Kurban ibadeti İslam’da önemli bir yere sahiptir
Kurban ibadeti hakkında açıklamalarda bulunan İttihadul Ulema Üyelerinden Molla Cemal Çınar, kurbanın İslam’da çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
İslam’ın önemli ibadetlerinden olan ve Müslümanları bir araya getirmeye vesile olan kurban ibadetiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İttihadul Ulema Üyelerinden Molla Cemal Çınar, kurbanın İslam’da çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Kurban ibadetinin Hazreti Âdem’in çocuklarından itibaren başladığını belirten Molla Cemal Çınar, “Kurban, Kabil’in kurban hususunda kusurlu davranmasıyla kaybettiği, Habil’in de uyarak kazandığı bir ibadettir.” dedi.
İnsanlığın ilk sınandığı dünyevi bir muamele olması hasebiyle kurbanın çok önemli olduğunun altını çizen Çınar, “Kurban Hazreti Âdem’in çocukları zamanında başlayıp Hazreti İsmail’e şiar haline gelen ve Resulü Ekrem aleyhisselatu vesselamın zamanında da fıkhi bir boyut kazanan önemli ibadetlerden birisidir. Cenabı Allah’ın vermiş olduğu nimetlere karşı şükür ve Allah-u Teâlâ’nın insanı dünya ile ahiret arasındaki tercihle sınanıp imtihanı ya kaybettiği ya da kazandığı bir ibadet şeklidir. Kur’an-ı Kerim’in deyimiyle bizden öncekilere emretmiştir. Resulü Ekrem aleyhisselatu vesselam, ‘hali vakti yerinde olduğu halde kurban kesmeyenler namazgâhımıza yaklaşmasın’ dediği bir ibadettir. Resul Ekrem aleyhissalatu vesselam maddi durumu şu anki en fakirimizin durumu gibi olduğu halde, kurban vacip olduktan sonra her sene mutlaka kurban kestiğini biliyoruz.” diye konuştu.
Durumu iyi olan her Müslümanın kurban kesmesi gerektiğini vurgulayan Çınar, “Tarih boyunca Müslümanlar tarafından işlenen bir ibadettin bir mezhebin görüşü üzerinde durup ömründe bir kere kestiği zaman sünneti müekkede olduğu için üzerinden kalktığını düşünerek davranılması cumhurun genel görüşüne ters düşüyorsa o zaman cumhurun görüşü kabul edilmelidir. İmam Azam’ın yanında vacip, İmam Şafii göre sünnettir. Bu sünnette aile reisi kurban kestiğinde diğerlerinin üzerinden kalkar. Ama bu onlar da kurban kesemez anlamına gelmiyor.” dedi.
“Kurban kardeşliği, birlik ve beraberliği tesis eder”
Kurbanın ezan gibi olduğunu ve terk edilmemesi gerektiğini hatırlatan Çınar, “Kurban bütün ümmeti ilgilendiren, ümmetin şiarı olduğu için bunu sadece bir müçtehidin içtihadıyla bakmaktan çok ümmet için durduğu yere bakmak lazım. Kelime anlamı yakınlaşmak olan kurban, ümmet içerisinde kardeşliğin, birlik beraberliğin harekete geçtiği kadar hiçbir mevsim bu kadar etkili olmuyor. Buna dikkat edilmesi lazım. Bizde Hazreti İbrahim aleyhi selam gibi en sevdiğimizi kurban etmeye kalkarsak rabbim bize koçlar gönderir. Hazreti Habil’in, Kabil ile olan enteresan tarafı şudur. Kabil kurban kesmemezlik yapmıyor, yalnız en cılız, en zayıf sümbülleri toplayıp takdim ettiği için cenabı Allah kabul etmiyor.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.