Libyalı Kuşatmacılar İkna Oldu
Libya`daki bazı bakanlık ve kamu kuruluşlarını kuşatan silahlı gruplar kuşatmaya son verdi.
Libya`daki Dışişleri Bakanlığı`nı kuşatan silahlı milis grupların ikna olarak kuşatmaya son verdikleri öğrenildi.
Libya resmi haber ajansı`nın (LANA) haberine göre Dışişleri Bakanlığı`nın yakınındaki Feşlum ve Zaviyet ed-Dehmani semti sakinleri kuşatmayı protesto etmek amacıyla bakanlık binası önünde toplandı.
Söz konusu kuşatmanın "devletin bağımsızlığı ve meşruiyetinin ihlali" anlamı taşıdığını dile getiren protestocular, silahlı gruptan kuşatmayı kaldırmasını talep etti. Tartışmaların ardından milislerin ikna oldukları ve kuşatmaya son verdikleri ifade edildi.
"Siyasetten men" kanununun yürürlüğe girmesi talebiyle Dışişleri, İçişleri, Maliye ve Adalet bakanlıkları ve MGK binası silahlı gruplarca kuşatılmıştı.
BAŞBAKANIN İSTİFASI İSTENİYOR
Siyasetten men kanunu, 42 yıl ülkeyi yöneten ve 17 Şubat 2011`deki halk ayaklanmasıyla devrilen Muammer Kaddafi rejimi döneminde üst düzey görevde bulunanların yeni dönemde politika yapmalarını engelliyor. Söz konusu kanun, "muhalefetin tasfiye edileceğini" öne sürerek yasaya karşı çıkan Mahmud Cibril başkanlığındaki Milli Güçler İttifakı`na rağmen, ablukanın başlamasından bir hafta sonra kabul edilmişti.
MGK`dan yapılan açıklamada, kanunun bir ay içerisinde yürürlüğe gireceği ve 10 yıl geçerli olacağı ifade edilmişti.
Kanunun yürürlüğe girmesiyle Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Muhammed Yusuf El-Mugaryef, Başbakan Ali Zeydan ve Savunma Bakanı Muhammed El-Bergasi de dahil olmak üzere birçok hükümet üyesi ve bürokratın görevlerine son verilebileceği kaydediliyor.
İLK TEPKİ SAVUNMA BAKANINDAN
Libya Savunma Bakanı Muhammed el-Bargathi geçtiğimiz günlerde Kaddafi rejimi eski yöneticilerine karşı kamuda getirilen yasağın demokrasiyle bağdaşmadığını söyleyerek, bu politikayı kesinlikle kabul edemeyeceğini ifade etmiş ve istifa etmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.