Klima, kronik hastalıklara neden olabilir

Klima, kronik hastalıklara neden olabilir

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klimayı yanlış bir şekilde kullanma sonucunda kronikleşen hastalıklara neden olabileceğini dikkat çeken uzmanlar, klimayı daha sağlıklı bir şekilde kullanma noktasında önemli uyarılarda bulundular.

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klimayı yanlış bir şekilde kullanma sonucun da yüz felci, boyun ve bel fıtığı gibi kronikleşen hastalıklara neden olabileceğini söyleyen Memoraiyal Dicle Hastanesi Uzman Fizyoterapist Bayram Karaduman, klimayı daha sağlıklı bir şekilde kullanma noktasında önemli uyarılarda bulundu.

Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktaların olduğunu söyleyen Karaduman, bunlardan bir tanesinin klimanın derecesinin iyi şekilde ayarlanması olduğunu belirtti.

Klimanın derecesinin oda sıcaklığında ayarlanması gerektiğini belirten Karaduman, sıcak havadan kaçmak için çok soğuk bir ortamın tercih edilmemesi gerektiğini söyledi.

İdeal oda sıcaklığının tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Karaduman, “Uzun süre kapalı ortamda klima altında kalmaktansa bir veya bir buçuk saatte bir bulunduğumuz ortamı havalandırıp tekrar soğutabiliriz. Daha sonra tekrardan ideal olan ısıya getirebiliriz.” dedi.

Klimanın birçok hastalığa neden olduğuna da dikkat çeken Karaduman, en sık rastlanan hastalıklardan bir tanesinin de kas iskelet sistemi problemleri olduğunu söyledi.

Karaduman, ayrıca uzun süre klima ortamında kalmanın boyun fıtığına, bel fıtığına ve yüz felcine neden olabileceğine vurgu yaparak, bu hastalıkların zamanla kronikleştiğini ve bunu engellemenin yolunun da mutlaka egzersiz yapmak olduğunu kaydetti.

Masa başındakiler dikkat!

Klima ortamında uzun süre kalınmaması halimde, mutlaka ara verilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaduman, “Verilen arada mutlaka egzersiz yapılması lazım. Özellikle masa başında çalışanlar boyun kasları ve bel kasları için mutlaka egzersiz yapmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.

Karaduman, klimada 25 derecenin ideal bir sıcaklık olduğunu “Özellikle geçişlere dikkat edilmesi gerekiyor. Direk sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama geçilmemesi, aşamalı bir şeklide ve klimanın derecesinin düşürdükten sonra geçiş yapılması gerekiyor.” şeklinde önemli uyarılarda bulundu.

Son dönemlerde yüz felci olan hastalar ile karşılaştığını bildiren Karaduman,  yazın gelmesiyle beraber uzun süre klima altında kalıp yüz felci geçiren hastalarında olduğunu belirterek, “Ani geçişlerde ya da uzun süre soğuk ortamlar da kalan kişilerde yüz felci gözükebiliyor. Özellikle buna da dikkat edilmesi gerekiyor.” dedi.

“Aşırı kilolu olanlar daha dikkatli olmalı”

Yüze veya kafaya su döktükten sonra soğuk ortama geçiş yapılmaması gerektiğinin de altını çizen Karaduman, terli bir şekilde klima altında durulmaması gerektiğini, çünkü o terin soğuması halinde kasları aşırı bir şekilde kastığını ve bunun neticesinde ise iskelet sisteminde ağrıların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Yağ kitlesi fazla olan kişilerin daha çok dikkatli olması yönünde uyarılarda bulunan Karaduman, “Yağ vücuda izolasyon sağlıyor. Ama kas daha kaliteli bir izolasyon sağlıyor. Dolayısıyla kas kitlesi fazla olan kişiler, kilolu olan kişilere göre bulunduğu hava ortamına daha çabuk uyum sağlıyor ve adapte oluyor. O yüzden aşırı kilolu olanlar klimalı ortamlara geçişlerde daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.” Sözlerini kullandı.

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.