Kurban Bayramı'nda Nasıl Beslenmeliyiz?
Diyetisyen İhsan Erzen, kilo problemi, yüksek tansiyon ve mide hastalıkları olanların Bayramı'nda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
ŞIRNAK - Kurban Bayramı'nda şeker, şekerli besinler ve tatlıların yanı sıra doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek olan kırmızı et ve sakatat tüketiminin arttığını belirten Cizre Devlet Hastanesi'nde görevli Diyetisyen İhsan Erzen, "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Bu sebeple tüketiminde dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
Erzen, "Yeni kesilmiş hayvanlarda henüz ölüm katılığı geçmemiş olduğundan pişirme süresi ve sertlik artmaktadır. Bu durum etlerin sindirimini daha da zorlaştırmakta, mide ve bağırsak hastalığı olan bireylerde rahatsızlıklara yol açmaktadır. Kurbanlar kesildikten sonra en az bir gün soğutuculu dolaplarda bekletilmeli ve iyi pişirildikten sonra tüketilmelidir" dedi.
Erzen, Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmemiz gerektiğini şöyle sıraladı;
1- Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır ve öğün atlanmamalıdır. 3 Ana öğün tüketilmelidir.
2- Etlerin doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksektir. Etin üzerinden görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin yağ içerdiği ve Koyun etinin diğer kırmızı etlere göre yağ içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.
3- Kesilen kurban etini hemen tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu sebeple de hazımsızlık, şişkinlik gibi mide rahatsızlıkları meydana gelmektedir.
4- Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurmadan kaçınılmalıdır. Bunların yerine haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemiyle etler pişirilmelidir.
5 - Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde pişirilmemesi gerekmekte, ateşten 15cm uzakta olmasına ve birden yüksek ısıda pişirmemeye çalışılmalıdır. Böylece oluşan kanserojen öğelerin önlenmesini sağlarız.
6- Kurban bayramında et tüketimi nedeniyle sebze tüketimi azalır. Bu nedenle et yemeklerimizin yanına mutlaka salata (bol, renkli ve mevsiminde) veya etlerinizi sebze yemeklerinin içine katarak pişirmeye özen gösteriniz. Böylece hem posa tüketimiyle beraber sindirim sistemimiz rahat çalışır hem de vitamin ve mineral yetersizliğini önlemiş olacağız.
7- Günlük 8-15 bardak su tüketimine dikkat edilmelidir.
8- Kalp-damar, yüksek tansiyon hastalığı bulunmayanlar Öğle ve akşam yemeklerinden sonra 1 şişe maden suyunu tüketebilirler.
9- Yapılan ikramlardan küçük miktarda tüketmeye özen gösteriniz. İkram edilen hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlıları ve meyveleri tercih etmeniz aşırı kalori alımınızı engeller.
10- Kolesterol-yağ içeriği fazla olan Sakatat (ciğer, beyin, dalak, dil vb.) tüketimine dikkat edilmeli ve özellikler kalp-damar, yüksek tansiyon, kolesterol hastaları bunlardan kaçınması gereklidir.
11- Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun
12- İçecek seçiminde dikkatli olunmalıdır. Meyve suları, asitli içecekler, şerbetler yerine açık çay veya bitki çayları tercih ediniz.
13- Bayram süresince sadece et, tatlı, çikolata değil süt, yoğurt, özellikle tam buğday ekmeği, meyve, sebze tüketmeyi unutmayın.
14- Son olarak da fiziksel aktivite ve egzersizi ihmal etmemek gerekir. Yakın mesafedeki ev ziyaretleri ve bayramlaşmalara yürüyerek gitmekte fayda var.
Püf Nokta: Kırmızı etin içerisindeki yağ ve kolesterol oranını minimuma indirmek için yağ bezlerini aldığınız eti haşlayın sonra bu haşlamanın içerisinde buz tanelerini atın. Haşlamanın üzerinde etin içerinde bulunan çözünmüş yağlar üste tabaka oluşturacak şekilde katılaşacağını göreceksiniz. Kaşık yardımıyla üst kısımda biriken yağı alın ve diğer kırmızı etlere göre içerinde daha az yağ barındıran eti tüketebilirsiniz. Herkesin kurban bayramını kutlar sağlık ve esenlikler dilerim." (Delil Oğurlu-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.