“Kurban bayramında fakirleri sevindirelim”
Kurban ibadeti ve önemine dikkat çeken Mardin Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı, kesilecek kurbanın özellikleri hakkında bilgi vererek fakir ve muhtaç ailelerin unutulmamasını istedi.
Kurban Bayramının yaklaşmasıyla beraber kurban ibadeti ve ehemmiyeti hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı, Kurban kesmenin ayet ve hadislerle sabit olduğuna vurgu yaptı.
Kurban ibadetinin tarihsel gelişimini anlatan Müftü Taşçı, “Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” ayetini hatırlatarak, “Dolayısıyla varlıklı olan her müminin kurban bayramında bir kurban kesmesi vaciptir, deniliyor. Fakat diğer mezhep imamları İmam Şafi-i, imam Ahmed bin Hanbel, İmam Malik bunun müekked bir sünnet olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla varlıklı olan bir Müslümanın diğer mezheplere tabi olsa dahi hem fakirleri memnun etmek, yüce Allah’ın emrine teslim olup Peygamber Efendimizin sünnetini icra etmek üzere kurban kesmesi ehemmiyet arz etmektedir.” dedi.
“Kurbanın noksansız ve sıhhatli olması lazım”
Kesilecek kurbanlığın özellikleri hususunda da bilgilendirmede bulunan Müftü Taşçı, kurban edilecek olan büyükbaş hayvanların 2 yaşını, küçükbaş hayvanların ise bir yaşını doldurması, Şafi mezhebine göre ise keçilerin 2 yılını doldurması gerektiğini söyledi.
Taşçı, “Kurban alınırken özellikle sıhhatli olması ve noksan sıfatlardan uzak olmasına dikkat edelim. Bir ya da iki gözü kör olan, sakat olan, yürümeyecek kadar zayıf olan hayvanlar kurban olarak kesilmemeli, bunların tümünden sakınmaları lazım.” dedi.
“Kişi kurbanını kendisi kestiği gibi vekâletle de kestirebilir”
Taşçı, şöyle konuştu: “Küçükbaş hayvanlar bir kurban yani bir hisse olarak kabul edilir ama büyük baş hayvanlara gelince dana, sığır, deve bunlar 7 kişi ortak olarak satın alıp kurban kesebilirler. Her birisi bir hisseye sahip olurlar. Fıkıh kitaplarımız kurban etinin üçe bölünmesini tavsiye ediyor. Bir kısmını fakirlere dağıtılmasını, bir kısmını komşu akrabalara dostlara, kalan kısmı ise aile efradına bırakılmasını tavsiye ediyor. Vekâletle kurban meselesi geçen yıllar diyanet vakfımızın bu yönde hizmetleri oldu. Halkımızın rağbeti giderek artmakta. Vatandaşlarımız vekâletle kurban kesmek için müftülüğümüze ya da internet ortamında müracaat ettiklerinde yatırdıkları kurban bedeniyle adına bir kurban kesilir. Yurt içi ve ya yurt dışında nerede kesilmesini istiyorsa ona göre ücretini öder.”
“Kurban bayramında fakirleri sevindirelim”
Kurban eti ulaştırma noktasında gayret sarf edilmesi, yılda bir gün de olsa verilecek kurban etiyle fakirlerin sevindirilmesi gerektiğine vurgu yapan Taşçı, “Bu yıl malumunuz iç göç nedeniyle Nusaybin’den gelen diğer ilçelerden ve Suriye’den gelen kardeşlerimiz var. Bir de Kızıltepe’deki köylerde ikamet eden çok fakir muhtaç kardeşlerimiz var. En azından kurban bayramında onlara kurban eti ulaştırmada gayret içerisindeyiz. Özellikle vatandaşlarımıza şunu tavsiye ediyoruz, yılda bir defa olan kurban bayramında biz de fakirleri sevindirelim, kesilecek kurbanlara ortak olalım, vekâlet verelim. Yurt içi ve yurt dışındaki Müslüman kardeşlerimize, bayram gününde onları sevindirecek haberle onlara varmış olalım.” (Mehmet Aslan- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.