Kurşunlu Camii sene sonunda ibadete açılacak
Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, sembol mekânlardan biri olan ve yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük zarar gören tarihi Kurşunlu Camii’nin sene sonunda ibadete açılacağını söyledi.
Diyarbakır’ın merkez Sur İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi, İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) yaptığı ziyarette, Sur içerisindeki tarihi ve dini mekânların restorasyonlarının son hızla devam ettiğini belirterek, sembol mekânlardan biri olan ve yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük zarar gören tarihi Kurşunlu Camii’nin sene sonunda ibadete açılacağını söyledi.
Yaptığı ziyarette Çiftçi’yi, İLKHA Genel Müdürü Mahmut İrtem karşıladı. Karşılıklı hayırlı ve başarılı çalışmaların dilendiği sohbette, başta Diyarbakır olmak üzere Sur’da yapılan restorasyon çalışmaları konuşuldu.
“Diyarbakır’ın ‘hac öncesi ziyaret makamı’ olması projemiz var”
Restorasyon ve inşaat çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü söyleyen Kaymakam Çiftçi, “Şu anda şöyle bir proje var: Buranın hac öncesi bir ziyaret makamı olması, bunun sistematik bir hale getirilmesi. Yani hacca gidenlerin önce Diyarbakır’ı ziyaret etmesi, peygamber ve sahabe mezarlarını görmesi, tarihi mekânları ziyaret etmesi şeklinde bir projemiz var. Öyle ki hac yolculuğu buradaki ziyaretten sonra başlasın. Örneğin karayoluyla hacca gidenler Urfa'da Balıklı Göl’ü, Şam’da bazı mekânları önceden ziyaret ediyorlar. Bu noktada bir çalışma başladı. Diyanetle beraber çalışıyoruz. İstiyoruz ki sahabelerin fethettiği, sahabelerin medfun bulunduğu Diyarbakır, artık bu tür şeylerle ön plana çıksın. Sadece karpuzla ve terörle öne çıkmasın. Maneviyatı ve tarihi değerleri ile ön plana çıksın.” dedi.
“Kurşunlu Camii sene sonunda ibadete açılacak”
Sur içerisindeki restorasyonlar ve inşaatların hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Çiftçi, “İnşallah projeler bittiğinde Sur, Türkiye'de herkesin görmek için can attığı yerlerden biri olacak. Yaşadığımız olaylar belli ama şerri hayra tebdil etmek için uğraşıyoruz. Yaşanan kötü olayları hayra çevirecek projelerle eski güzel günlere dönmeye çalışıyoruz. Tarihi mekânların onarımı hızlıca devam ediyor. Bu sene sonu itibariyle hemen hemen tamamı bitecek. Sembol yerlerden biri olan Kurşunlu Camii inşallah sene sonunda ibadete açılacak. Şu anda 8 tane eserimiz tam olarak bitti. Girilmesi sakıncalı olan mahallelerde projesi bitip bekletilen yapılar da var. Sene sonuna kadar restorasyonların tamamı bitmiş olacak. İnşallah peyderpey açılacak.” şeklinde konuştu.
“Gönülleri yeniden inşa etme zamanının geldiğine inanıyoruz”
Çiftçi, “Bölgemiz değerler yönünden ön planda olan bir bölge. Bütün tahribata rağmen milli ve manevi değerlere yönelik hassasiyet hâlâ en üst seviyede. Gönülleri yeniden inşa etme zamanının geldiğine inanıyoruz. Artık sokaklarda bomba ve silahların yerine huzurun, bizim kültürün güzel seslerinin yankılanmasını istiyoruz. Bölgedeki değerlere Türkiye başta olmak üzere bütün dünyanın ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.
“Manevi yönden bir inşa süreci başlatmak zorundayız”
İnsani ve ahlaki noktadaki değerlere çok büyük bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Çiftçi, son olarak şunları söyledi:
“Değer kırılmasının yaşandığı bu zamanda bölgenin değerlerini yaşatacak işler yapmak zorundayız. Manevi yönden bir inşa süreci başlatmak zorundayız. Değerli insanlarla bir yere gelinebilir. Ben yakın dönemde Suruç Kaymakamı idim. Suriye'den gelen kardeşlerimize iki yıl boyunca ev sahipliği yaptım. Orada değer kırılmalarının ne kadar acı seviyelere geldiğini görüyorsunuz. Değer kırılmaları neticesinde toplumların yerinde kalamadığını görüyorsunuz. Değersizleşen bir toplumu muhafaza etme şansı da kalmıyor. Biz de burada toplumumuzun değerli kılınması yönündeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. İyi hizmet eden insanları yetiştirme noktasında gayret göstermemiz gerekiyor.”
“Biz istiyoruz ki Diyarbakır manevi değerleriyle anılsın”
İLKHA Genel Müdürü Mahmut İrtem ise “Diyarbakır ile ilgili üzücü haberlerden ziyade güzel haberler yapmak istiyoruz. Bu aralar özellikle tarihi mekânlar, dini inançlar ve sahabelerle ilgili haberler yapmak istedik. Haberlerimize Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel değerleri ile ilgili daha fazla yoğunluk kazandırmak istedik. Biz istiyoruz ki Diyarbakır çatışmalardan ziyade, peygamberler, sahabeler ve manevi değerleriyle anılsın. Bu konuda biz de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.