Kürtçe Öğretmenleri Mardin ve Bingöl'de Yetişecek

Kürtçe Öğretmenleri Mardin ve Bingöl'de Yetişecek

Kürtçe Eğitim verecek öğretmenleri Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversiteleri yetiştirecek

MARDİN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak alınabileceği, öğretilebileceği ve öğrenileceği'' yönündeki açıklamasından sonra Milli Eğitim Bakanlığı Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversitelerine Kürtçe öğretmen yetiştirmek için görev verdi.
 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın önümüzdeki eğitim sezonundan itibaren 4. sınıftan sonra isteyen öğrencilere Kürtçe seçmeli ders eğitimi verilecek açıklamasından sonra bakanlık Türkiye ilk Kürtçe eğitim veren Mardin Artuklu Üniversitesi ile irtibata geçmiş rektörlükten hem brifing almış hem kendilerinden Kürtçe eğitim ile ilgili bir rapor istemişti. Rapor doğrultusunda MEB Mardin Artuklu Üniversitesinden 1000, Bingöl Üniversitesinden ise 200 öğretmen yetiştirmek üzere görev verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önerisi üzerine, Kürtçe Öğretmeni yetiştirmek amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı bünyesinde 2012-2013 öğretim yılının Eylül ve Şubat aylarında 500'er tezsiz yüksek lisans öğrencisi alınacak ve bir yıl süreli bu programdan mezun olacak adaylar Kürtçe öğretmeni olarak atanacak.
 

Tezsiz Yüksek Lisans Programına Başvuru Koşulları ise Eğitim Fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği mezunları ile Fen Edebiyat Fakültesinin Türk Dili ve Edebiyatı ile Çağdaş Türk Lehçeleri bölümlerinden mezun olanlar başvurabilir. Bu bölümlerden mezun olup formasyonu olmayanlara alan dersleriyle birlikte formasyon dersleri de verilecek. Başvuruda ayrıca ALES sözel puanından en az 55 puan alma şartı getirilmiş.
 

Başvuru tarihleri 25 Haziran - 27 Temmuz 2012, yazılı sınav 28 Temmuz 2012, sonuçların ilan tarihi 03 Ağustos 2012 ve kesin kayıt tarihi ise 06-31 Ağustos 2012 olarak belirlenmiş.
 

Konu hakkında gazetecilere bilgiler veren MAÜ Rektör Vekili ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.Kadri Yıldırım, "Milli Eğitim Bakanlığımız okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasına ilişkin bir beyanı oldu. Bu beyan pratiğe yansıdı. Fakat uygulamanın nasıl başlayacağı ve bu dersi verecek olan öğretmenlerin veya öğretmen adayların kimler arasında seçileceği sorusu hep kafalarda takıldı. Yaptığımız görüşmeler sonucunda bakanlık bize 5 alanla sınırlı bir liste verdi. Bu alanda mezun olanların 2 dönem boyunca 1 yıl tezsiz yüksek lisansa tabi tutulmasını ve mümkün olduğunca fazla aday almamızı istediler. Bakanlık yetkililerinin belirlediği alanlara göre kontenjanımızın eylül ayında 500 kişi Şubat ayında da olmasını uygun gördük."dedi.
 

Bakanlığın Sınırlandırmasını Eleştirdi
Bakanlığın müracaatı 5 alanla sınırlı tutması ve tezsiz de olsa programın yüksek lisans olması dolayısıyla ve en az 55 puanlık bir ALES'in de şart olmasını eleştiren Prof. Dr. Yıldırım, "Bu şartlar müracaat sayısını ciddi bir şekilde azaltacaktır. Ve olumsuz yönde etkileyecektir. Bu da aslında çok ihtiyaç duyulan Kürtçe öğretmen sayısını doğal olarak asgaride tutacak. Kısa sürede bu öğretmen açığı eğer 5 alanla sınırlı tutulmaya devam edilirse kapatılmayacak. Biz aslında daha önce bakanlık yetkilileri ile görüşürken alanın sınırlı tutulmaması konusunda istirhamda bulunmuştuk. Bu yönde önerilerde bulunmuştuk. Bu sınır konulduktan sonra da gelen yoğun isteklere binaen bakanlık yetkilerimizle görüşmelerde bulunduk. Onlar da dediler ki, şimdilik bu şekilde bir başlayalım talebi görelim. Bu talebin oranına göre durumu yeniden gözden geçirebileceğiz. Bu iki gündür bu ilanı verdik. Bu iki gün içinde diyebilirim ki 200 kişi aday beni aradı. Dediler ki, biz farkı alanlarda mezunuz ama Kürtçeyi çok iyi biliyoruz. Bize de bu kapının açılmasını istiyoruz. Örneğin tarih mezunudur formasyonu da vardır. Coğrafya mezunudur, sınıf öğretmeni mezunudur."

 

Pilot Okulların Öğretmenlerini Bakanlık Belirleyecek
Yetiştirecekleri öğretmenlerin 2013 yılında ancak mezun olacağını hatırlatan Prof. Dr. Yıldıırm, 2012 sezonunda eğitim vermeye hazırlanan bakanlığın kendi belirleyeceği öğretmenlerle ve kendi belirleyeceği pilot okullarda uygulamaya koyacağı bilgisini verdi. Aynı anda 500 öğretmen adayını yetiştirecek akademisyen kadrolarının olduğunu işaret eden Prof. Dr. Yıldırım, alınacak adayların ikamet yerleri ve mesai saatlerini göz önünde bulundurarak farklı gün ve saatlerde eğitim programları hazırlayacaklarını sözlerine ekledi.

 

Kürtçe Seçmeli Eğitimi Boykot Kararı Alan BDP'yi Eleştirdi
Kürtçenin önümüzdeki süreçte anadilde eğitim statüsüne kavuşacağına inandığını söyleyen ve BDP'nin Kürtçe seçmeli dersi boykot edecekleri açıklamalarını eleştiren Prof. Dr. Yıldırım, "Dersin adı bugün seçmeli derstir. Fakat biz bunu ilerde bir takım mevzuat, yasal anayasal değişiklikler yapılarak anadilde eğitim için kapı açıldığında o zamana kadar ki boşluğu o zamana kadar ki süreci bu seçmeli ders vesilesiyle hem eğitim materyali hazırlamak, ders kitapları hazırlamak, eğitici kadroyu hazırlamak, hocaları hazırlamak değerlendirmek istiyoruz. Zira 10 yıl sonra diyelim ki anayasal değişiklikler yapıldı ve anadilde eğitim kararı alındı. O zaman benim endişem bir takım kargaşalar yaşanacağı bir takım karışıklar yaşanacak olmasıdır. Türkiye genelinde bu karar uygulanacağı için her yerde farklı uygulamalarla karşı karşıya kalacağız bundan da Kürt Dili fayda yerine çok arzulamadığız bir netice olarak bir darbe alabilir, olumsuz yönde etkilenebilir. İşte ellerine yüzlerine bulaştırdılar denilebilir. Bütün bunlarla karşılaşmamak için bu aradaki boşluğu en iyi şekilde değerlendireceğiz. Aslında bu seçmeli Kürtçe dersi elbette ki yeterli değil ama daha ciddi adımlar için eğer istenildiği gibi değerlendirilebilirse çok büyük bir öneme sahiptir. Yani meşhur bir söz vardır yetmez ama evet. Buna bu gözle bakıyoruz bu açıdan da önemsiyoruz. Ama tek başına yeterlidir diye bir iddia da bulunamıyoruz. Çünkü bütün dünya milletleri gibi Kürtlerin de nihai beklentisi tartışılması bile söz konusu olmayan anadilde eğitimin verilmesi bu hakkın sağlanmasıdır. Ama bu hak sağlanıncaya kadar verilinceye kadar bu adımı elimin tersiyle iteliyorum almıyorum kabul etmiyorum demeyi doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Kürtçe Gramer, İmla, Diksiyon, Edebiyat Ve Dil Eğitimi Verilecek
Yetiştirecekleri öğretmen adaylarına ağırlıklı olarak gramer, imla, diksiyon, edebiyat ve dil öğretme yöntemleri alanlarında eğitim vereceklerini anlatan Prof. Dr. Yıldırım, "Bu 5 alan üzerinde yoğunlukla duracağız. Çünkü 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine mademki bu ders verilecek bu dersin gramatical altyapısı da mutlaka olacak imla kurallarını bu öğrenci bilecek sonra diksiyon çok önemli. Bir dili aktarabilmek bunun yanında hocalarımız bunu dili öğretirken hangi teknikleri kullanacak yani dil öğretme ve öğrenme teknikleri dersi verilecek ve tabii ki edebiyat olacak bu edebiyatın içerisinde de klasik edebiyat, modern edebiyat, halk edebiyatı ve folklor olacak" şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Yıldırım, bu alanlarda eğitim materyalleri için üniversite akademisyenlerinin hummalı bir çalışmanın içine girdiklerini ve ders kitabı olarak okutulacak yayımların basıma verildiğini kaydetti.


Yıldırım ayrıca, ana dil hakkının sadece Kürtlere verilmesini istemediklerini, bunu herkesin hakkı olduğunu belirterek bunun herkesin hakkı olduğunu, yeterli sayıda öğrenci kitlesi, yeterli sayıda bu öğrenci kitlesine ders verecek öğretmen varsa devletin de buna sıcak bakacağını sözlerine ekledi. (Mehmet Arasan - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.