İstanbul'da 3. Havalimanı'nın temeli atıldı

İstanbul'da 3. Havalimanı'nın temeli atıldı

Yıllık 150 milyon yolcusuyla dünyanın en büyük havalimanı 3. Havalimanın temeli Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla atıldı

Başbakan Erdoğan, İstanbul'da 3'üncü Havalimanı'nın temel atma töreninde konuşuyor. Erdoğan, yeni havalimanında 80 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Erdoğan, İstanbul'daki üçüncü havalimanının 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edileceğini belirterek, 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temel atma törenindeki konuşmasına, "Ülkemiz adına, geleceğimiz adına tarihe şahitlik ettiğimiz bu güzel günde sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. İstanbul, bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. Bugün sadece İstanbul değil, Türkiye tarihi bir anı yaşıyor. 6 kıtanın, bütün dünyanın en büyük havalimanı, işte bugün burada yükselmeye başlıyor. Şahsen bu tarihi ana şahitlik etmenin bahtiyarlığı içindeyim. İstanbul adına, Türkiye adına, insanlık adına büyük bir heyecanı yaşıyor, buna şahitlik ediyor olmanın iftiharı içindeyim" sözleriyle başladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden bugüne kadar, 91 yıl içinde nice büyük yatırımlara, nice büyük projelere şahitlik ettiğini ancak bugün temeli atılan projenin, 91 yıllık süreç içinde çok farklı bir yerde durduğunu ve büyüklüğüyle, kapasitesiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olma özelliğini taşıdığını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu havalimanı, 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Bu büyük bölge üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunacak. Bu boyutlarıyla havalimanı dünyanın en büyüğü. 6 bağımsız pistiyle, 500 uçak kapasitesiyle, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla, özellikle de yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. Bu millete, bu yakışır. Bu ülkeye, bu yakışır. Burada sadece bir havalimanı değil, adeta büyük bir şehir inşa ediyoruz. İnşaat dönemi boyunca burada 80 bin kişi istihdam edilecek. Havalimanı hizmete girdiğinde yıllık ortalama 120 bin kişi burada istihdam edilecek. Hastanesinden oteline, ibadethanesinden kongre merkezine kadar bir şehirde olması gereken ne varsa, bu havalimanında bunların hepsi bulunacak. Her türlü konforun yanında havalimanı, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak inşa edilecek, bu şekilde hizmet verecek. Sadece büyüklüğüyle değil, yeşiliyle, sosyal yapısıyla, sosyal altyapısıyla dünyanın en modern havalimanını, Türkiye'ye, inşallah dünyaya kazandırmış olacağız."

Erdoğan, havalimanı tamamlandığında doğu ile batı, kuzey ile güney arasında çok önemli merkez haline geleceğini belirterek, "Bu havalimanıyla Türkiye'nin ticareti daha da canlanacak, ekonomisi daha da büyüyecek. Bu havalimanı, altını çizerek ifade ediyorum, kamu kaynaklarıyla değil, özel sektörümüzün kaynaklarıyla, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek. Havalimanının inşası, özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. 25 yıl, buranın işletmesini bu firmalarımız yapacak, ayrıca devlete de bunun karşılığında kira ödeyecekler. Kamu kaynaklarını kullanmadığımız gibi, bu havalimanı sayesinde kamuya çok önemli miktarda kaynak da kazandırmış oluyoruz" diye konuştu.

Yatırımın temelini atarken 77 milyonun her bir ferdinin gurur duymasını, ülkesiyle iftihar etmesini arzuladığını ifade eden Erdoğan, katılımcılara şöyle seslendi:

"Türkiye artık bu seviyelere ulaştı. Şu anda burada yapılan yatırımı gelirken gördünüz. Şu ana kadar şu çevrede gördüğünüz iş makineleri, daha henüz beşte biri. Şu anda iş makineleri gemilerle geliyor, yurt dışından onlar da geliyor."

KENTİN MİMARİ YAPISI ÖRNEK ALINDI

Dünyanın en çok yolcu geçişine sahip havalimanlarından biri olacak Üçüncü Havalimanı için sadelik ve zenginliği bir arada sunan, modern, fonksiyonel bir mekan tasarlandı. Projede, tarihlere başkentlik yapmış, eski ve yeni yapılarıyla İstanbul'un mimari yapısı dikkate alındı. Yeni havalimanının her ayrıntısı şehrin mimari özelliklerine uygun olarak hayata geçecek.

RAKAMLARLA ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI

150 milyon yıllık yolcu kapasitesi
 22 milyar 152 milyon euro yatırım
165 yolcu köprüsü
 4 ayrı terminal binası
8 kontrol kulesi
 6 pist
500 uçak park kapasitesi
6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.