​Kış çayları tezgâhlardaki yerlerini aldı

​Kış çayları tezgâhlardaki yerlerini aldı

​Van’da soğuk havaların başlamasıyla birlikte kış çayları ve kış bitkileri tezgâhlardaki yerini aldı.

Hastalıklara önlem almak isteyen vatandaşlar baharatçılara yoğun ilgi gösteriyor. Aktarlar, Global hastalıklara yakalanılmaması için hazırlamış oldukları yaklaşık 23 çeşit şifalı bitki ile oluşturulan kış çayının tüketilmesini öneriyorlar.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Adem Yönten isimli aktar, geçen yıla oranla işlerinde düşüş gerçekleştiğini ifade ederek, her yıl bitkilerde gerçekleşen fiyat artışından dolayı insanların kısıtlı bir şekilde gelmeye başladığını dile getirdi.

Kış aylarının başlamasıyla işlerinin yavaş yavaş başladığını belirten Yönten, “Genellikle bizim kış sezonunda işlerimiz açılır. Bizlere kışın oluşan hastalıklardan dolayı yönelmeler daha çok olur. Kış aylarının gelmesiyle beraber yavaş yavaş işlerimiz başladı. Özellikle Global enfeksiyondan dolayı vücuttaki mikroplar çoğalmaya başladı o yüzden vatandaşların bitkilere yöneldiğini görüyoruz. Geçen yıla oranla bu yıl işlerimizde yine baktığımız zaman düşüş olduğunu görüyoruz çünkü her yıl bitkilerde artan fiyatlardan ve insanlardaki maddi imkânlardan dolayı artık bizlere kısıtlı bir şekilde gelmeye başladılar. İşsizlik oranı da tabii bizim işlerimize etki ediyor.” ifadelerini kullandı.

Yönten sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Halkımız genellikle tarçın, zencefil, havlıcan, tane karabiber ve karanfili tercih ediyor. Tabi bu atalarımızdan gelen bir gelenek olduğu için insanlar daha çok bunları tercih ediyor fakat 5 yıl öncesine oranla bakıldığı zaman insanların daha çok doktorların tavsiye ettiği bitkilere yöneldiğini görüyoruz.  Bu vesileyle firmalarımız tarafından da kış çayı diye bir bitki karışımı çıkardı. Kış çaylarının içerisindeki bitkiler tamamıyla soğuk algınlığına ve vücuttaki iltihaba fayda gösterdiği için vatandaş tarafından da kış çaylarına yönelmeler olmaya başladı. Böylelikle şu an en çok bizden talep edilen kış çaylarıdır. Kış çayı karışımı içerisinde 23 çeşit bitkiyi içeriyor.”

Fiyatlarda yükselmenin olduğunu belirten Yönten, fiyatlardaki yükselişin sebebinin ülkede ki tarımın azalmasından kaynaklı olduğunu söyledi.

Yönden, “Ürünlerin fiyatlarında da geçen yıla oranla yükselmeler var. Fiyatların yükselmesinin sebebi de her geçen yıl ülkemizde tarımın azalması ve verimin daha az olmasıdır. Diğer ülkelerden aldığımız ürünlerde de gittikçe fiyat yükselmeleri başlıyor. Fiyatlardan bahsedecek olursak mesela ıhlamur geçen yıl 100 lira iken bu yıl 140-150 lira oldu tabi bir insanın bunu kullanabilmesi için durumunun biraz iyi olması lazım. Tarçın, zencefil, havlıcan 40 lira olarak devam ediyor. Kuşburnu 10 liradan satışa sunuluyor. Yani geçen yıla göre bu yıl sadece ıhlamurun fiyatında yükselme var. Diğerlerinde fazla gözükmüyor şu anlık ama yükseleceğini düşünüyoruz. Firmalarımız da bu yönde bize dönüş yapıyor.” şeklinde konuştu.

İşlerinin genellikle sonbahar ve kış dönemlerinde açıldığını dile getiren Ebubekir Kaya isimli aktar ise “İşlerimiz iyi. Bizim sezon dönemimiz son bahar ve kış dönemleridir. Şu an mevsimsel bir yoğunluğumuz var. Geçen yıla göre işlerimizde düşüş var ama çok cüz’i bir miktarda düşüş yaşanmış yani işlerimizde o kadar belirgin bir düşüş yok. Geçen yılki ciromuza göre tabi kısmi bir düşüşümüz var. Kışın vatandaşlarımız tarafından zencefil, ıhlamur, ada çayı gibi bitkilere yönelme var. Bunlar zaten kışın tüketilen bitkilerdir. Bizimde önerdiğimiz bu saydığım bitkiler haricinde 23 parça bitkinin karışımıyla oluşturduğumuz karışımlarımız var vatandaşlarımıza biz onu öneriyoruz. Ürünlerdeki fiyatlar ise ıhlamurun şu an fiyatı 150 ile 180 lira arasında kalitesine göre değişiyor. Yaş zencefil 20 kuru zencefil ise 40 liradan satıyoruz.” ifadelerini kullandı. (Erkan Karadağ – İLKHA) 


































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.