Köyler Hizmet Bekliyor
Köylerin sorunlarını dile getirmeye devam eden İlke Haber Ajansı, bu defa da Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Beydağı köyünün sorunlarını dinledi.
VAN - Köylerin hizmet ihtiyacı yıllarca sadece elektrik ve yol olarak algılandı. Bu yönde yapılan en küçük çalışmalar dahi reklam yapıldı. Siyasi birçok propagandaya malzeme yapıldı. En yüksek perdeden "Elektriksiz köyümüz kalmamıştır" diye bağırıldı.
Köylerin eğitim, sağlık, su, mera ve benzeri problemleri ise köylerin olmazsa olmazlarındanmış gibi algılanarak köyler bu sorunlarıyla genelde baş başa bırakıldı.
Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Beydağı (Ut) köyü de uzun yıllardır halledilmeyi bekleyen sorunlarıyla baş başa bırakılmış durumdadır. Sık sık kesilen ve birçok cihazlarının zarar görmesine neden olan elektrik, su, işsizlikten dolayı batıya ya da Kuzey Irak'a gitmek zorunda kalan gençler ve bitirilmeyi bekleyen köy camisi başlıca sorunlarındandır Beydağı köyünün…
Bir yardım eli uzatılmasını beklediklerini dile getiren 400 haneli Beydağı köylüleri, İlke Haber Ajansı'na konuştular.
Köylerinin geniş meralara ve hayvancılık yapma imkânına sahip olmasına rağmen herhangi bir yatırım yapılmadığından dolayı sıkıntı içerisinde olduğunu dile getiren Muhsin Çelik, "Köyümüzde bir mandıra kurulsa ve burada et, süt, peynir gibi gıda maddelerinin üretimi yapılsa maddi imkânsızlıklardan dolayı yaşadığımız birçok sorunumuz hallolur. Bakın burada gördüğünüz gençlerin büyük bir kısmı yarın çalışmak için ya batıya gidecekler ya da Kuzey Irak'a gidecekler. İş için sürekli olarak köyden ayrılmak zorunda kalan gençler ile yaşlı nesil arasında bağlantı sadece maddi temeller üzerinde kalıyor. Haliyle birçok gelenek, adet ve değerimiz bu şeklide yıpranıyor ya da yok oluyor. Eğer iş imkânı burada üretilirse yeni evlenip bir hafta sonra çalışmak için köyünden ayrılmak zorunda kalan gençlerimiz burada kalacaklar. Eli kınalı gelinlerimizin aylarca gözleri yolda kalmayacak" şeklinde konuştu.
Köylerinin sorunlarından birisinin de su sorunu olduğunu dile getiren Habib Öztrak, "Şu anda köyümüzde sağlıklı bir içme suyu yoktur. Suyumuzu bir süre dinlendirdiğimizde yosunlanma oluyor. Zaten köyün yukarı kısmında bulunan su deposunda biriktirilen su köye ancak birkaç saat yetiyor. Su kaynakları birleştirilerek depoya alınırsa buradan köyümüzün su ihtiyacının büyük bir kısmı çözülebilir. Yazın su sıkıntısı kendisini iyice hissettiriyor. Su ihtiyacımızı karşılayabilmek için içme suyumuza dere suyu karıştırıyoruz. Bu konuda köyümüze yardımcı olunmasını istiyoruz" dedi.
Köylerinde sağlık ocağı bulunduğunu dile getiren Zeydin Çiçek ise, "Fakat ancak haftada bir defa aile hekimi gelebiliyor. Köyümüzde acil bir durum olduğunda çok sıkıntı çekiyoruz" dedi.
En büyük sorunlarından birinin de yapımı yarım kalan cami olduğunu dile getiren köylüler, bu konuda da destek istediler. (Mahmut Aytekin/Fikret Özkan-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.