Kırtasiyecilerden velilere uyarı: Çocuğunuzun sağlığı ile oynamayın

Kırtasiyecilerden velilere uyarı: Çocuğunuzun sağlığı ile oynamayın

18 Eylül’de başlayacak yeni eğitim yılı öncesi hazırlıklarını tamamlayan Mardinli kırtasiyeciler, alışverişi yapacak velileri uyardı: Ucuz kırtasiye malzemesi alacağım diye, çocuğunuz sağlığıyla oynamayın.

2017-2018 eğitim yılının ilk ders zili, 18 Eylül Pazartesi günü çalacak. Okulların açılmasına az bir süre kala Kurban Bayramı'ndan çıkan velileri şimdi de kırtasiye malzemeleri telaşı sardı. İLKHA’ya konuşan Mardinli kırtasiyeciler, alışverişe çıkacak velilere önemli uyarılarda bulundu. Sezon hazırlıklarını tamamlayan kırtasiyeciler, özellikle okulların açılmasına kısa bir zaman kala bazı kırtasiye malzemeleri üretiminin merdiven altı kalitesiz ve sağlıksız koşullarda yapıldığını, bu ürünlere velilerin itibar etmemesi gerektiğini ifade ettiler.

“Markasız ürünleri tercih etmeyin”

Sezona hazır olduklarını belirten kırtasiye esnafı Ömer Demir, velilerden kırtasiye malzemelerinde markasız ürün tercih etmemesini istedi. Demir, “3 aylık okul tatil sezonunun sonuna geldik. Ayın 18’inde 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başlıyor. Onun için hazırlıklarımı bitirdik sayılır. Yaklaşık 15 gündür biz ve tüm kırtasiyeler sezon hazırlıklarını yapıyorlar. Eksik malzemelerini getiriyorlar. Şu an tam anlamıyla sezona hazır durumdayız. Sezon okula bir iki gün kala başlar, asıl yoğunluk okul açıldıktan sonra başlayacak. Çünkü öğretmenler öğrencilere ihtiyaç listesini verir, okul açıldıktan bir iki gün sonra tam yoğunluk başlar.” dedi.

‘Yerel esnaftan alışveriş yapın’ çağrısı

Merdiven altı ürünlerin kanserojen madde içerdiği için çocuğun sağlığına zararlı olduğuna dikkat çeken Demir, “Özellikle vatandaşlara tavsiyemiz; yerel esnaflardan alışveriş yapmalarıdır. Büyük marketler de defter kalem getiriyorlar, ama yerel esnaflardan yapmalarını rica ediyoruz. Çünkü paranın kendi memleketinde kalması demek memleketin kalkınması demektir. İşin ehlinden ve marka ürünleri almalarını tavsiye ediyoruz. Merdiven altı üretilen bir pastel boya ile marka bir pastel boya almak farklıdır. Marka pastel Sağlık Bakanlığının izniyle üretilir. Bazı pastel markalar vardır çocuk yese bile zarar vermez. Merdiven altında kimyasal maddeler kullanılarak yapılan bir pastel boya kanserojen madde içerdiğinden dolayı çocuğa çok büyük bir zarar verir. O nedenle vatandaşlardan ricamız; ucuz olsun da alayım demesin. Kaliteli olsun, bir iki kuruşu fazla olsun. Bir de merdiven altı ürünler az sürede tükeniyor. Örnek vereyim; bir A marka kurşun kalem ile merdiven altında yapılan bir kurşun kalem arasında dağlar kadar fark olur. Sıradan bir kurşun kalemi çocuk bir günde on defa açar ama, markalı sağlam kaliteli bir kurşun kalemi çocuk sabah açtı mı akşama kadar yetiyor.” diye konuştu.

“Öğretmen sizin ortağınız mı?”

Velilerin okulun verdiği listeye riayet etmeleri gerektiğini kaydeden Demir, şunları söyledi: “Bir öğretmen fazla olan bir kalemi istemez. Örneğin bir veli geliyor ve ‘Hoca çok şey istemiş, hoca sizin ortağınız mı?’ diye soruyor. Hiç bir hoca bir kırtasiyenin ortağı değildir, hiçbir öğretmen öğrencisinden fazla bir malzeme istemez. İstediği tüm malzemeleri takip edebilir ve yıl içerisinde kullanılan malzemelerdir. Öğrencinin eğitimi içindir. O yüzden tavsiyemiz; öğretmenlerin verdiği listeye riayet etmeleri ve hem yerel esnaftan hem işin ehli insanlardan alışveriş yapmalarıdır.”

“İthal ürünlerde yüzde 25’lik zam”

İthal edilen kırtasiye malzemelerine bu yıl devletin ÖTV vergisini almasıyla ürünlerde yüzde 25’lik bir zam yapıldığını aktaran Demir, “Geçen yıl ile bu yıl arasında fiyat farkı var. Çünkü devlet geçen yıl ithal ürünlere sadece gümrük vergisi alıyordu, bu sene ÖTV vergisini de almaya başladı. Yüzde 25’lik bir artış olacak. Bütün ürünlerde değil; ithal ürünlerde, yurt dışından gelen ürünlerde yüzde 25’lik bir artış olacak. Geçen yıl ile aynı fiyatı hiç bulamayız. Bazı ürünlerde yüzde 25, bazı ürünlerde de yüzde 5 ve 10 ile değişiyor.” dedi.

“Heyecanla o günü bekliyoruz”

Fiyat artışından olumsuz etkilediğini söyleyen Kırtasiyeci Osman Kılınç ise şunları söyledi: “Sezon geldi, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kitapları, defterleri, çantaları yerleştiriyoruz. Bir şekilde bir hazırlık içerisindeyiz. Heyecanla o günü bekliyorduk. Allah’tan dileğimiz güzel bir sezon geçsin. Halkımız bundan haberdar olmayabilir, Geçen sene Maliye tarafından KDV olarak kırtasiye ürünlerine yüzde 50 zam geldi. 50 kuruşa aldığım bir defter şu an bana bir liraya geliyor. Halkımız bundan haberdar değil ama bu fiyat değişikliği oldu. Bu bizim için de olumsuz bir etki. Bir liraya sattığım bir defter şu an bir buçuk lira oldu.”

“Kırtasiye malzemesi kırtasiyeden alınır”

Kalitesiz ürünler hakkında vatandaşları uyaran Kılınç, “Kırtasiye malzemesi kırtasiyeden alınır. Tüm ürünlerimiz TSE belgelidir ve sağlığa zararlı değildir. Çin malına dikkat etmemiz lazım. Çünkü bunlara kanserojen madde bulaşıyor. Ucuz mal alırken çocuğun sağlığından olmayalım. Eğitim ve kırtasiye olmazsa olmazımız. Yani eğitim her şeyin başıdır. Marketlerden değil de kırtasiyeden kırtasiye malzemesinin alınması, hem küçük esnafa yararlı olacak hem de kendileri için. Çünkü biz ürün alırken en iyi ürünü seçmeye çalışıyoruz. TSE ürünü kesinlikle sağlığa zararı olmayan ürünlerdir. Ürünlerimizde Çin malı yok, hepsi TSE ürünüdür ve kalitelidir. Velilerimiz kırtasiye malzemesi alırken çok dikkat etmeleri gerekir.” dedi.

Yeni eğitim öğretim yılı hayırlı olsun

Kılınç, son olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılının tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar getirmesi diledi.

Öğrencilerden Ali Aydemir de “8’inci sınıfa gideceğim, okulların açılmasına az kaldı. Bu yüzden defter, kalem, çanta alıyoruz, fiyatlar iyidir.” dedi.

Okulların açılmasını bekleyen veliler ise öğretmenlerin vereceği listeye göre kırtasiye malzemesi alacağını söylüyor.

İLKHA





























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.