Kilis esnafı borçlarının silinmesini istiyor
PKK tarafından atılan roketler nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen Kilis esnafı, vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının ertelenmesinin yeterli olmadığını borçlarının silinmesini istediler.
Vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının Kilis genelinde ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını değerlendiren Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, söz konusu kararı olumlu bulduklarını, ancak esnafın borçlarının silinmesini talep ettiğini söyledi.
2011 yılında Suriye’de başlayan savaşın ardından kente sığınan Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ve kendi nüfusundan daha fazla mülteciyi barındıran Kilis, 2016'da olduğu gibi yine son günlerde roketlerin hedefi olmaya başladı.
Afrin operasyonun başlamasıyla birlikte PKK tarafından atılan roketlerin hedefi olan Kilis esnafı için Bakanlar kurulunun "31 Aralık 2017 öncesindeki vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının 31 Aralık 2018'e kadar ertelenmesi" kararı esnafı kısmen de olsa memnun etti.
Söz konusu kararı değerlendiren Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının Kilis’in genelinde ertelenmesini olumlu bulduklarını, ancak esnaf olarak borçların silinmesini talep ettiklerini söyledi.
2016 yılında IŞİD tarafından atılan roketlerin hedefi olan Kilis'in şimdilerde ise PKK tarafından atılan roketlerin hedefi olduğunu anımsatan Öndeş, bu saldırılar nedeniyle kent ekonomisinin de olumsuz etkilendiğini belirtti.
O dönem kente düşen roketlerden dolayı olumsuz etkilenen Kilis’in 2016'da mücbir sebep hali ilan edildiğini ve daha sonra muhtelif tarihlerde bu sürelerin 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatıldığını hatırlatan Öndeş, "Bu mücbir sebebimiz 31 Aralık 2017 yılında sona erdi. Burada biz uzun süre Maliye Bakanımıza ‘bu biriken borçlarımızı beş yıla yayılsın’ dedik. Sonra 24 ay taksitlendirme yapıldı. Yalnız tekrar 20 Ocak tarihi itibariyle başlayan operasyondan dolayı şehrimize roketler düşmeye başladı. Şu anda ekonomimiz tamamen durmuş durumda." dedi.
"Esnafımız alışveriş yapamadığı için bu borçlarını ödeyemiyor"
Geçtiğimiz pazar günü Kilis’e gelen Başbakan Yıldırım’dan esnafın o dönemden bu yana biriken bütün borçlarının silinmesini talep ettiklerini belirten Öndeş, "Başbakan silinmesinin mümkün olmadığını ve ‘uzun süreli taksitlendirme yaparız ve Kilis’i rahatlatırız’ dedi. Şu an da 2016-2017 vergi borçlarımız 31 Aralık 2018 tarihine ertelendi. Şu an 2018 yılındaki vergi borçlarımız 6 ay süreyle uzatıldı. Tabi Kilis için yeterli değil. Bir de bizim KOSGEB borçlarımız var. 2016 yılındaki olaylardan dolayı esnafımıza 40 bin liralık faizsiz kredi talep edilmişti. Hükümet tarafından bu kredi de verildi. Yalnız onların ödemesi 28 Ocak itibariyle başladı. Şu anda esnafımız alışveriş yapamadığı için bu borçlarını ödeyemiyor. Özellikle biz KOSGEB borçlarımızın en azından bir yıl daha uzatılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının Kilis’in genelinde ertelenmesini olumlu bulduklarını belirten Öndeş, "Şu anda vergi ödemelerimizin uzatılması geçici olarak bir rahatlama getirir. Ama öncelikle bu KOSGEB borçlarımızın da ertelenmesi gerekiyor. İnşallah bu taleplerimiz yerine getirilir. Şu an esnafın işleri ve inşaat sektörümüz durmuş. ‘Zeytin Dalı Harekatı’ başlamadan önce gümrük kapısından 350-400 araçla ihracat yapıyorduk. Şu anda bu araç sayısı 20’ye düştü. Nakliyeci sektörümüz de çok büyük sıkıntılar içerisine girmiş durumda. İnşallah bu ödeme ertelemeleri Resmi Gazete'de tam detaylı olarak yayınlanacak. O zaman daha rahatlayacağız. Umuyoruz Kilis’i bu konuda rahatlatacaklardır." şeklinde konuştu.
Söz konusu kararı geçici olarak olumlu bulduklarını, ancak daha ek ekonomik tedbirler beklediklerini de belirten Öndeş, "Özelikle bu biriken borçlarımızın daha uzun süreli taksitlendirilmesi, bu 6 aylık sürenin şu anda yeterli olmadığını ve en az bir yıl daha uzatılması lazım. KOSGEB borçlarımızın yine bir yıl ertelenmesi lazım. Küçük esnafımıza hibe verilebilir. Şu anda alış veriş yok. Ekmek satışlarımız bile şu an düştü."diye konuştu.
Her zaman için Kilis’te olduklarını belirten Öndeş, "Biz yerimizdeyiz, Kilis’i terk etmedik, etmeyeceğiz. Biz bu işlere alıştık. Kilis yıllardır terörle tanışmamıştı. 2016 yılında ilk defa tanıştı. Bizlerde işimizde ve gücümüzdeyiz. Ama hükümetimizden de ekonomik destek bekliyoruz. 2016 yılında da IŞİD tarafından şehrimize 100 civarında roket atıldı. 25 şehidimiz vardı. O dönem de Kilis ekonomisi bu durumdan tamamen etkilenmişti. Tam toparlanmaya başlıyorduk ‘Zeytin Dalı Harekatı’ başladı ve şu ana kadar 34 tane roket atıldı. Operasyonun bitmesini bekliyoruz." diye belirtti.
"Biz bu borçların silinmesini istiyoruz"
Kentte perdecilik yapan Muhammed Gökçek, roket saldırıları nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını ama yaşanan sıkıntılara rağmen Kilis’i terk etmeyeceklerini belirterek şunları söyledi:
"Şehir merkezine düşen bu roketlerden dolayı işlerimizde yüzde 90 bir azalma yaşıyoruz. Bir erteleme söz konusu olduğu zaman inşallah esnafımıza çok faydası olacak. Kentimize düşen roketlerden dolayı birçok kişi dışarıya çıktı. Ama bunlar inşallah geçicidir. İnşallah çözüm olacaktır ve güzel günler Kilis’i bekliyor. Roketler düşse de biz buradayız ama buradan devletimizden destek bekliyoruz. Kilis kendini tam toparlamaya başladı, ticaret canlandı, esnafın işleri yoluna girmişti ki bu roketlerinde düşmesiyle beraber işlerimiz maalesef tekrar 2016 yılındaki gibi oldu. Şu an esnaf mağdur. İnşallah bu mağduriyet giderilecektir. Bu kredilerin ertelenmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Biz aslında bu borçların silinmesini istiyoruz."
Söz konusu kararı olumlu bulduklarını belirten Hüseyin Barut da "Bu terör bataklığının bir an önce kurumasını istiyoruz. 2016 yılında da IŞİD’in attığı füzelerden dolayı da Kilisliler çok mağdur ve perişan olmuştu. O zaman esnaf KOSGEB’ten kredi kullandı. Şimdi bu Afrin’deki terörle mücadeleden dolayı şehrimize sayısız roket ve füzeler atıldı. Biz esnaf olarak yerimizdeyiz, Kilis’i hiçbir zaman terk etmiyoruz. Biz bu kararı çok olumlu buluyoruz. Devlet gerekirse borçların bir kısmını hibede edebilir. Esnaf rahat bir nefes alır. Daha önceki olaylarda da bayağı sorun yaşandı. Biz esnaf olarak şehrimizi terk etmedik. Borçların ertelenmesini olumlu buluyoruz, esnafa katkı sağlayacaktır." diye konuştu.
Suriye'deki iç savaştan en çok kendilerinin etkilendiğini söyleyen Zehra Batur ise işlerinin olmadığını ve bundan dolayı gün boyunca dükkanda stres atmak için örgü işlediğini ifade etti.
2016'da olduğu gibi son zamanlarda kente düşen roketlerden dolayı esnafın olumsuz yönde etkilendiğini belirten Mustafa Deliçay da borçların ertelenme yerine silinmesini talep ettiklerini belirtti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.