Koyun kırkma dönemi başladı

Koyun kırkma dönemi başladı

Küçükbaş hayvanların yaklaşan yaz mevsiminde daha sağlıklı gelişmeleri için koyun kırkma dönemi başladı.

Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyünde ikamet edenler, hayvanlarının yazın daha sağlıklı gelişim göstermesi için koyun kırkma uygulamasına başladılar.

Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırktıklarını belirten hayvan yetiştiricileri, bu işlemin, koyunun sağlığı açısından faydalı olduğunu, hayvanların kilo almasını ve kendilerinin de yünü satarak kâr elde etmelerini sağladığını söyledi.

Koyunlarını kırkan köylülerden Abdullah Karakuş, "Yılda bir defa, nisan sonunda koyunlarımızı kırkıyoruz. Kırktığımız yün; yatak, döşek ve yorganlar için kullanılıyor. Yün, ömür boyu kullanılabilen sağlıklı bir üründür. Yün, pamuk gibi değildir. Hayvanlara da faydası var. Soğukta sıcak tutuyor. Yağmur, kar yağışlarına ve her türlü soğuğa karşı yün, hayvanı koruyor. Soğuk, hayvana işlemiyor. Yün kırkma, hayvanın sıcak havada serinlenmesi içindir. Elde ettiğimiz yünü de değerlendiriyoruz. Yünü kırkmasak havalar tam sıcak olduğunda sıcaklara karşı dayanamayabilir. Bir daha yünü çıkana kadar havalar soğuyor. Böylelikle koyunlar, yünleriyle soğuklardan korunuyorlar." dedi.

Koyun kırkılmazsa hayvanların ölümüne sebep olabiliyor

Koyun kırkma işinin yapılmamasının hayvanların ölümüne sebebiyet verebileceğini anlatan Haydar Budakar, şunları söyledi:

"Her yıl bahar mevsiminde koyunların yünlerini kırkıyoruz. Eğer bu yünü kırkmasak havalar tam ısındığında kirlenir, kullanılamaz hale gelir. Yün kesilmediği zaman koyuna da sıcak ve zararlıdır. Hatta hastalanmasına neden olabilir. Kırktığımız yünü yıkayıp yorgan ve minderlerde kullanıyoruz. Yatak olarak kullanılıp, üzerinde uyuluyor."

"Hayvanın hafif ve serin olması için yün kırkıyoruz"

Koyunların, sıcak havalarda yünlerinden rahatsız olduğuklarını dile getiren Salih Karahan, "Yün kırkmanın nedeni, hayvanlara faydalıdır. Havalar sıcak oldukça koyunlar yünden rahatsız oluyorlar. Yün eskiden çok kıymetliydi. Şimdi hazır yataklar çıktığı için yün kıymetsiz olmuş. Artık neredeyse satılmayacak durumdadır. Yazın ceket giymek sıcak olduğu için ceket çıkarılınca serin ve rahat oluyoruz. Hayvanlarda da aynen öyledir. Hayvanın hafif ve serin olması için yün kırkıyoruz." ifadelerini kullandı.

Köylülerden Methi Çelik ise "Koyunların yününü kırkıyoruz ki hayvana çok sıcak olmasın. Elde edilen yünden yorgan ve yataklar yapıyoruz. Bir zamanlar yün bulunamıyordu. Şimdi ise kimse yüne bile bakmıyor. Dünya doymuş. Yün kırkmak işi hayvanlara çok iyidir. Yün kesildiğinde hayvan daha fazla gelişiyor. Yün, kışın hayvanı sıcak tutuyor, yazın da hayvan serin olsun diye mecburen kırkılıyor." şeklinde konuştu. (Tarhan İrtem, Mehmet Sait Çelik - İLKHA)

























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.