Kaynaklarımızı etkin kullanmak için seferberlik başlatmalıyız
Türkiye'de birçok tarım ürünün ithal edildiğine dikkat çeken Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Türkiye'nin sahip olduğu kaynakları daha etkin kullanılması için seferberlik başlatılması gerektiğini söyledi.
Şanlıurfa’da Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından "Ipard-II Yatırımları Toplu Sözleşme Töreni" düzenlendi.
Bir otelde saat 14.00'de düzenlenen törene; Şanlıurfa Vali Vekili Fatih Özçelik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Açar, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, TKDK İl Koordinatörü Sadık Yetim ve kurum amirleri katıldı.
Etkinlikte İl Koordinatörü Sadık Yetim, yapılan çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. Daha sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Açar, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ve Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol birer konuşma gerçekleştirdi.
Türkiye’nin büyük bir tarım potansiyeline sahip olmasına rağmen yetiştirdiği birçok ürünü ithal ettiğine dikkat çeken Açar, “Tarım Çocukluğumuzda ilimizin buğday ambarı olduğu söylenirdi. Ancak günümüzde buğday ithal eden bir ülkeyiz. İhraç ettiğimiz her ürününü, tarım ülkesi olarak ithal etmeye başladık. İthal ettiklerimizin içinde de ne olduğunu bilemiyoruz. Bir taraftan organik tarım diyor, bir taraftan her şeyin doğal olmasını istiyoruz. Öbür taraftan içinde neyin olduğunu bilmediğimiz ekmek kokusu gelmeyen bir ekmek yemeye başladık. Balımızın ne olduğunu bilmemeye başladık, yağımızın ne olduğunu bilmemeye başladık.” dedi.
“Kaynaklarımızı çok daha etkin kullanmak için her manada bir seferberlik başlatmalıyız”
Şanlıurfa’nın dünyanın en verimli toprakları üzerinde olmasına rağmen gıdaya muhtaç hale geldiğini söyleyen Açar, çiftçinin birçok konuda tarımsal bilgiye yeteri kadar sahip olmadığını hatırlattı.
Açar, “Türkiye’deki fıstığın yüzde 60’ına sahip olan Urfa’da fıstığın yıllık bitki olduğunu daha bilmeyen bir toplumuz. 2 yılda bir yetiştiriyoruz fıstığı aslında fıstık yıllık bir bitkidir. Ona yeterli su, yeterli gıdası verildiği takdirde fıstık her sene ürün vermekte ve ben de bu sistemi kurduğumdan (çiftçi olarak) beri en az iki misli verim almaktayım. Oysa kaynaklarımızı çok daha etkin kullanmak için her manada bir seferberlik başlatmak mümkündür.” ifadelerini kullandı.
“Büyükşehir bünyesinde kurduğumuz Tarım Şube’yi gerekirse ileride Tarım Daire Başkanlığına çeviririz”
"Urfa’nın kaynakları çok büyük, zengin kaynakları var ama bu kaynakların farkına varabilmemiz için birlikte yatırıma dönüştürmemiz lazım." diyen Açar, son olarak şunları kaydetti: "Büyükşehir Belediyesi olarak Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığının yanında ilk etapta Tarım Şube’yle yeni yapılanmamız var. Planlamada Tarım Şubesiyle başlayıp Tarım Şube’yi ileri aşamada gerektiğinde Tarım Daire Başkanlığına çevirerek ilgili kurumlarımızla birlikte çalışacağız. Bu bir alternatif olayı değildir. Rol çalma olayı da değildir. Tarım İl Müdürlüğümüz var, o işini yapacak. Biz de kendi gücümüzü onun gücüne katacağız hep birlikte onun rehberliğinde Büyükşehir’in gücünü de devreye sokarak bütün kurum ve kuruluşların hep birlikte tabutu taşırcasına bu memleketin kalkınmasına destek vermesi lazımdır.” (Osman Gülebak, Hüseyin Sayhar-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.