Kafamızda ilim bileğimizde icraat olmalı
Bingöl’de düzenlenen ‘İmam-Hatip Okulları’nın 67. Kuruluş Yıl Dönümü programında konuşan Bingöl Valisi Ali Mantı, "Kafamızda ilim, yüreğimizde irfan, bileğimizde de icraat olması lazım." dedi.
Bingöl’de ‘İmam-Hatip Okulları’nın 67. Kuruluş Yıl Dönümü münasebetiyle program düzenlendi.
Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa Vali Mantı’nın yanı sıra Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, ÖNDER İmam-Hatipliler Derneği Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, kurum müdürleri, STK temsilcileri, imam-hatipli öğrenciler ve veliler katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin’in açış konuşmasıyla devam etti.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, AK Parti İl Başkanı M. Hanefi Güler ve Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma tarafından yapılan selamlama konuşmaları yapıldı.
Programda konuşan Bingöl Valisi Ali Mantı, “Her insan farklı bir yaradılışa sahip olduğundan insanların tek tipleştirilmesi dünyadaki en tehlikeli eylemdir. Bir yerde seçenek tek ise orada çözüm zorlaşmıştır, uzaklaşmıştır. Yüce Rabbimiz sonsuz kudreti ile değişik huy, karakter, mizac, seciye ve fiziki yapıda insanlar yaratmıştır. İnsanoğlunun bu zenginliği imha ederek tek tipleştirmeyi dayatması zulümdür.” dedi
“Önemli olan kalitedir”
“Suretlerimiz gibi ilmi kapasitelerimiz de farklıdır.” diyen Vali Mantı, şöyle devam etti: “Onun için hiç kimse yaradılıştan getirdiği özellikleri itibari ile bir diğerinden üstün veya aşağı değildir. İnancımıza göre ‘kişi söylediği değil, yaptığıdır. 3 bin 300 İmam Hatip okulumuz ve buralarda okuyan 1 milyondan fazla öğrencimiz var. İlahiyat Fakültelerinden her yıl binlerce öğrencimiz mezun oluyor. Kısacası nicelik ve istatistik açısından bir sıkıntımız yok. Bu durumda öne çıkan konu kalitemizin ne durumda olduğunu tartışmaktır. İmam Hatiplerin eğitim süreçlerini, sonuçlarını ve toplumsal karşılığını tartışmalıyız. Meslek hayatımda iki İmam Hatip Okulu açmış bir yönetici olarak bu eğitim kurumlarımızın baştan aşağıya ve iyi niyetle tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Esas olan doğru ve faydalı bir sistem kurabilmektir.”
“28 Şubat sürecinde İmam Hatipleri sahiplenmek açmak yürek, bilek ve inanç isterdi”
İnsanları okullarına göre kategorilere ayırmanın doğru olmadığını ifade eden Vali Mantı, “Doğru olan hangi okulların ülkemizin birlik ve beraberliğine, insanımızın maneviyat ve kültürel birikimine, öğrencilerimizin akademik başarılarına katkı sağladığıdır. İnsanımızın inançlarından ve düşüncelerinden dolayı sıkıntılı günler yaşadığı 28 Şubat sürecinde İmam Hatip okulları savunusunu yaptım. O zamanlar İmam Hatipleri sahiplenmek ve dahası İmam Hatip okulları açmak yürek, bilek ve inanç isterdi. İmam Hatip okulları açmak hepimizin desteklediği bir olaydır. Ancak bu okulların içini doldurmak lazım. Ben mezuniyet olarak İmam Hatipli olmasam da zihniyet olarak İmam Hatipliyim. Çünkü İmam Hatip ruhuna bağlı olarak hiçbir beşeri güce itaat ve secde etmedim, boyun eğmedim. Dün bu özgür kişiliğimi baskıcı ve dayatmacı çevrelere karşı nasıl dik tuttuysam, bundan sonra da daima hakikatin yanında ve baskıcı, dayatmacı çevrelere karşı yine dik ve onurlu tutacağım.” İfadelerini kullandı.
“Kafamızda ilim, yüreğimizde irfan, bileğimizde de icraat olması lazım”
Kafası ve yüreği sağlam, fıtratına yabancılaşmamış, özgür, özgün ve özel nesillerin yetiştirilmesi gerektiğini dile getiren Vali Mantı, “Kafamızda ilim, yüreğimizde irfan, bileğimizde de icraat olması lazım. Yapmadıklarımızı söylememeliyiz, söylediklerimizi de yapmalıyız. Sadece Rabbimize itaat ederek, emrolunduğumuz gibi dosdoğru olmalıyız. Doğru ve şerefli insan yaradılış gayesine uygun yaşar. Efendimizin pratiği ve örnekliği de bu yöndedir. Şu ya da bu çevreye ait olmak tek başına kişiyi değerli yapmaz. Rabbinize samimi ve içten kulluğunuz ile insanlara yaptığımız hizmetler sizi değerli kılar. İlk İmam Hatip okullarına kıt imkânları ile destek veren samimi insanları hayırla anıyorum. O dönemdeki insanların İmam Hatip heyecanını yeniden oluşturmalıyız. Sadece okul sayısı ve mezun sayısı ile yetinmek aldanmaktır. Esas olan iyi insan olmaktır.” diye konuştu.
Program ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu’nun Vali Mantı’ya plaket takdimi ile devam etti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.