Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısını yaptı

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısını yaptı

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük başkanlığında, gerçekleştirildi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Vali Yardımcısı Tuğba Koşal, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Eyüp Sabri Ertekin ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Ahmet Sayar'ın katılımıyla Diyarbakır’da yapıldı. Toplantıya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Vekili Mahmut Kırıkçı katıldı. Toplantıda; Kasım ayında gerçekleştirilen faaliyetler ele alındı.

Toplantı ile ilgili olarak Ajans Yönetim Kurulu Başkanlığınca yapılan açıklamada, bölgenin organik tarım üssü olması için kararlılık vurgusu yapıldı.

Açıklamada, 2015 yılında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının koordinasyonu ve finansmanıyla, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programının hayata geçirildiği ve ilk etabının sözleşmeleri imzalanarak projelerin uygulanmaya konulduğu belirtilerek Ajans Yönetim Kurulunca yapılan değerlendirmede programın tekrarlanabilir ve ölçeklenebilir boyuta hitap edebilmesi için 2016 yılında da devamına karar verildiği ifade edildi.

 

Açıklamada 2016 yılında yürütülecek mali destek programı ile bir yandan ürün bazlı bölgesel değer zinciri özelinde gelişmenin sağlanması hedeflenirken, diğer yandan mali destek programı kapsamında hayata geçirilecek tekrarlanabilir ve ölçeklendirilebilir başarı hikâyeleri ve uygulamalar ile organik sektörünün tarım, gıda, tekstil ve turizm başta olmak üzere çeşitli ekonomik faaliyetlerin de bölge sathında yaygınlaştırılması amaçlandığı belirtildi.   

Açıklamanın devamında, “Bu program sayesinde büyük fırsatlar barındıran Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin organik tarım potansiyeli katma değere dönüştürülecek ve bölge ulusal ve uluslararası ölçekte bir marka haline gelecektir. Program için 2 Milyon TL kaynak ayrılmış olup, 2016 yılı Ocak ayında teklif çağrısına çıkılması planlanmaktadır.” Denildi.

“Yeni Bir Destek Programını Daha Hayata Geçiriyoruz”

Daha sonra, “GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen ve 2015 yılı yatırım programında yer alan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi (YEEV) kapsamında GAP Bölgesi’ndeki sanayi işletmelerinin enerji verimliliğini arttıran tedbirlerin uygulanması yoluyla enerji yoğunluğunun ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, bunun sonucunda da enerji tüketim maliyetlerinin düşürülmesi ile ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasına katkıda bulunmak üzere GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin koordinasyonu ve finansmanı ile İpekyolu Kalkınma Ajansı, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve  Dicle Kalkınma Ajansı tarafından GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı adı altına bir programın uygulanması yönünde çalışmalar başlatılmıştır. Bu doğrultuda 2015 yılı Ekim ayında imzalanan protokol ile programın uygulanmasına karar verilmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Programın genel amacı ise şöyle belirtildi: “Endüstriyel enerji verimliliğini artıran tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması yoluyla, GAP Bölgesi’ndeki sanayi işletmelerinin enerji tüketim maliyetlerinin düşürülmesine, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasına ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunmak, özel amacı ise GAP Bölgesi’ndeki sanayi işletmelerinin enerji maliyetlerinin verimlilik artırıcı tedbirlerin uygulanması yoluyla düşürülerek, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının Bölge sathında yaygınlaştırılması olarak belirlenmiştir. Program için 3 Milyon TL kaynak ayrılmış olup, 2015 yılı Aralık ayı sonunda teklif çağrısına çıkılması planlanmaktadır.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.