Kurdaki hareketlilik inşaat sektörünü yavaşlattı
Türkiye Hazır Beton Birliği, kurdaki hareketliliğin oluşturduğu belirsizlik, hane halkının talebini ötelemesi, bayram tatili gibi pek çok unsurun ağustos ayında inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini açıkladı.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Ağustos ayı raporunu açıkladı.
Son 4 aydır inşaat faaliyetlerindeki yavaşlama nedeniyle faaliyet endeksinin ağustos ayında bayram tatilinin de etkisi ile yılın en düşük performansını sergilediği belirtilen açıklamada, beklenti endeksinde olumsuz tablo devam ederken güven endeksinin ise en düşük değere sahip olan endeks olması ile dikkat çektiği ifade edildi.
Buna göre, Hazır Beton Faaliyet Endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9’luk düşüş sergiledi. Ankete katılan firmaların yüzde 3’ü alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu belirtti. Tatilin de etkisi ile birlikte inşaat faaliyetlerinde yavaşlama hissedildi.
Hazır Beton Güven Endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 oranında düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların yüzde 3’ü tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını ifade etti.
İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin ağustos ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının yüzde 2 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarında artış bekleyenlerin oranı yüzde 3 olarak gerçekleşti.
Kurdaki hareketliliğin oluşturduğu belirsizlik inşaat faaliyetlerinde zayıflamayı getirdi
Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, tüm öncü göstergelerin, inşaat faaliyetlerinin 3. çeyrekte önemli ölçüde durduğuna işaret ettiğini dile getirdi.
Dört endeks değerinin de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergilediğini ifade eden Yavuz Işık, “Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,8 gibi oldukça düşük bir oranda büyüme gösteren inşaat sektörü yılın üçüncü çeyreğine de oldukça yavaş bir giriş yapmıştır. Yeni ekonomik koşulların etkisi ile faaliyetleri yavaşlamış olan inşaat sektörü, ağustos ayında son 20 ayın en kötü aylık performansını sergilemiştir. Yükselen maliyetler, kurdaki hareketliliğin yarattığı belirsizlik, hane halkının talebini ötelemesi, Bayram tatili gibi pek çok unsur ağustos ayında inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Bütün bunlar inşaat faaliyetlerinde son 3 yılın en zayıf ağustos ayını beraberinde getirmiştir." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.