Kendiliğinden yetişen şifa kaynağı: Dikenli incir
Akdeniz bölgesinde özellikle Adana ve çevresinde kayalık arazilerde kendiliğinden yetişen ve bu yönüyle tamamen organik olan dikenli incir tezgâhlarda yerini aldı.
ADANA-Akdeniz iklimine özgü kaktüslerin meyvesi olan ve Adanalıların yaz aylarında çokça tükettiği dikenli incir dün itibarıyla tezgâhlardaki yerini aldı.
Organik olması tıbbi faydaları ve fiyatının ucuz olmasından dolayı çokça tüketilen dikenli incir, Adana’da birçok seyyar satıcının da ekmek kapısı.
Halk arasında Hint inciri, Frenk inciri veya kaynanadili olarak da bilinen dikenli incirin metabolizmaya olan faydaları bu meyveye duyulan ilgiyi her geçen gün arttırıyor.
5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı ve turuncu renklerde kabuğu bulunan, etli bir meyve olan dikenli incir içindeki çok sayıda çekirdek ve üzerinde fazlaca bulunan dikenleriyle meşhurdur.
Hasadı köylüler tarafından yapılan dikenli incir Adana ve Mersin'de yaygın olarak yetişen bir meyve olarak göze çarpıyor.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan dikenli incirin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından açıklanan dikenli incirin bazı faydaları; İshal ve dizanteriye karşı faydalıdır. Sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı giderir. Şeker hastalarına iyi gelir. Kolesterol oranını düşürür. Tok tutar ve yemeklerden alınan yağın vücut tarafından emilimini azaltır. Bu özellikleri ile aşırı kilolarından kurtulmak isteyenler için de faydalı bir besindir. Yaprakları kaynatılarak elde edilen solüsyon cildi nemlendirir ve taze tutar.
Ayrıca mideyi tok tutmasından dolayı sahur sofralarında da yerini alan dikenli incir, düşük maliyetiyle de her kesimden Adanalının sofralarını süslemeye devam ediyor. (Yunus Emre-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.