Kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Çınarlı çiftçi yetkililerden destek istiyor
Bahar ve kış aylarında yeterli miktarda yağış alamayan Çınar ilçemizde ciddi bir kuraklık yaşanırken, çiftçiler devletten destek talebinde bulunuyor.
Bölge ekonomi ve istihdamında önemli bir yer tutan tarım sektörü bu yıl oldukça zor günler geçiriyor.
Geride bıraktığımız bahar ve kış aylarında yok denecek kadar az yağış alan bölgede birçok ürün kurumaya başladı. Tahıl ambarı konumunda olan Güneydoğu bölgesi buğday, arpa ve mercimek gibi birçok ürün yeterli miktarda yağış olmaması nedeniyle kurumuş durumda.
Çınar ilçemizde ekonomik olarak önemli bir yere sahip olan tarım sektörünün zarar görmesi ile salgın nedeniyle zor günler geçiren halkın daha zor günler geçireceği belirtiliyor. Genelde ülke olarak özelde ise bölge halkı olarak daha zor zamanların geleceğini belirten çiftçiler devletin gerekli tedbirleri alması çağrısında bulundu.
İlçeye bağlı Düzova (Kerxıta) kırsal Mahallesinde çiftçilik yapan Şevket Öğrük, “Bu yıl kış aylarında yağmur yoktu, az yağdı. Tarlalarımıza attığımız gübre daha erimemiş. Bölgemizde kuraklık var, bizim sürdüğümüz tarlalar hazine arazisi olduğu için herhangi bir destekten de faydalanamıyoruz. Çiftçiler perişan halde, durumumuz bu. Buğday, arpa, mercimek gibi bütün ekinler zarar gördü. Memleketimiz yağmuru, rahmeti seven bir yerdir, yağmur yağmayınca kuraklıktır. Bu yıl kuraklık var, ekinler yavaş yavaş sararacak.” ifadelerini kullandı.
Hayvanların da yaşanan kuraklıktan olumsuz etkileneceğinin altını çizen Mehmet Tahir Öğrük, “Allah’tan umut kesilmez ne zaman ne şekilde vermek isterse verir yalnız bizim artık umudumuz kalmadı. Çünkü yağmur yağmadığında ekinler tutmadı. Biçerdöver zaten tarlalara girmez, çünkü tane tutmadı. Allah neyi takdir etmişse o olacak, insanlar perişan halde, sıkıntı yaşayacak. O nasıl emrederse o olacak, rahmet (yağmur) göndermedi mercimek, buğday, arpa zarar gördü. Hatta hayvanlar da aç kaldı, yiyecek otları kalmadı. Her yıl bu zamanalar ekinler dizimizi aşıyordu, bu yıl ise bir karış yükselmiş.” dedi.
Yaprakbaşı (Baré) kırsal Mahallesinde çiftçilik yapan Abdülaziz Sadıkoğlu ise “Görüyorsunuz ekinlerin hepsi yanmış durumda. Biçerdöver ekinleri biçmeye tarlalara girmez. Çiftçiler mağdur durumda, devletten yardım bekliyoruz. Ne kadara yardımcı olacak bilemiyoruz. Şu an sizde gözleriniz ile durumu görüyorsunuz, tüm tarlalar yanmış durumda. Sonbahar ve kış aylarında yağmur gelmedi. Bölgemizde zaten sulama ile yapılan tarım faaliyeti çok az. Yağmur, rahmet olmayınca ekinler zarar görüyor. Bütün ekinler yanmış, çürümüş durumda. Bu saatten sonra yağmur yağarsa da bir faydası olmaz. İmkanı olanlar tarlalarını suladı, fakat sulamada yağmur kadar faydalı olmuyor. Çünkü yağmur rahmettir, yağmur damlasında adeta gübre var, ilaç var. Şu anda yapılan sulamanın yüzde 50 faydası var, o da o kadar etkili değil. Rahmet olmayınca onun da etkisi olmuyor.” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.