Katkı payı reçete tutarından fazla ilaçlara takip
Sağlık Bakanlığı, iskonto oranları uygulanmayan ilaçları belirlemek için çalışma başlattı
Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ilan ettiği iskonto oranları uygulanmayan ve fark çıkaran, katkı payı reçete tutarından fazla ilaçları belirlemek üzere 21 ilde çalışma başlattı.
Bakanlığın çalışması, SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile getirdiği, eşdeğer veya jenerik ilaç uygulamasıyla ödenmeyen veya jeneriğine göre fark talep edilen ürünlerle ilgili olumsuzlukların önlenmesini amaçlıyor.
Yapılan son düzenlemeyle eczanelerin, eşdeğer ilaçların azami fiyatıyla talep edilen eşdeğer ilacın fiyatı arasındaki farkı, hastalardan almalarına olanak sağlanmıştı. Bu durum bazen katkı payının reçete tutarından daha fazla olması sonucunu doğurabiliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın genelgeyle duyurduğu ve Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Konya, Kayseri, Muğla, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Siirt ve Trabzon'da başlatılmasını kararlaştırdığı uygulamayla ilaca erişim esnasında eczacılarla hastaların sıkıntı yaşamaması ve eczacılık hizmetlerinin kalitesinin sürdürülebilmesi öngörülüyor.
Buna göre söz konusu illerde il sağlık müdürlüğü ekipleri seçilen beş eczanede 30 gün boyunca gözlem yaparak, SGK tarafından ilan edilen iskonto oranları uygulanmayan ve fark çıkararak eczacıları sıkıntıya sokan, katkı payı reçete tutarından yüksek olup hastalarla eczacılar arasında tartışmaya neden olan ilaçları belirleyecek.
İllerde bu çalışmaya dayanılarak hazırlanacak raporlar daha sonra Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na iletilecek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.