Aralık ayında gerçekleştirdiği, BM, ABD, Japonya ve Güney Kore gibi bir çok ülkenin tepkisine yol açan füze denemelerinden sonra Kuzey Kore uzun menzilli füze teknolojisi ve nükleer füze denemelerine bir yenisini ekleyeceğini açıkladı.
Resmi KCNA Haber Ajansı'nın verdiği habere göre, Kuzey Kore Ulusal Savunma Kurulu, "baş düşman ABD'ye karşı, yüksek düzeyde bir nükleer deneme ve yeni uzun menzilli roket atışları yapılacağını" bildirdi.
KCNA, Kurul'un, "ABD ile hesabımız sözcüklerle değil, kuvvet yoluyla görülmek zorunda" dediğini aktardı.
Denemenin tarihi hakkında bilgi verilmezken açıklamanın zamanı dikat çekici. Pyongyang'ın açıklaması, BM Güvenlik Konseyi'nin, Kuzey Kore'nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği roket atışlarını kınamasını izliyor. BM Güvenlik Konseyi, Aralık ayındaki roket atışları ardından Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımları da genişletti.
Kuzey Kore Ulusal Savunma Kurulu'nca yayımlanan bildirideBM Güvenlik Konseyi'nin kararının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.
Kuzey Kore Füzeleri ABD'yi vurabiliyor
Sürecin başında ABD, bölgedeki savaş gemilerini Kuzey Kore’nin Aralık ayı içerisinde fırlatmayı planladığı roket operasyonunu en iyi şekilde takip edebilecekleri biçim yeniden konumlandırmıştı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili bu son roket atışından sonra Kuzey Kore’nin elindeki roketlerin menzilinin 10 bin kilometreden fazla olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Kuzey Kore'nin bu denemelerinin ABD başta olmak üzere ülkenin komşularınca da yasaklanan uzun menzilli füze teknolojisinin bir denemesi olduğu düşünülüyor. Kuzey Kore ise roketin yalnızca uzaya barışçı amaçlı bir uydu yerleştirmek için fırlatıldığını savunuyor.
Güney Kore savunma bakanlığı sözcüsü Kuzey Kore'nin, yönetim karar verdiği anda nükleer deneme gerçekleştirmeye hazır göründüğünü belirtti.
Ülkenin komşuları ve ABD, söz konusu denemeye girişilmemesi için Pyongyang'a uyarılarda bulundu.
BM Güvenlik Konseyi'nin füze denemesinden dolayı Kuzey Kore'yı kınaması sert tepkiye neden oldu. Kuzey Kore, ABD'yi hedef alan nükleer silah denemesi gerçekleştireceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Kuzey Kore'nin Aralık ayındaki füze denemesine yönelik aldığı kınama kararına, Pyongyang'ın tepkisi sert oldu.
Kuzey Kore Savunma Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri'ni hedef alan nükleer silah testi gerçekleştireceğiz" denildi. Kuzey Kore Savunma Komisyonu, ABD'yi hedef alan uzun menzilli füze denemeleri yapacaklarını da duyurdu.
Peki Nükleer Teknolojiye sahip ülkeler hangileri?
Nükleer denemelerinin devam edeceğini açıklayan Kuzey Kore'nin BM, ABD ve bir çok ülkenin büyük tepkisini çekmesi 'uluslararası adalet' sorusunu akıllara getiriyor.
- ABD: START'ın öngördüğü sayım kuralları uyarınca Ocak 2009 itibarıyla ABD'nin 5 bin 200 nükleer savaş başlığının bulunduğu; kullanıma hazır 2700 (2 bini stratejik, 500 stratejik olmayan -taktik-) savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor.
Rusya ile ABD arasındaki 2002 Moskova Anlaşmasına (Stratejik Saldırı Silahlarının İndirimi Anlaşması-SORT) uyarınca iki ülkenin de kullanıma hazır savaş başlıklarını 2012'ye kadar 1700-2200'e indirmesi gerekiyor.
- İSRAİL: İsrail'in yaygın biçimde, büyük çapta nükleer silah gücü olduğuna inanılıyor, ancak kendisi bu konuda net bir açıklama yapmıyor.
Dimona reaktörünün plütonyum üretme kapasitesine dayanarak yapılan tahminlere göre İsrail'in tahminen 100-200 gelişmiş nükleer patlayıcı yakıtları bulunuyor.
İsrail resmi olarak, Orta Doğu'da nükleer silah sahibi olduğunu açıklayan ilk ülke olmayacağını ilan etmişti. İsrail, NPT'yi imzalamadı.
- RUSYA: Rusya'nın 14 bin civarında nükleer silahı olduğu tahmin ediliyor, ancak toplam silah deposu, taktik nükleer silahların tam sayısı hesaplanmadığı için kesin olarak bilinmiyor.
START 1 koşulları uyarınca, Rusya'nın nükleer savaş başlıklarını Temmuz 2008'e kadar 4138'e indirmesi gerekiyordu.
- FRANSA: Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) 1992'den bu yana taraf.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, denizaltı füzelerini bırakacağını ve havadan fırlatılan silahları üçte bir oranında azaltarak 290 savaş başlığına indireceklerini bildirmişti. Paris, Eylül 2008'e kadar savaş başlıkları yaklaşık 300'e indirmişti.
- İNGİLTERE: Nükleer silah deposunun, stratejik ve stratejik olmayan savaş başlıkları şeklinde 200'ü geçmediği tahmin ediliyor.
- ÇİN: Nükleer silah programına 1955'te başlayan Çin, 1964'teki başarılı nükleer denemesinden sonra 45 nükleer deneme daha yaptı.
Çin'in yaklaşık 400 stratejik ve taktik nükleer silahı olduğu, daha fazlasını üretmek için de malzemesi bulunduğu tahmin ediliyor.
NPT'ye 1992'de giren Çin, nükleer gücü olmayan ülkeye karşı nükleer silah kullanmayacağı yönünde resmi taahhütte bulundu.
- KUZEY KORE: İlk nükleer denemesini Ekim 2006'da, ikincisini Mayıs 2009'da yaptı. NPT'den 1993'te çekilen Kuzey Kore, Mayıs 2009'dan sonra füze denemeleri de yaptı. Nükleer denemelere ve uzun menzilli füze teknolojsini geliştirmeye devam edeceğini açıkladı.
- HİNDİSTAN: Hindistan, kendini nükleer silaha sahip olarak resmen ilan etti. Yeni Delhi'nin en az 100 savaş başlığı üretecek kadar plütonyumu olduğu tahmin ediliyor.
Uluslararası Füze Malzemeleri Kuruluna göre Hindistan'ın monte edilmiş halde 50-60 savaş başlığı bulunuyor.
- PAKİSTAN: Pakistan'ın 30-50 atom bombası yapılacak kadar, 580-800 kg civarında zenginleştirilmiş uranyum deposu bulunduğu tahmin ediliyor. Nükleer Bilimler Bülteni'nin 2007'deki tahminlerine göre Pakistan'ın yaklaşık 60 savaş başlığı bulunuyor.
Hindistan da Pakistan da NPT'yi imzalamadı.
- İRAN: Nükleer gücü olmayan ülkeler arasında 1970'den beri NPT'de bulunan İran'ın, nükleer enerji elde etmek için olduğunu bildirdiği uranyum zenginleştirme programı var. Batılı güçler ise İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor.
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.