Kurban Allah’a yakınlaşmak için bir vesiledir
Batman’ın Kozluk İlçe Müftüsü Hasan Serçe, kurban kesmedeki asıl amacın Allah’a yakınlaşmak olduğunu söyledi.
Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle kurban kesmenin önemine değinen Batman’ın Kozluk İlçe Müftüsü Hasan Serçe, kurban kesmenin Allah’a yakınlaşmak için bir vesile olduğunu belirtti.
Kurban kesilirken dikkat edilmesi gereken hususlar ile kurban kesmenin hükmü ve önemiyle ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Serçe, “Kurban Allah’a yakınlaşmayı ifade eden bir kelimedir. Dolayısıyla biz kurbanı keserken Allah’a yakınlaşmak için kesiyoruz. Kurbanın ne eti ne de kanı Allah’a ulaşır. Bizim samimiyetimiz ve takvamız Allah’a ulaşacaktır. Dolayısıyla Ayet-i Kerimede ifade edildiği gibi kurban Allah’a yakınlaşmak için bir vesiledir.” dedi.
Kurban kesmenin önemine değinen Serçe, “Allah-u Teâlâ Kevser Suresi’nde ‘namaz kıl’ emrinden sonra ‘kurban kes’ emrini vermiştir. Peygamber Efendimiz de kurban fiilini bizatihi uygulamış ve pek çok Hadis-i Şerif’te bunu açıkça beyan etmiş. Bir Hadis-i Şerifte Hazreti Hatice Peygamber Efendimize kurban etlerini sorunca kendisi şu cevabı veriyor; bir butu hariç hepsini fakirlere verdim. Bu şekilde Peygamber Efendimiz kurban etinin fakirlere dağıtılan kısmının önemini beyan etmiş. Aynı zamanda diğer Hadis’te, ‘Bir kişi maddi imkânı ve gücü yerinde olduğu halde kurban kesmiyorsa eğer o kişi mescitlerimize yaklaşmasın’ diye buyuruyor.” diye konuştu.
“Belli hayvanlar kurban olarak kesilebiliyor”
Kurban kesilirken kurbanda bulunması gereken şartlara dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Serçe, bu şartlara uyulmadığı takdir de kesilen kurbanların makbule geçemeyeceğini söyledi.
Serçe, “Kurban kesilirken belli şartlar altında kesiliyor. Mesela belli hayvanlar kesilebiliyor sadece. Sığır, davar, koyun, keçi ve deve cinsi dediğimiz hayvanlar kesilebiliyor. Tabi bu kurbanlıkların kesilmesi için belli şartlar var. Bunlardan bir tanesi bu hayvanların her türlü yönden sağlam bir hayvan olması… Örneğin çok zayıf ve cılız, sadece kemiği kalmış bir hayvandan kurban olmaz. Gözlerinden biri veya ikisi kör olmuş hayvandan kurban olmaz. Hayvanın vücudunda eksilmeler oluşmuşsa yine bu hayvan kurban olmaz. Topal bir hayvan ise ve topallığı sürekli devam ediyorsa yine olmaz.” ifadelerini kullandı.
Kurbanı en güzel şekilde kesmek gerektiğine vurgu yapan Serçe, “Kurbanın hükmüne baktığımız zaman Hanefi Mezhebinde vaciptir. Şafiiler de ise vacibin karşılığı olan Sünnet-i Müekkede’dir. Şafiilerde de aynı derecede gerekliliğe sahiptir. Bunun için kurbanı Peygamber Efendimizin uyguladığı gibi en güzel şekilde kesmemiz lazım ki bu bayramı paylaşma ve kardeşlik bayramı olarak geçirelim.” şeklinde konuştu.
“Vekâletle dünyanın diğer bir ucundaki kardeşimize ulaşma imkânımız var”
Diyanet İşleri Başkanlığınca başlatılan “Vekâleten Kurban” organizasyonuna da değinen Serçe, şöyle konuştu: “Kurbanımızı dünyanın diğer bir ucundaki kardeşlerimize ulaştırma imkânımız var. Bu kurbanım fakirlere ulaşsın diye düşünüyorsanız Diyanet İşleri Başkanlığımızca düzenlenen bu organizasyona ortak olabilirsiniz. Eğer kurbanımızı Türkiye’de kesmek istiyorsak bir hisse bedelimiz 850 TL’dir. Dünyanın başka bir ucunda sıkıntıda bulunan örneğin; ‘Afrika’da kestirmek istiyorum’ diyorsanız o zaman da 625 TL karşılığında onları da gönderebilirsiniz. Bu yönde gerekli işlemler için cami imamlarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca müftülüğümüze de başvurabilirsiniz. Buradaki maksadımız dünyanın diğer bir ucundaki Müslümanlara kurban eti paylaşımıyla birlikte kardeşliğimizi de götürmektir. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da ifade ettiği gibi, misyonerlerin yoğun olarak gittiği bu bölgelere kardeşliğimizi götürerek onlara sahip çıkmaktır. Onun için imkânı olan kardeşlerimizin bu organizasyona da katılmalarını bekliyoruz.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.