Kronik Böbrek Hastası Olabilirsiniz

Kronik Böbrek Hastası Olabilirsiniz

Kronik böbrek hastalığı sık görülen, geç fark edilen, hasta için büyük bir ekonomik yüke neden olan, bunların yanı sıra doğru yöntemler kullanıldığında tedavi edilebilen bir hastalıktır. Uzmanlar yaklaşık 6 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı olduğu b

DİYARBAKIR- Kronik böbrek hastalığı sık görülen, geç fark edilen, hasta için büyük bir ekonomik yüke neden olan, bunların yanı sıra doğru yöntemler kullanıldığında tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastaların şikâyetlerinden yola çıkarak kronik böbrek hastalığı teşhisi konulamayabilir. Ancak gece sık idrara çıkma, böbrek yetmezliği açısından uyarıcı olabilir. Hastalığın tanısı böbrek ultrasonu, idrar ve kan testleriyle kolaylıkla konulabilir. Memorial Diyarbakır Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Şehmus Özmen, kronik böbrek hastalığı hakkında bilgi vererek, Türkiye'de 8765 erişkin üzerinde yapılan en geniş araştırmada yaklaşık 6 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı olduğu tahmin edildiğini belirtti.

 

Bu rakamların kronik böbrek hastalığı açısından geleceğin risk altında olduğunu gösterdiğini ifade eden Özmen, böbrek naklini gerektirecek 5. evre sayılan çok sayıda böbrek yetmezliği hastasıyla karşılaşma tehlikesini ortaya koyduğunu söyledi.

 

Bazı Hastalıklar Böbrek Yetmezliğini Tetikleyebilir

Özmen kronik böbrek hastalığı hakkında bilgi vermeye devam ederek "Hastalığı tetikleyen veya nedeni sayılan; şeker hastalığı, yüksek tansiyon (yaklaşık hastaların yarısı), taş hastalığı, nefrit, böbrekteki iltihabi hastalıklar, idrar sistemindeki sorunlar ve kistik böbrek hastalığıdır. Bu nedenler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklılık göstermektedir" dedi.

 

Hastanın Yaşamını Tehdit Edebilir

Kronik böbrek hastalığında öncelikli riskin, gelecekte böbrek kaybına, diyalize veya böbrek nakline ihtiyaç duyabilecek böbrek işlevi kaybı olduğunu belirten Özmen, "Diğer risk ise kalp hastalıkları ile bağlantılı erken ölümlerdir.Sağlıklı olduğu düşünülen ancak sonrasında kronik böbrek hastalığı olduğu saptanan bireylerin koroner kalp yetmezliği, beyin kanaması ve damar tıkanıklığı, çevresel (periferik) atardamar hastalıklarının ölüm oranları böbrek hastalıklarının düzeyine bakılmaksızın normale göre on kat daha fazladır" ifadelerine yer verdi.


Bol Su Tüketimi Böbrek Hastalıklarına Karşı Koruyucudur

Kronik böbrek hastalığından korunma ve hastalığın ilerlemesini önlemede en önemli faktörün su tüketimi olduğunu sözlerine ekleyen Özmen son olarak şu ifadelere yer verdi: "İştahsızlık ve yetersiz beslenme, ishal ve kusmaya bağlı sıvı kayıplarına dikkat edilmeli, vücudun susuz kalması önlenmeli ve kaybedilen sıvı yerine konulmalıdır. Kan basıncı kontrolü en önemli hedeflerden biridir. Tansiyon düşürücü ilaçlarda ACE inhibitörü ARB grubu ilaçlar koruyucu özelliğe sahiptir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Kan şekeri, kan yağları ve kansızlığın kontrolü takip edilmelidir. Sigaranın bırakılması kronik böbrek hastalığının ilerlemesini engelleyen önemli bir faktördür. Fiziksel aktivite artışı ve vücut ağırlığının kontrolü diğer alınabilecek önlemlerdir. Kronik böbrek hastalığına yakalanan veya yüksek risk altındakilerin düzenli olarak nefroloji uzmanınca izlenmeleri gereklidir." (Osman İçli-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.