Kuzuya Altın Takılmasına Tepki

Kuzuya Altın Takılmasına Tepki

Bingöl'ün sosyal ve ekonomik durumuna dikkat çeken BİN-DER Başkanı Doğan Karasu, 12.12.12 kutlamalarındaki kuzuya altın takılmasını hatırlatarak, önce Bakan Yılmaz'ı, ardından Belediye Başkanı Atalay'ı eleştirdi.

BİNGÖL - Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, Bingöl'ün sosyal ve ekonomik durumuna ilişkin tabloyu özetlerken, hayvancılık alanında yaşanan gerilemeye de dikkat çekti.

 

Rakamsal verilerle tabloyu aktaran Karasu, 12.12.12 Dünya Bingöllüler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve TRT 6'da canlı olarak yayınlanan Bingöl Kültür Gecesi'nde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından kuzulara altın takılmasını eleştirdi.

 

"Tenekeyle Kaybettiklerimizi Çay Kaşığıyla Geri Almışız"
Bingöl'ün Türkiye'nin en fakir illerinden birisi olduğunu vurgulayan Karasu: "Düşük sosyal göstergeler, sosyal, kültürel ve ekonomik zorluklar ile eşitsizlikler belirgindir. CNBC-e Bussines Dergisi'nin raporunda 81 ilin genel, ekonomi, eğitim, sağlık, kent hayatı, kültür ve sanat bileşenleri sıralamaları yer aldı. Bingöl genel sıralamada 74'üncü sırada yer alırken, Diyarbakır 68, Erzurum 27, Malatya 28, Elazığ 40, Tunceli 49, Muş 70'inci sırada yer alıyor. Kalkınma Bakanı olan Bingöl ekonomide 74'üncü sırada. 2012 yılının ilk 11 ayında çevre illere sevkli giden hasta sayımız 21 bin 300'dür. Ulaşım şebekemizin oluşturduğu darboğaz herkesin malumudur. Bakanı olup bürokratı olmayan iliz. Hayvancılık en reel ekonomik sektörümüzdür, bu sektördeki veriler hiçte iç açıcı değildir. 2002 yılında koyun sayımız 484 bin 12 iken bu sayı 2011 yılında 281 bin 232 adete düşmüştür. 2002 yılında keçi sayımız 180 bin 673 iken bu sayı 2011 yılında 124 bin 592 adete düşmüştür. 2002-2011 yılları arasında kurulan kooperatifler vasıtasıyla 1.888 büyükbaş, 1.250 küçükbaş hayvan ücreti geri alınacak şekilde dağıtılmıştır. Tenekeyle kaybettiklerimizi çay kaşığıyla geri almışız" dedi.

 

"En Temel Geçim Kalemlerimizde Korkunç Düzeyde Bir Gerileme Yaşamışız"
Bingöl'de 2002-2011 yılları arası temel geçim kaynaklarından olan koyun üretiminin 202 bin 780, keçi üretiminin ise 56 bin 81 azaldığına dikkat çeken Karasu, şöyle devam etti: "Tablo ortada. En temel geçim kalemlerimizde korkunç düzeyde bir gerileme yaşamışız. Mevcut geçim kalemlerimizi kaybederken, kaybettiğimiz geçim kalemlerimizin yerine yenilerini inşa edemedik. Kooperatifler aracılığıyla borç verilen Bin 888 büyükbaş ve Bin 250 küçükbaş hayvan orta büyüklükte bir köyümüzün hayvan ihtiyacını bile karşılayamamaktadır. Milletvekilliğinin ilk dönemlerinde dilencilere 1 lira verildiğinde prensipleri gereği kızan ve karşı çıkan, 'insanları dilenciliğe alıştırıyorsunuz' diyen Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'ın bir kuzuya 12 tane altın takacak kadar değişim yaşaması devlet olmanın bir alameti olsa gerek. Devletçi reflekse sahip olmak, siyaseten Bingöllüleşmek böyle bir şeydir. Adımız gibi biliyoruz ki, bu devlet kimi kuşatmış ise perişan etmiştir. Yapılan tercih yanlıştı, o altınları kuzuya değil, onu doğuran koyuna takmaları gerekiyordu. Zira kalkınmada asıl olan üretici dinamiklerdir' dedi.

 

Açıklamasında 12.12.12 Dünya Bingöllüler Günü etkinliklerine de değinen Karasu, 12 parkın açılışını da ti'ye aldı. Karasu: "12.12.2012 insanlık alemine hayırlı olsun. Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz kalkınmanın gereği olarak, çoğunun daha önce açılışını yaptığı 12 parkın açılışını yaparak kalkınmanın fitilini ateşledi!!! Bir kaç kez daha açılışı yapılacak bu parklardan öyleleri var ki tek katlı bir evin bahçesi büyüklüğündedir. Kalkınma Bakanı olup bir tek üretim tesisi açamamak 100 yılda bir sadece Bingöl'e nasip olacak bir durumdur. Sayın Cevdet Yılmaz Kalkınma Bakanı olarak kendi döneminde planlanmış, üretim aşamasına geçmiş 12 tane üretim tesisinin açılışını yapabilir, 12 sektör belirlenebilir ve her sektörde 2 üretici ödüllendirebilirdi. En fazla hayvan yetiştiren 12 köylüye, en fazla tarımsal katma değer yaratan 12 çiftçiye, en fazla eleman istihdam eden 12 üretici kuruluşa, ihracat yapan 12 kuruma, 2011 yılı vergi rekortmenlerine plaket verebilirdi. Ana cadde konumunda olup çalı-çukuru olmayan 12 cadde tespit eder ve bu başarısından, korumasız namaza gidemeyen ve hayatın diğer fizyolojik ihtiyaçlarını korumasız karşılayamayan Sayın Serdar Atalay'a plaket verebilirdi. Hiç değilse Sayın Serdar Atalay'ı bize başkan yaptığı için hep birlikte 12 defa şükür namazı kılabilirdik" diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.