Kürtçe ve Zazaca öğretmen adayları mezun oldu

Kürtçe ve Zazaca öğretmen adayları mezun oldu

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nün Kürtçe Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisanstan mezun olan 400 öğrenci için geniş katılımlı mezuniyet töreni düzenlendi.

MARDİN - Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nün Kürtçe Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisanstan 310 öğrenci Kürtçe, 90’ı ise Zazaca olmak üzere topla 400 öğrenci mezun oldu. Mezun olan öğrenciler için düzenlenen törende 400 öğrenci, ilk kez kep fırlatarak mezuniyetlerini kutladılar.

 

 

Artuklu Üniversitesi Rektörlük Binası AKM Salonu’nda düzenlenen mezuniyet törenine Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, öğretim görevlileri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

 

Törene ayrıca Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi Eğitim Bakanı İsmet Halid, Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi Kültür Bakanı Kawa Mahmud, Zaxo Üniversitesi Rektörü Dr. Lezgin Cemil, Neçirvan Barzani’nin Müsteşarı Zirek Kemal ve Şıwan Perwe’in eşi Gülistan Perwer de katıldı.

 

 

Rektör Omay: Atama sorunu çözülmeli”

Mezun olan öğrencileri kutlayarak konuşmasına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Milli Eğitim Bakanlığından atama problemini en kısa sürede çözmesini istedi. Omay, “Bundan 10-15 yıl öncesine kadar, Türkiye’de, bu ülkenin kültürel, etnik ve dinî farklılıklarını görmeyen, tek tip bir vatandaş olmaya zorlayan bir devlet anlayışı vardı. Bu anlayış, neredeyse, üretilen her politikaya, oluşturulan kalkınma planlarına, alınan her karara yansıyordu. Bu durumdan en çok etkilenenlerin başında Kürtler olageldi bugüne değin. Kürt kelimesinden hazzetmeyen, Kürd’ün kültürüne ve diline dair bir şey duymak istemeyen bir kamuoyu algısı, bir kanaatin oluşması için zoraki çabalara girişen, art niyetli kesimler, kişiler vardı. İşte bunların tesirinde kalan devlet aygıtı da, halkın tabii özelliklerini, kültürünü görmezden gelen, arka plana iten politikalarla, bilerek veya bilmeyerek, insanımıza türlü zulümler etti. Elbette bu kem fikirlere sahip olanlar, maalesef, hâlâ var. Ama şükürler olsun ki, artık ülke yönetiminde söz sahibi değiller.” dedi.

 

 

Ahmet Türk: Kürt dili eğitim dili olmalıdır

Dillerin önemi hakkında bir konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Eğer bugün Kürtler dillerini kullanabiliyorlarsa en büyük pay dengbejlerindir, Ahmedê Xani’nindir, Mela’yê Ciziri’nindir. Biz, Artuklu Üniversitesi’nin yapmış olduğu bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Eğer bir dil, kamusal alanda ve hayatın içinde yerini almazsa o dili güçlendirmek, yaşatmak ve edebiyat diline çevirmek kolay değildir. Onun için Kürt dili bir eğitim dili olmalıdır. Kürt halkı, bir halk olarak bir halkın sahip olduğu tüm haklara sahip olması gerekiyor. O zaman bu coğrafyada birlik, beraberlik ve kardeşlikten söz edebiliriz.” dedi.   

 

 

Yıldırım’dan Kürt üniversite sözü

Programda konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, bugün Kurmanc öğrencilerle birlikte Zaza öğrencilerinin de mezun olacağını söyledi. Şeyh Abdüsselam Barzani’nin 1907 yılında Duhok’ta Şeyh Nur Muhammed Birifkani’nin evinde aşiretlerin üst düzey yetkilileri ile bir toplantı yaptığını hatırlatan Yıldırım, toplantının ardından oy birliğiyle kabul edilen 7 maddelik bir talepnamenin Bab-ı Ali’ye gönderildiğini söyledi. Yıldırım, “Duhok Vesikası olarak bilinen ve birer nüshası Seyyid Abdulkadir Nehrî ve Emin Alî Bedirhan gibi Kürt büyüklerine gönderilir. Bu vesikanın yedi maddesinden dil ve eğitimle ilgili olan iki tanesi şunlardır: ‘Kürt dilinin beş Kürt ilçesinde (İmadiye, Akra, Duhok, Zaho ve Sincar) resmi dil olarak kabul edilmesi ve Eğitimin Kürt diliyle yapılmasıdır.’ Ancak bu vesika onun idam edilmesine neden olur ve o da Kürt dilinin resmi dil olarak kabul edildiğini görmeden Xanî’nin yanına gitti. Bu yüce şeyhimizin aramızda olduğuna inandığımız ruhuna hitaben diyoruz ki: Büyük Şeyhimiz! Gözlerin arkada kalmasın, sen Kürt Dilinin Duhok ve edildiğini Zaho’da resmi dil olarak kabul görmedin ama bugün Duhok ve Zaho’da Kürt Üniversiteleri kurulmuş ve bu üniversitelerin sayın rektörleri ve rektör yardımcıları aramızdadır. Senin resmi olmasını arzuladığın Kürt Dilinin bugün bir eğitim bakanlığı vardır ve Eğitim Bakanı Sayın Dr. İsmed Halid aramızdadır. Onunla birlikte hepimiz senin yüce ruhunu selamlıyoruz, seni rahmetle anıyoruz ve en kısa zamanda Amed, Mehabad ve Kamişlo’da da Kürt Üniversitelerinin kurulacağının sözünü veriyoruz.” diye konuştu.

 

 

Törende ayrıca Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nden gelen misafirler de kürsüye çıkarak kısa bir selamlama konuşması yaptılar. 

 

Mezun olan öğrencilerden Abdullah Çeter, biran önce atamasının yapılmasını istedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından mezun olan 400 öğrenci sahneye çıkarak keplerini havaya fırlattı. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.