“Kızlarımız kendilerine Sümeyraları, Esmaları rol modeli almalı”

“Kızlarımız kendilerine Sümeyraları, Esmaları rol modeli almalı”

Adana’da düzenlenen ‘Birey-Cemaat ve İslami Şahsiyet’ konulu konferansta konuşan Eğitimci-Yazar Ali Değirmenci, günümüzdeki genç kızların kendilerine Sümeyralar ile Esmaları örnek alması gerektiğini vurguladı.

Adana’da ‘Birey-Cemaat ve İslami Şahsiyet’ konulu konferans düzenlendi. Özgür-Der Adana Temsilciliği tarafından organize edilen etkinlik, Ülfet-Der Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Haksöz Dergisi’nden Eğitimci-Yazar Ali Değirmenci’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Adana’dan birçok STK temsilcisi ile HÜDA PAR Adana İl Başkanı Veysel Yavuz’da takip etti. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Eğitimci-Yazar Ali Değirmenci, İslam’da fert ve cemaat konularına değindi.   

“Hayatımız ve ölümümüz Allah için olmalı”

Kur’an’da Müslüman şahsiyetin parola ve marşının Enam Suresi 160-161 ve 162’inci ayetlerinde yer aldığını vurgulayan Değirmenci, “Hepimiz biliyoruz, bilmiyorsak duyalım. Güne mümkünse bu ayetlerle başlayalım. Duvarımıza bir şey asacaksak bunu asalım. ‘Benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm Âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. ‘Ne mutlu Müslüman’ım diyene. Bu bizim andımız, İslam’da şahıs kısmını kısa ve güzel bir şekilde özetleyen ayet bu. Bunu böyle diyebilen ve eyleyebilen insan zaten mükemmel bir insan ve Müslümandır. Hayatını ve ölümünü Allah’a ayarlı bir şekilde yaşayabiliyorsa insan yürüyen Kur’an olmuştur zaten.” dedi.

Tarih boyunca kendini Allah yoluna adamış kişilerin olduğu gibi bugün de olduğunu belirten Değirmenci, günümüzde de ailesi ile birlikte çevre ve toplumunu etkileyip İslam’ı temsil edebilen çok sayıda kadın-erkek Müslümanların olduğunu söyledi.

“Günümüzde coğrafyamızın her yerinde örnek alınacak Müslümanlar var”

60’lı yıllarda İslam coğrafyasındaki önder ve kahramanların pek bilinmediğinden bahseden Değirmenci, “Bundan 50-60 yıl önce Türkiye’de annelerimiz-babalarımız o zaman Müslüman Boksör Muhammed Ali’nin boks maçı olunca sabah namazında kalkar O’na dua ederdi. Muhammed Ali her yumruk salladığında ‘Filistin, Afganistan için vur, ezilen Müslümanlar için vur’ diyenler vardı. Ne yazık ki o zaman bizim toplumumuz Şehit Seyyid Kutupları fazla bilmezdi. Şimdi şükürler olsun İslam coğrafyasının her yanından kahramanlar fışkırıyor.” diye konuştu.

“Kızlarımız kendilerine Sümeyraları, Esmaları örnek alsın”

Günümüzde genç kızların kendisine örnek alması gereken kadınların Uhud’da koşarak Resulullah’ı arayan Sümeyra ile Mısır’da şehit edilen Esma Biltaci olduğunu dile getiren Değirmenci, şunları söyledi: “Esma, daha 14-15 yaşlarında iken İslam için kafa yormaya, not tutmaya, kitap taslağı hazırlamaya başlamış. İhvan liderlerinden olan babası Muhammed Biltaci kızına, sevgili öğretmenim, diyor. Rabia meydanında 17 yaşında iken göğsünden vurularak ümmetin üzerine bereket yağdıran kızı Esma’ya sevgili öğretmenim demesi sebepsiz değil. Sen ümmeti alıp şuralara götürmek istiyordun. Senin böyle projelerin vardı. Biz Esma’nın yaşında iken belki daha yolda yürümeyi bilmiyorduk.”

Müslümanlar olarak İslam için bedel ödemiş şahsiyetleri ve şehitleri çabuk unuttuğumuz özeleştirisini yapan Değirmenci, “20-30 yıl sonra Esma gibi kahramanlarımızı hatırlamak için onların romanlarının yazılması lazım. Bakıyoruz bizim İslam tarihinde kendinden detaylıca bahsedilen adına kitaplar, romanlar yazılan kadın kahramanlarımız yok. Aslında kahraman Müslüman kadınlar çok ama onları anlatan, derleyen, günümüze getiren yok. Bu böyle olunca genç kızlarımıza kimi örnek olarak vereceğiz.” dedi.

“Allah ve Resulünü Sümeyra gibi sevebiliyor muyuz?”

Konuşmasında İslam tarihinde özel bir yeri olan Sümeyra Binti Kays’ı da anlatan Değirmenci, “Sümeyra Uhud Savaşı sonrası savaşın yapıldığı meydana koştu. Sümeyra savaş meydanına girince babasının, kocasının, kardeşinin ve oğlunun şehit olduğunu öğrendi. Baktı, üzüldü, ağladı, sonra Allah onların ecrini verir dedi. Sonra yine meydana yönelerek, ‘Bana söyleyin, Resulullah nerede, yürüyen Kur’an nerede?’ diye koşturmaya devam etti. Topuklarına vura vura Uhud’u inleten Sümeyra, Resulullah’ı sağ salim görünce; ‘Anam - babam sana feda olsun Ya Rasûlallah! Sen sağ olduktan sonra her türlü musibet hiç gelir bana.’ Diyecek kadar Allah ve Resulünü seven bir kişi. Bizler de Allah ve Resulünü Sümeyra gibi sevebiliyor muyuz? Bunu bir kendimize soralım. Biliyor musunuz ne yazık ki bin yıldır Sümeyra unutulmuştu ama hamdolsun son 30 yıldır Müslümanlar kızlarına Sümeyra ismini vermeye başladılar.” dedi. Değirmenci, günümüzdeki Müslüman genç kızların kendilerine Sümeyraları ve Esmaları rol modeli almalarını ve onların yolunu sürdürmelerini tavsiye etti.

İslam coğrafyasında günümüzde örnek alınıp yolu takip edilecek yüzlerce önderler olduğunu ifade eden Değirmenci, Bangladeş’te özür dilemesi karşılığında affedileceği söylenen ama bunu kabul etmediği için asılarak şehit edilen Abdulkadir Molla’nın Seyyit Kutupları hatırlattığını dile getirdi. Değirmenci, “Seyyit Kutup bu parmağım asla tağuta boyun eğmez, demişti. Bakın biz şehitlerimizi anlatarak onları hatırlatıyoruz onlar da bize mücadelede manevi destek veriyorlar.” diye konuştu.

“Ulustan ümmete dönerek vahdeti tesis etmemiz lazım”

Günümüzde ulustan ümmete dönerek Müslümanların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Değirmenci, “Nasıl ki ümmetten ulusallaştırıp böldüler bizi, tersinden süreci işletip vahdeti tesis etmemiz lazım. Bunun çabasını göstermemiz, bunun derdini taşımamız lazım. Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz bu bilinçle yetişsin.” dedi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.