LYS öncesi son tavsiyeler

LYS öncesi son tavsiyeler

Bu haftasonu yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı öncesi uzmanlardan son uyarılar

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için geri sayım başladı. 16 Haziran Cumartesi LYS- 1: Matematik Sınavı (Matematik- Geometri) ve LYS- 5: Yabancı Dil Sınavı (Almanca/ İngilizce/ Fransızca) , 17 Haziran LYS- 4: Sosyal Bilimler Sınavı; (Tarih, Coğrafya- 2, Felsefe Grubu) sınavı yapılacak. 23 ve 24 Haziran'da ise adaylar, LYS- 3: Edebiyat Coğrafya Sınavı(Türk Edebiyat-Coğrafya- 1) ve LYS- 2: Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji) sınavlarında ter dökecek.

Gençlerin hayatına yön verecek sınavlar öncesi hem aileler hem de çocukları oldukça stresli. Bu kaygıları gidermek için uzmanlar LYS' de başarı yöntemlerine odaklandı. Eğitim uzmanı Osman Sarıkaya, öğrencilere ve ailelerine sınav öncesi ve sonrası için önemli tavsiyelerde bulundu.

SINAV ÖNCESİ NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Adaylar, konu açığını şu ana kadar mutlaka halledilmiş olmalıdır. Şayet halledilemeyen konular varsa kalan kısa sürede mümkün olduğu kadarıyla bu eksiklikler kapatılmalıdır. Adaylar, kalan süreyi kendi puan türündeki derslere daha fazla ağırlık vererek geçirmelidir. Dershane ve okullarda yapılan çalışmaları yakından izlemek ve onlardan son taktikleri almak da yerinde olur. Diğer yandan sınav öncesi kafa karıştıracak sosyal olaylardan uzak durmak ve sınav yerini önceden görmek de ihmal edilmemelidir. 

SINAV SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Üniversite sınavını başarılı bir şekilde atlatan öğrenciler için önlerinde yeni bir hayatın ilk dakikaları başlıyor demektir. Aldığınız puan ölçüsünde tercihler yapabileceksiniz. Burada aldığınız puanın yüksek olması tercihlerinizi rahat yapmanızı sağlasa bile şayet kafanızda net bir üniversite ve tercih alanı oluşmamışsa tercihlerinizi rehber öğretmenlerinizle yapmanızda azami fayda var. Tercih öncesi meslekler ve tercihler rehberi okunursa meslekler hakkında bilgi sahibi olacağınız için meslek ve üniversite tercihlerinizde karar vermeniz kolaylaşacaktır. Sırf yerleşme adına tercih yapmayınız, sizi mutlu etmeyecek bir mesleği seçmeniz halinde kazanmışken bir anlamda kaybetmiş olursunuz ki bunun anlamı sizin için iki yıl demektir. Bir yüksek öğretime yerleşmiş olduğunuz için bir sonraki yıl puanınızın kesileceğini asla hatırdan uzak tutmayın ve yanlış adım atmayın. Şayet aldığınız puan sizi tatmin edecek bir alana yerleşme imkânı tanımıyorsa gerekirse bir yıl daha şansınızı denemenizi öneriyoruz. Uzman öğretmenlerinizin desteği ile çok daha az puanlar almanıza rağmen daha güzel tercihler yapabileceğinizi asla unutmayınız, onların birikimlerinden ve tecrübelerinden istifade etmeyi ihmal etmeyiniz. Çevrenizde bazı bölümlere kayıt yaptıran ama daha sonra o bölümleri bırakarak ya da dondurarak tekrardan sınava giren arkadaşlarınız veya yakınlarınızın olduğuna pek çok kez şahit olmuşsunuzdur. Sizler de aynı hataları yapmayınız. Tercihlerinizle bir anlamda hayat tarzınızı da belirlemiş oluyorsunuz. Sizi yarı yolda bırakacak bir mesleği seçmeyiniz. Unutmayalım! Bugün seçtiğiniz bir meslek, okulu bitirdiğinizde işe yaramayabilir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.