Kızılay Genel Başkanı Kınık: Cizre dünyanın en kadim medeniyet merkezlerinden biridir
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Cizre’nin dünyanın en kadim medeniyet merkezlerinden biri olduğunu belirterek, kurulan Gönüllü Merkezin, ilçenin tarih, kültür ve edebiyatına hizmet edeceğini söyledi.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde gönüllülük kültürünü geliştirme, yeni gönüllü kazanımı sağlama ve bu gönüllülerle yapılacak faaliyetlerin sayılarını artırarak ilçede afet ve insani yardım başta olmak üzere Kızılay'ın ana faaliyet alanlarına katkı sunacak gönüllü kapasitesini oluşturmayı amaçlayan Cizre Gönüllü Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Kızılay Gönüllü Yönetimi Direktörlüğü bünyesinde kurulan merkezin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Kızılay Genel Başkanı Kınık katıldı.
Merkezin açılışının ardından İLKHA'ya konuşan Kızılay Genel Başkanı Kınık, Cizre’nin dünyanın en kadim medeniyet ve ilim merkezlerinden biri olduğunun altını çizdi.
Kınık, kurdukları gönüllü merkeziyle gençlerin ders çalışabilecekleri, kitap okuyabilecekleri, kütüphane, bilgisayar sınıfları, toplantı mekânı, müzik ve edebiyat gibi farklı aktiviteleri yapabilecekleri ortamı oluşturduklarını söyledi.
"Aslında Cizre’nin, Cizrelilerin, Şırnaklıların kendilerini anlatabilecekleri ortamı oluşturduk" diyen Kınık, şöyle konuştu:
Cizre çok özel bir belde. Şırnak çok özel bir il. Ve bu değerleri dünyaya anlatmamız için biraz daha gayret sarf etmemiz gerekiyor. Gençlerimize özgüveni vermemiz için biraz daha çaba sarf etmemiz gerekiyor.
"Gençlerimize yönelik çok boyutlu projeler yürütüyoruz"
Kızılay’ın yoksullukla mücadelesinin ve desteğinin çok boyutlu olarak devam ettiğini ifade eden Kınık, "Bir taraftan burada sosyal girişimciliği destekliyoruz. Kadınlarımızı destekliyoruz. Şenlendirme programlarımızla çok boyutlu. Üniversite, lise ve okuyan yavrularımıza ve meslek sahibi olmaya çalışan gençlerimize yönelik çok boyutlu projeler yürütüyoruz. Devam eden onlarca projemiz var. Onlar için de bir basamak olacak bu merkez." şeklinde konuştu.
"Sağlıklı ve güvenli bir yaşam kültürü oluşturmayı hedefliyoruz"
Cizre'yle birlikte Diyarbakır, Manisa ve Kütahya’da eş zamanlı olarak Gönüllü Merkezlerinin açılışını yaptıklarını hatırlatan Kınık, bu merkezlerle topluma sağlıklı ve güvenli bir yaşam kültürü oluşturmayı, dayanışmayı, yardımlaşmayı amaçladıklarını söyledi Kınık, ayrıca olağanüstü durumlar ve afetlerde ayakta kalabilmeyi, riskleri azaltacak tedbirleri sağlamak için çok boyutlu olarak insanlarla beraber bir çaba içerisinde olduklarını kaydetti.
"Dayanışarak, yardımlaşarak insan onurunu koruyabiliriz"
2020 yılında 18,5 milyonu yurt dışında olmak üzere 37 milyon insana el uzattıklarını anımsatan Kınık, "Bu sayıyı artıracağız. Dayanışarak, yardımlaşarak insan onurunu koruyabiliriz, yoksullukla mücadele edebiliriz. Toplumu ve bireyi sağlıklı kılabiliriz. Tüm bunları çok kıymetli bağışçılarımızın destekleri, çok değerli gönüllülerimizin gayretleriyle gerçekleştiriyoruz. Kızılay, devletine destek, milletine hizmet için 153 yıldır aynı değer ve misyonla görevine devam ediyor." dedi.
17 yaşındaki Kızılay gönüllüsü Emin Haşimi, burada kodlama eğitimi aldığını belirterek, merkezin açılışından emeği geçen Kızılay yetkililerine teşekkür etti.
İbrahim Mahmutoğlu ise kendi yeteneklerini geliştirecek bir merkez olduğunu ifade ederek, 3 bin kitabın bulunduğu kütüphane salonunda Cizre kültürü ve tarihini öğrenme şansını yakaladığını söyledi.
Cizre Gönüllü Merkezi
Parklar bölgesi olarak bilinen Dicle Nehri kenarında 2 katlı, toplam 400 metrekarelik alana sahip olan Cizre Gönüllü Merkezi, günlük 100 insanın eş zamanlı hizmet alabileceği şekilde dizayn edildi. Merkez, aylık 4 bin kişiye hizmet vermeyi hedefliyor. Yararlanıcılarına psikososyal destek hizmeti verecek olan toplum merkezi, haftanın 7 günü açık olup ücretsiz ikramlar verecek.
Gönüllü Merkezi içerisinde gönüllülük eğitimleri, gönüllülük atölyeleri, gönüllülük temelli sosyal girişimcilik projeleri ve Kızılay’ın sahadaki tüm insani yardım operasyonlarına destek programı sunuyor. Türkiye genelinde 18 Gönüllü Merkezi bulunuyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.