Kazakistan siyasi tarihinde ilk kez bir Kürt siyasetçi milletvekili olarak seçildi
Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu, parlamentonun alt kanadı Meclis milletvekillerini belirlemek için düzenlenen seçimin kesin sonuçlarını duyurdu.
Buna göre 10 Ocak’ta yapılan seçimlerde, seçime katılan 5 siyasi parti arasından iktidardaki Nur Otan Partisi toplamda 5 milyon 148 bin 74 (yüzde 71,9) oy alarak birinci, Ak Yol Demokratik partisi 792 bin 828 (yüzde 10,95) oyla ikinci, Kazakistan Halk Partisi ise 659 bin 19 (yüzde 9,10) oyla üçüncü oldu.
Böylece Kazakistan’da parlamentonun alt kanadı olan Meclisin 7. döneminde 5 yıl görev yapacak 107 milletvekilinin 98’i Nur Otan (76), Ak Yol (12) ve Kazakistan Halk Partisinden (10) temsil edilecek. Diğer 9 milletvekili ise Kazakistan Halk Asamblesi üyelerinden oluşacak.
Nur Otan’dan seçilen Kazakistan Kürtlerinden Wekil Mistefayev, ülkenin siyasi tarihinde parlamentoya giren ilk Kürt siyasetçi oldu.
Wekil Mistefayev kimdir?
1982’de Kazakistan Cumhuriyeti’nde dünyaya gelen Kürt siyasetçi Wekil Mistefayev, 2010’da Turan Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk bölümünden mezun oldu.
Mistefayev, 2014 yılında ekonomi alanında yüksek lisansını tamamladı ve 2017 yılında siyaset bilimi alanında doktora yaptı.
Gayri resmi verilere göre Kazakistan’da 150 binden fazla Kürt yaşıyor.
Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu
Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu, Aralık 1995’te kurulan Kazakistan'ın çift meclisli ulusal yasama organıdır. Parlamento, 154 sandalyelidir.
Alt meclis, 107 sandalyeli olup parti listelerinden 98 sandalye, Kazakistan Halk Meclisi'nden ise 9 sandalyeden oluşur.
Üst meclis Senato ise 47 sandalyelidir. 32 seçilmiş ve 15 cumhurbaşkanı tarafından atanan 47 senatörden oluşur.
Kazakistan’da Kürt nüfus
Kazakistan, en fazla Kürt nüfusa sahip Orta Asya ülkesidir. 2017 sayımına göre ülkede resmi olarak 44 bin 768 Kürt yaşıyor.
Kazakistan Kürt Derneği Başkan Yardımcısı Malikshah Gasanov nüfusun 46 bin olduğunu belirtir, çünkü birçok Kürt kendilerini Türk ve Azeriler olarak listelemektedir. Sovyet döneminde Kürt nüfusun çoğu Kazakistan SSC tarafından oraya sürüldü.
Kürtler yıllar sonra komşu ülkeler, Özbekistan ve Kırgızistan'dan Kazakistan'a göç etti. Önemli bir Kürt nüfusa sahip şehirlerde ilk ve ortaokullarda Kürtçe edebiyat ve Kürtçe öğretilmektedir.
Kürtler, Kafkasya'dan Orta Asya'ya iki kez sınır dışı edildi. İlk tehcir, 1937'de Stalin'in Kürtleri Nahçıvan'dan sürdü. İkinci sürgün 1944'te Gürcistan'da gerçekleşti. Birçoğu sürgün sırasında hayatını kaybetti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.