Kadınlar daha az kural ihlali yapıyor
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik kurallarını birden çok ihlal eden kadın sayısının 76 bin 574 olduğunu söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, trafikteki kural ihlalleriyle ilgili soruna dikkat çekmek amacıyla İçişleri Bakanlığına soru öneresi yöneltti.
Gürer, yazılı soru önergesinde, “2018 yılında trafik cezasını bir yıl içinde birden çok kez ödeyen kişi sayısı kaçtır? İşlediği suça göre birden çok ihlal ettikleri kural hangisidir? Bu kural hatası nedeniyle meydana gelen hasarlı, yaralanmalı, ölümlü kaza sayısı kaçtır? Bu kişilere işledikleri kural hatası nedeni ile ayrıca yazılı uyarılması, eğitim verilmesi ya da sağlık raporu talebine yönelik çalışma yapılmakta mıdır? Kuralı birden çok ihlal eden kişilerin kadın erkek dağılımı ile doğduğu ile göre dağılımı nedir? Kuralları bir kez ihlal eden sayısı kaçtır? Kadın erkek dağılımı ve yaş aralığı nedir?” şeklindeki istatistiki bilgilerin açıklanmasını istedi.
Kadınlar daha az kural ihlali yapıyor
Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Soylu, 2018 yılı içerisinde birden fazla trafik kuralı ihlalinde bulunan kişi sayısını bir milyon 671 bin 652 olarak açıkladı. Bakan Soylu, “Kuralı birden çok ihlal eden şahısların 76 bin 574'ü kadın, bir milyon 595 bin 078' i erkektir. Kuralı bir kez ihlal eden şahısların 76 bin 673'ü kadın, bir milyon 595 bin 792'si erkektir.” açıklamasında bulundu.
En çok ihlal edilen kural; emniyet kemeri takmamak
En çok ihlal edilen trafik kuralının "Emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmamak ve kullanmamak" olduğunu belirten Bakan Soylu, “Trafik yoğunluğunun en çok yaşandığı dönemlerde trafik güvenliği ve kuralları konusunda 2018 yılında ilk 7 aylık dönemde 78 milyon 200 bin özel hat kullanıcısına SMS gönderilmiş, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığınca kaza riski bulunan araç sürücülerine yönelik 'Güvenli Sürüş Kuralları Eğitimi' adı altında projeli eğitim çalışması yapılmıştır. Trafik Hizmetleri Başkanlığı koordinesinde illerimizin trafik birimlerinde 350 bin 383 sürücü ile 618 bin 537 yayaya trafik güvenliği eğitimleri verilmiş, Trafik Kazalarını Önleme Planı kapsamında araç sürücülerini bilgilendirmek amacıyla 'Yaşam İçin Kısa Bir Mola' sloganıyla 'Yaşam Tüneli' adı altında 32 ilimizde seyyar kapalı eğitim alanları oluşturulmuştur.” dedi.
"Trafik kuralına uyma becerisini her sürücü göstermeli"
Vekil Gürer ise Türkiye’nin trafik kuralı ihlallerinin en çok yaşandığı ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Bir kez kural ihlali yapan sürücünün, aynı yıl içinde yine kural ihlali yapmasının, cezaların caydırıcı olmadığını gösterdiğine işaret eden Gürer, “1 milyon 600 binden fazla vatandaş, aynı yıl içinde birden çok kural ihlali yapıyor ise bakanlığın bu konuda daha ciddi tedbirler alması gerekiyor.” diye konuştu.
Gürer, "Ülkemizde trafik sorunlarının aşılması, ilköğretimden başlayarak sorunun kapsamlı bir eğitim programıyla ele alınması ile olur. Kuralsızlığın çok yönlü nedenleri var ama bunun başında eğitimin önemli olduğunu düşünüyorum. Ceza artıyor ama sonuç değişmiyor. Kazalarda canlar gidiyor. Gerekçesi ne olursa olsun trafik kuralına uyma becerisini her sürücü göstermeli. Verilen cezalar ile sonuç alınması mümkün değil, bu zamana kadar bu yöntem çok denendi ama sonuç hüsran. Okullarda trafik ders saatlerinin artırılması için kanun teklifi de verdim. Bu konuyu defalarca gündeme getirdim. Bu sorunu eğitimle çözmek tek çare." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.