Kaliteli pekmez bulmakta zorlanıyoruz
Üzümde yaşanan hastalıktan ötürü bu yıl pekmez bulmakta zorluk çektiklerini söyleyen yöresel ürün satıcıları, sahte pekmeze karşı uyarılarda bulundular.
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, özellikle bölgemizde zengin mineral ve vitaminleri sebebiyle vatandaşların kahvaltı sofralarının başköşesinde yerini alıyor.
Yöresel ürün satıcıları, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini destekleyici ve kansızlığı giderici bir besin olan pekmez ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Üzümde yaşanan külleme hastalığından dolayı bu yıl pekmez bulmakta zorluk çektiklerini söyleyen satıcılar, sahte pekmez konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundular.
Bazı üreticilerin üzüm pekmezine dut, incir ve harnup pekmezleri karıştırarak sattığına, pekmez üretimi esnasında ise glikoz ve früktoz şurubunun katıldığına dikkat çeken satıcılar, hakiki pekmezin tadından anlaşılabileceğini kaydettiler.
"Pekmezin saymakla bitirilemeyecek faydası var"
Pekmezin şifa niyetine yiyildiğini aktaran yöresel ürün satıcısı Ahmet Başaran, "Pekmez kalsiyum oranı yüksek olan bir üründür. Kemik erimesini önlemek için faydası vardır. Güç ve direnç verir. Kan yapısına faydası vardır. Kanı temizler. Soğuk algınlığına iyi gelir. Bu tür faydaları vardır. Pekmezin saymakla bitirilemeyecek kadar faydası vardır." dedi.
"Üzüm azlığından dolayı pekmez üretimi düşüktü"
Şire üzümünün külleme hastalığından dolayı veriminin bu sene az olduğunu söyleyen Başaran, "Bu yıl pekmez üretimi düşük seviyedeydi. Külleme hastalığından dolayı üzüm verimi düşüktü. Genellikle üzüm verimi Gercüş bölgesinde daha yoğundur. Daha çok Gercüş’ten kaliteli pekmez geliyor. Bu yıl üzüm az olduğundan dolayı pekmez üretimi düşüktü ve buna göre de fiyatı önceki seneye göre yükseldi. Geçen sene pekmezin fiyatı 12-18 lira arası değişiyordu. Bu yıl kalitesine göre 25-30 arası değişiyor." diye konuştu.
"Yetkililer bu sıkıntıları giderebilir"
Pekmeze katkı maddeleri katarak sahte pekmez üretildiğine dikkat çeken Başaran, "Bazı üreticiler üzüm pekmezine dut, incir veya harnup (keçiboynuzu) pekmezlerini karıştırarak satıyor. Üretim esnasında glikoz ve früktoz şurubunu da katanlar oluyor. Bu tür maddeleri katanlar oluyor. Orijinal pekmez gırtlakta tatlı bir yakma bırakıyor. Bu sıkıntıların önlenebilmesi için yetkililer bunun üzerinde durabilir." ifadelerini kullandı.
"Bu yöntem eskiden beri devam ediyor"
Bölgemizde geleneksel yöntemlere göre pekmez üretimin yapıldığını anlatan Başaran, şunları söyledi: "Üzüm bağdan toplandıktan sonra hasır çuvallarına koyulup pekmez havuzlarında üzüm ezilerek suyu çıkarılıyor. Üzümün suyu sıkıldıktan sonra büyük kazanlara konularak kızgın ateşte kaynatılıyor. Kazanlarda kaynatma esnasında kireç taşları koyuluyor. Kireç taşının koyulmasının sebebi asitlenmeyi önlemektir. Bu yöntem eskiden beri halen devam ediliyor."
"Kaliteli pekmez boğazı yakar"
Yöresel ürün satıcılarından Recep Yanaç ise piyasada sahte pekmezin bulunduğuna işaret etti.
Fiyattaki artışa rağmen pekmeze talebin olduğunu vurgulayan Yanaç, "Pekmez bu sene azdır. Bunun sebebi ise şire üzümünde külleme hastalığı oluşmasındandır. Bundan dolayı bu sene kaliteli pekmez bulmakta zorlanıyoruz. Piyasada şu anda sahte pekmezler vardır. Kaliteli orijinal pekmezin anlaşılması için tüketildiğinde boğazı yakar. Boğazı yaktığı zaman kaliteli olduğu anlaşılmaktadır. Önümüzdeki sene yetkililer külleme hastalığına karşı şimdiden önlem almalıdır. Verim düşük olduğundan pekmez fiyatı da yükseldi. Geçen sene fiyatlar 12-17 lira arası değişiyordu; ama bu sene 20-30 lira arası kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Fiyatların yüksek olmasına rağmen müşteriler hakiki pekmezi talep ediyorlar." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.