Konut fiyatlarının düşmesi için yeni imar alanları açılmalı
Konut fiyatlarının yüksek olmasından yakınan Batmanlı emlakçılar, fiyatların düşmesi için yeni imar alanlarının açılması gerektiğini söylediler.
Batman’da konut fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bunun vatandaşı mağdur ettiğini söyleyen emlakçılar, konut fiyatlarının düşmesi için bir an önce yeni imar alanlarının açılması gerektiğini belirttiler.
Kentte inşaat sektörünün durma noktasında olmasının birçok nedeni bulunduğunu kaydeden emlakçılar, en önemli sebebin başında yeni imar alanlarının açılmaması olduğunu ifade ettiler.
Konut fiyatlarının normalden çok yüksek olduğunu vurgulayan emlakçılar, yeni imar alanlarının bir an önce açılması için yetkililere büyük görevlerin düştüğünü aktardılar.
Batman’da yeni imar alanlarının açılmaması nedeniyle konut fiyatlarının bayağı yüksek olduğunu vurgulayan emlakçı Selahattin Tunç, “Yani normal değerinden en az yüzde 30-40 fazladır. Şehrin düzenli bir şekilde büyüyebilmesi için farklı yerlerde imar alanlarının açılması gerekir. Sadece bir yerde değil şehrin tamamında imar açılmalıdır. Bu şekilde olursa şehir düzenli bir şekilde gelişir ve konut fiyatları da istenilen şekilde düşüp normale dönecektir. Aksi takdirde sadece bir yere imar verilirse hiç kimse konut alamaz duruma gelecek.” dedi.
“Batman’daki konut fiyatları İstanbul ile yarışır haldedir”
İlde inşaat sektörünün durma noktasına geldiğine işaret eden Tunç, “Daha önce insanlar banka kredileriyle konut alıyordu. Şu anda kimse konut kredisi de çekemiyor. Batman’da şu anda inşaat sektörü kilitlenmiş durumdadır. Batman’daki konut fiyatları İstanbul ile yarışır haldedir. Yeni imar alanları açılmadığından dolayı açılan arsa fiyatları yüksek tutuluyor. Bu da ister istemez konut fiyatlarına yansıyor. Hava mânia sorunu da tam olarak açıklanmadı. Eğer hava mânia sorunu çözülürse konut fiyatlarında biraz düşme yaşanabilir.” diye konuştu.
“Kat farkı az olduğundan dolayı müteahhitler giremiyor”
Batman’da kentsel dönüşüme giren yerlere az kat verildiğini söyleyen Tunç, “Bundan dolayı müteahhit oralara girmek istemiyor. Kentte birkaç kentsel dönüşüme giren mahalle var. Burada kat farkı az olduğundan dolayı müteahhitler giremiyor. Müteahhitlerin zarar etmemesi için kat farkı fazla olmalıdır ki konut sahipleri konutlarını müteahhitlere verebilsin. Aksi takdirde yapılacak konutlar hep kaçak olarak yapılacaktır. Buralarda yüksek kat yapanların yüzde 99’u da kaçak yapmak zorunda kalıyor. Haliyle bu da çarpık bir kentleşme oluşmasına sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Konut fiyatlarının düşmesi için yeni imar alanları açılmalı”
Demir ve çimento fiyatının da çok yüksek olduğuna değinen Tunç, şunları söyledi: “Bunlar inşaat sektörünün ana kalemleridir. Bunların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı müteahhitler şu anda inşaat yapmıyor ve Batman’da inşaat sektörü durma aşamasındadır. Özetle, konut fiyatlarının düşmesi ve inşaat sektörünün hareketlilik kazanması için yeni imar alanlarının açılması ve yüksek kat izninin verilmesi gerekir. Aksi halde müteahhitler de burada kalmaz ve batıya göç ederler. Ne yazık ki saydığımız sorunlardan dolayı bölgemizdeki büyük müteahhitlerin çoğu batıda iş tutmaktadır. Bu da Batman ekonomisine büyük zarar vermektedir.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.