“Kapalı pazar yeri istiyoruz”

“Kapalı pazar yeri istiyoruz”

Pazarda zor şartlar altında alış veriş yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Adıyaman pazar esnafı ve vatandaşlar kapalı pazar alanlarının olmasını istiyor.

Yazın sıcakta kışın ise bazen eksi derecelerde pazarda alış veriş yapmakta zorunda kaldıklarını dile getiren Adıyaman pazar esnafı yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi için yetkililerden kapalı alan pazar yerleri talebinde bulundular.

Yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Adıyaman Pazar esnafı ve vatandaşlar daha rahat bir ortamda alış veriş yapmak istediklerini söylediler.

“Çile çekiyoruz”

17 yıldır pazarcılık yaptığını ve zorlu hava koşullarında çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Pazar esnafından Doğan Can Uslu; hayat şartlarının kendileri için çok zor olduğunu söyledi.

Uslu, “Ürünlerin gelişi bize pahalı oluyor, bir de kasaların darası olunca bize bir şey kalmıyor. 17 yıldır pazarcıyım. Bu iş ile uğraşmaktayım. Artık işin ehli olmuş durumdayım. İşim güzel, çok şükür. Üniversite mezunuyum. Halkın alım gücü güzel. Eskiye göre her sene gittikçe artan bir alım gücü var. Tabi illa ki arada fakir, fukara bir kesim de var. Onların işi biraz daha zor. Bazıları evine eşya alıp götürebiliyor ama şuan şu biberin kilosu 6 lira yerinde alışı. Bunu alabilende var alamayan da…” şeklinde konuştu.

Yıllardır açık alanda satış yapmak zorunda kaldıklarını belirten Uslu, “Pazarcılık mesleği gerçekten çok zor. Her türlü insan geliyor buraya, insanlar ile uğraşmak çok zor. Ardından sıcaklar. İsteriz ki bir kapalı alan olsun. Ama zor. 17 yıldır hep bu şekilde gidiyor.  Kışı da, sıcağı da bu. Çile çekiyoruz. Yani gün oluyor hava eksi 10 derece, yazın sıcaklık 35 derece oluyor. Bu hava şartlarından üründe etkileniyor. Kapalı alan için her sene konuşuluyor ama kimse bu işe bir el atmadı.” ifadelerini kullandı.

“Küçük esnaf zor durumda”

Kendisinin orta durumda bir gelir sahibi olduğunu ancak halkın genelinin ve küçük esnafın zor durumda olduğunu söyleyen Hacı Sarıkaya isimli vatandaş ise, Alım gücüm orta halli. Ama küçük esnafımız zor durumda.” dedi.

Kapalı Pazar yerlerinin vatandaş olarak kendileri için ve esnaf için daha rahat bir ortamda alış veriş imkânı sağlayacağını söyleyen Sarıkaya, “Tabi yağmurda, çamurda alışveriş yapıyor esnafımız. Tabi ki rahat bir ortam da alış veriş daha güzel olur. Bu haliyle sıkıntı oluyor, millet pazara gelmekte sıkıntı yaşıyor. Her kesin arabası, gücü yok.” şeklinde konuştu.

Daha önce tütün satıcılığı yaptığını ancak çıkan yasa ile işini değiştirmek zorunda kaldığını dile getiren Aydın Altun ise, Eğer bize kapalı çarşı yapmayacaklar ise milletvekilleri gelmesin biz istemiyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi:

Altun, “Tere satıyorum, roka satıyorum, marul satıyorum. Adıyaman halkında fakir çok. Diyoruz ki; tütünü kaldırmayın! Tütünü kaldırdılar. Bu tezgâha başladım. Biz diyoruz ki! Kapalı çarşı olsun. Kapalı çarşı yapmıyorlar. Eğer bize kapalı çarşı yapmayacaklar ise milletvekilleri yarın seçim gününde çıkıp bize gelmesin, istemiyoruz.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

“Sigorta priminde adalet yok”

25 senedir fırıncılık yaptığını söyleyen Pazar Caddesi esnafından Süleyman Aydın ise sigorta primlerinin belirlenmesinde daha adaletli davranılması gerektiğini  söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Sabah saat 5’te kalkıyorum akşam saat 20’ye kadar çalışıyorum. 25 senedir daha emekli olamadım. Her ay dört yüz otuz lira para veriyorum sigortaya. Ama öbür taraftan, aynı Türkiye, aynı memleket Şanlıurfa’da iki yüz elli liraya sigorta yatırılıyor.  Biz burada dört yüz otuz lira para veriyoruz. Zam, zam ama bize bir şey yok.” 

İLKHA






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.