İTTİHAD: "Ümmetin vasat bir çizgiye ihtiyacı var"
İstanbul'da ziyaretlerini sürdüren İTTİHAD heyeti, Âlimlerin ihtilafları konuşmak için değil, ittifaklardan daha iyi istifade etmek için bir araya gelmeleri gerektiğini belirterek, ümmetin vasat bir çizgiye ihtiyacı olduğunu vurguladı.
İTTİHAD Genel Başkanı EnverKılıçaslan, Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, Müderris Abdurrahman İçlek, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim Üyesi Ve Fatih Camii Fahri Vaizi Prof. Dr. Hamdi Aslan’ı ziyaret etti. Görüşmede gerek Türkiye ve gerekse dünyadaki gelişmelerin karşısında Alimlerin ve medreselerin misyonu hakkında önemli konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
Ziyarette İTTİHAD Genel Başkanı Mola Enver Kılıçaslan, yaptıkları hizmetleri dile getirdi. Kılıçaslan “Bölgede olan şer odaklarının çalışmaları, bölge halkının ahlakı ve inancı üzerinde çok kötü noktalara odaklanmıştır. Hayâsızlık yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Halkın maneviyatını ayakta tutan medreselere saldırıyorlar. Defalarca bizim medreselerimizi taradılar. Ama Allah’a şükürler olsun ki bütün bu saldırılara rağmen biz medreselerimizdeki eğitime ara vermedik. Bize gelen halkın İslami meselelerine çözümden kaçınmadık.
Şuan medreselerimizde 2 binden fazla talebe, yatılı olarak eğitim görüyor. Türkiye’nin sadece bir bölgesinde değil, birçok ilinde hizmet veriyoruz. Müslüman halka verdiğimiz güven neticesinde insanlar, tereddütsüz çocuklarını medreselerimize teslim ediyor. Bu güne kadar yüzlerce talebe medreselerimizden icazet aldı. Bunların çoğu kızdır. İcazet alan öğrencilerimiz yeni imar edilen medreselerimize müderris olarak atanıyor. Öğrenci bulmakta zorlanmıyoruz. Gelen talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Şer odakları daha çok kadını hayâdan uzaklaştırmaya çalışıyor. Bir tedbir olarak sadece bayanların gidebileceği camiler inşa edilebilir.” şeklinde konuştu.
Fatih Camii Fahri Vaizi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Aslan, dünyada çok büyük ve hızlı gelişmelerin olduğunu ve bu gelişmelerin karşısında halkın inancını korumak, maneviyatını korumak için çok çalışmanın gerekli olduğunu söyledi. Aslan, Uluslararası Ehli Sünnet Âlimleri ve Türkiye Ehli Sünnet Âlimlerinin çalışmalarından bahsederken, gerek Mısır'da ve gerekse Suriye'de birçok âlimin zor şartlar altında olduğunu, zindanlara atıldığını söyledi.
Aslan, “Türkiye’de çalışan Ehlisünnet âlimlerinin yapılan tahribatlara karşı daha çok uyanık olmaları gereklidir. Takiyeciler göz ardı edilmemelidir. Okutulan talebelere alan açmak gerekir. Üniversitelere Araştırma görevlisi olarak göndermek gerekir. Ehli Sünnet Alimlerinin daha çok birbirleri ile irtibata olması gerekir.” ifadelerini kullandı.
İTTİHAD Genel başkan Yardımcısı Mola Mehmet Şenlik ise, İTTİHAD bünyesindeki medreselerdeki eğitim sistemi hakkında bilgi vererek, "Medreselerimizdeki eğitim sistemlidir. Medreselerimize has bir müfredatımız vardır. Mısır’dan, Suriye’den gelen âlimlerin önemli bir kısmı adete hazinedirler. Biz bu âlimlerden istifade ediyoruz. Medreselerden icazet alan öğrencilerin yüzde 99'ü iyi bir ahlak üzere kalıyor. Bir yerde medreselerimiz, toplum içinde güven limanı oluyor.
Ümmetin başıboşluğu, ümmet için bir felakettir. Aşırı uçları birbiriyle çatıştıracak söylemlerden kaçınmak gerekir. İtidal gerekir. Bu ümmetin vasata ihtiyacı vardır. Karşı tarafın bütün söylem ve girişimlerine rağmen, bizim Müslüman halka güven vermemiz gerekir. İTTİHAD olarak aşırı uçları konuşmaktan kaçınıyoruz. Konuşulmasını da gereksiz görüyoruz. Kötü fikirlerin önüne geçmek için önce âlimlerin kendi aralarındaki yakınlaşmaları ve istişareleri artmalıdır. Âlimlerin İhtilafları konuşmak için değil, ittifaklardan daha iyi istifade etmek için bir araya gelmeleri gerekir. Sabit ve vasat bir çizgiye ümmetin ihtiyacı vardır. Sivri uçları ele almamak gerekir.” dedi.
Uluslararası bazı meselelerin değerlendirildiği görüşme, Âlimlerin birbirleri ile irtibatta olmasının gerekliliği vurgulandı. Bu tür ziyaretlerin önemi ve devam etmesi temenisi ile görüşme son boldu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.