“Kardeşlik ve Dayanışma Platformu”
Bölgede cereyan eden olaylar ve buna bağlı olarak yaşanan iç göç nedeniyle Mardin’e yerleşen ailelerin ihtiyaçlarının karşılanması ve insani yardımların kendilerine ulaştırılması amacıyla “Kardeşlik ve Dayanışma Platformu” kuruldu.
Mardin’de faaliyet yürüten Dost-Der, Memur-Sen, MÜSİAD, Kadim Akademi, Cihannuma, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin aralarında bulunduğu 52 sivil toplum örgütünden oluşan Mardin STK Platformu, son süreçte yaşan şiddet olaylarının ilçe merkezlerine taşınması ve buna bağlı olarak bölgede yaşanan iç göç nedeniyle evlerini terk eden ailelerle yapılacak dayanışma çalışmalarının yol haritasını belirlemek üzere bir araya geldi.
Mardin MÜSİAD’ta gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin STK Platformu Başkanı Mustafa Aydın, yaşanan olayların etkisiyle Cizre’den, Silopi’den, İdil ve Nusaybin’den göç ederek Mardin’e sığınan ailelerle dayanışmada bulunmak üzere STK Platformu bünyesinde “Kardeşlik ve Dayanışma Platformu” adıyla yeni bir oluşum oluşturulacağını açıkladı.
Bölgede cereyan eden olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mustafa Aydın, “Bölgemiz sıra dışı olaylara ve gelişmelere şahit olmaktadır. Güney sınırlarımıza komşu iki ülke iç savaş, işgaller, kaos ve yoğun göç nedeniyle adeta bir alt-üst olma durumunu yaşamaktadır. Özellikle Suriye’deki iç savaştan kaynaklanan göçler sonucu on binlerce kişi ilimize sığınmış; bunların ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilmek için Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformunu kurarak adeta bir farz-ı kifayeyi eda etmiş olduk. Burada örnek bir fedakârlık göstererek ilimizde yardım ve ihtiyaçların karşılanmasında emeği geçen başta Lütfü Günlüoğlu ve ekibine, STK Platformu üyelerine, hayırsever Mardin halkına, başka illerden katkıda bulunanlara ve hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.
Son aylarda şiddet ve terörün ilçe merkezlerine taşındığına işaret eden Aydın, “Sokakların, yolların ve meskûn mahallerin duvar ve çukurlarla yaşanamaz hale getirilmesi, birçok yere patlayıcıların döşenmesi ve bu nedenle sürdürülen operasyonlar sonucunda başta Şırnak, Cizre, Silopi, İdil ve Nusaybin başta olmak üzere farklı ilçelerimizden ilimize yoğun göç yaşanmaktadır. Göç edenlerin önemli bir kısmı hiçbir ev eşyası ve ihtiyaç malzemesini yanına alamadan sadece üstündeki elbiselerle evlerini, barkını terk etmişlerdir.” diye konuştu.
Yaşanan iç göç nedeniyle; kamu kurum ve kuruluşlarına düşen sorumluluklar olduğunu hatırlatan Mustafa Aydın, Eğitim, sağlık, güvenlik, kira ve diğer hususlarda bazı adımların atıldığını, ancak bütün bu yapılan yardımlara karşın yeterli ve kapsayıcı yeni tedbirlerin alınmasının zaruri bir gereksinim olduğunu söyledi.
Aydın, Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak; Mardin’e göç edip yerleşen Cizreli, Silopili, Şırnaklı İdi ve Nusaybinli kardeşlerin mağduriyetlerini bir nebze de olsa giderebilmek için yeni bir oluşum oluşturma kararına vardıklarını anlattı.
Açıklamalarının son bölümünde Mardinli STK’lar olarak yeni bir sınavın içerisinde olduklarını anlatan Aydın, “Mardin’e göç eden kardeşlerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve insani yardımların kendilerine ulaştırılması amacıyla ‘Kardeşlik ve Dayanışma Platformu’ adıyla yeni bir oluşum oluşturuyoruz. Bu konuda yardımların toplanması ve ihtiyaçların tespit ve karşılanması için tüm hayırseverleri katkıda bulunmaya çağırıyoruz. Bu zor günlerin geçeceğine ve kardeşlerimizin huzur ve güven içerisinde evlerine döneceklerini temenni ediyoruz. Ancak bu önemli zamanda hepimizin büyük bir sınavdan geçtiğimizi ve üstümüze düşen sorumlulukların bilincinde olduğumuzu ifade etmekte yarar görüyoruz. İnsani yardımların kimsenin tekelinde olmadığı gibi; kimseden de esirgenemeyeceğine inananlardan olarak, tıpkı geçmişte bir ara Mardin’de sayıları 120 bine ulaşan Suriyeli kardeşlerimiz için nasıl bir seferberlik ruhuyla organize olup, hizmetlerde bulunmuşsak bu defa da içinde bulunduğumuz iç göçteki kardeşlerimizin dertleriyle hemhal olacağız ve bu sınavı da alnımızın akıyla geçeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.
Toplantıda tek tek söz alıp görüş bildiren STK temsilcileri, misafir göçmenlerle dayanışmada bulunmak üzere yapılması gereken bütün çalışmaların koordineli bir çalışmayla amacına ulaşabileceği görüşünde birleştiler.
“İç göç izleme birimi oluşturulmalı”
Toplantıda misafir olarak bulunan Cizreli Şükrü Asan, Mardin’de faaliyet içerisinde bulunan STK’ların biraz geç kalmakla birlikte böyle bir dayanışma çalışmasının içerisine girmiş olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Göç eden ailelerin bulunduğu şehirlerde Valilikler ve Kaymakamlıklar bünyesinde İç göç biriminin oluşturulması gerektiğini kaydeden Asan, “İki ay önce Mardin’e göç etmek zorunda kaldık. Aynı hanenin içerisinde üç aile ve yaklaşık 20 kişi yaşamaktayız. Biz evimizden çıkarken sadece üstümüzdeki elbiselerimizle çıktık. Yanımızda hiçbir şey getiremedik. Sadece bizler değil, göç eden bütün aileler böyle. Göç eden ailelerin elbette ki temel insani ihtiyaçları mevcut ancak bana göre başta kira yardımı olmak üzere; yapılacak nakdi yardımlarla gerekli bütün ihtiyaçların giderilebileceğini düşünüyorum. Mardin’e geldiğim günden beri bizim gibi göç eden ailelerin tespiti üzerine arkadaşlarımızla birlikte bir ön çalışmanın içerisine girdik. Şuana kadar tespit ettiğimiz iç göç mağduru 600 Aileyle ilgili bir bilgi bankası oluşturduk. Bu sayının her geçen gün arttığını ve artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Daha hızlı ve pratik adımlarla yapılması gereken çalışmaların içerisinde olursak, inanıyorum ki kardeşliğimizin gereği olan dar günde dayanışmayı hep birlikte gerçekleştireceğiz.” dedi.
“Misafirlerimizi otellerimizde ağırlayabiliriz”
Mardin’e yaşanan yoğun göç karşısında kira fiyatlarının arttığına işaret eden MARTOD Başkanı Özgür Azad Güngör, göç eden aileleri çok makul bir fiyatla boş duran otellerde ağırlanabileceklerini söyledi. Bölgede yaşanan olaylardan dolayı otellerin boş olduğunu kaydeden Güngör, “Binlerle ifade ettiğimiz yatak sayımız mevcut hadiselerden dolayı boş durumda. Yaşanan bir insani durumdur ve bu durum karşısından hiçbir üyemiz kar gözetmeden hatta kamu fiyatlarının da altında misafirlerimizi çok cüzi bir fiyatla otellerimizde ağırlayıp, yemek ve kahvaltılarını da temin edecek şekilde ağırlayabiliriz.” dedi.
Emlakçılara “fırsatçılık” uyarısı
Yaşanan olaylarından ötürü Mardin’deki emlak piyasasının durma noktasına geldiği bir sırada göç ile birlikte bir çok emlakçının durumu fırsatçılığa götürdüğünü kaydeden STK temsilcileri, bu duruma tepki göstererek, ilgili kurumları harekete geçmeye davet etti. Göç eden misafirlerin kiralamak istedikleri evlerin kira ederlerini birden yükselttiklerine işaret eden katılımcılar, zor durumda olan misafirlerin bu sıkıntısını görmezden gelen ve işi fırsatçılığa götüren Emlakçılara karşı gerek valilik, gerekse de belediye bünyesinde oluşturulacak bir komisyon tarafından takip edilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
Yaklaşık üç saat süren toplantının sonunda; Mardin STK Platformu bünyesinde bulunan STK temsilcilerinden müteşekkil “Kardeşlik ve Dayanışma Platformu” adıyla oluşturulan yeni platformda; Abdulsamet Yılmaz, Mahmut Yiğit, Şükrü Asan, Cevat Acar, Abdullah Songur, Şirin Ersan ve Mustafa Aydın’a görev verildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.