Karlıova’da arıcılık sezonu başladı-video-foto

Karlıova’da arıcılık sezonu başladı-video-foto

Bingöl’ün Karlıova ilçesine gelen arıcılar, bu yıl da yerlerini alarak bal üreticiliğine başladı.

Her yıl Adana, Hatay ve Karadeniz bölgelerinden Bingöl’ün Karlıova ilçesine gelen arıcılar, bu yıl da yerlerini alarak bal üreticiliğine başladı.

Karlıova Lavaşan bölgesinde konaklanan arıcılar, arıların günlük bakım ve kontrollerini yapıyorlar. Zorlu Ramazan ayına rağmen, öğle saatlerinde bal kovanlarına giren arıcılar, peteklerin kontrollerini yaptıktan sonra bal kovanların bölgesinde bulunan çadırlarda iftarını açıyorlar.

Adana’dan Karlıova’ya gelen arıcılardan Şehmuz ve Nurettin Öztürk, nem oranının düşük olması, kaliteli geven ve bol çeşitli çiçeklerden dolayı her yıl Karlıova ilçesine geldiklerini ve buralarda çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

Bu yıl yağmurların yağmamasından dolayı fazla bir verim beklemediklerini ama buna rağmen az ve kaliteli balın olacağını söyleyen Şehmuz Öztürk, “Hey yıl Karlıova’ya geliyoruz ve buraya alıştık artık. Burada yaklaşık iki ay kaldıktan sonra sıcak bölgelere gidiyoruz. Bir yılda yaklaşık dört yer değiştiriyoruz. Çok zahmetli ve titiz bir çalışma gerektiren bir iş olduğu için tüm zorluklara katlanmak lazım. Ramazan ayında çalışmalar zor olduğu halde çalışmak zorundayız, ilgilenmediğimiz taktirde bir yıllık emeklerimiz boşa gidebilir. Yüksek, çiçeği bol, çiçek türü çok olan ve yağışlı yerlerin balı çok kalitelidir. Karlıova’da ise bol çiçek var ve otu köklüdür. Geven kökü, ağaç kökünden geldiği için geven kalitelidir, nem oranı düşüktür, rutubeti düşük olduğu için balın kalitesi yüksek olur. Arı, nemi alamıyor gündüz getirdiği balın üçte biri kovanın içinde kalıyor. Çoğunu gece soğuk olduğundan zaten hep yiyor. Bal burada çok az bulunur ama kalitesi çok yüksektir.” dedi.

Karlıova’nın ortamının arı için müsait olduğunu ve burada yaklaşık iki aya yakın kaldıklarını, kaldıkları süre içinde yaklaşık beş yüz kovanda ortalama 170 teneke bal çıkardıklarını dile getiren Nurettin Öztürk, “ Balımızı satmadan önce tahlile gönderiyoruz, kalite sonucunu aldıktan sonra balımızı tüccarlara satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Balın sahtesinin de olduğunu söyleyen Öztürk, “Çok zorlu olan bu işimize hile kattıkları için insanların güveni kalmadı arıcılara artık. Hakiki bal bu kadar ucuz değildir. İnsanlarımızın buna kanmamasını tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.    (İLKHA)














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.