Madde bağımlılığını bırakanlara Umre ödülü
Sivas İl Müftülüğü klinik tedavilerini başarıyla tamamlayan madde bağımlılarını yeniden topluma kazandırma amacıyla "Maddeden Manaya" sloganıyla başlattığı proje kapsamında, madde bağımlılığından kurtulanlara yönelik 'Manevi danışmanlık' hizmeti için koll
SİVAS - Sivas İl Müftülüğü bir ilke imza atarak madde bağımlılarını topluma kazandırma projesi başlattı. “Maddeden Manaya” sloganıyla başlatılan projedeki amacın, Sivas’ta madde bağımlısı vatandaşların tespitini yaparak, tedavi ettirmek ve tedavi sonrası din görevlilerinin rehberliğinde madde bağımlısı vatandaşları manevi eğitimlerle donatmak olduğu belirtildi.
Madde bağımlılığını tamamen bırakanlar Umre ödülü
Tedavi ve rehabilitasyon süreciyle birlikte yaklaşık 1,5 yıl sürecek kampanyanın sonunda, madde bağımlılığını tamamen bırakan kişiler, Sivas Müftülüğü tarafından Umre ile ödüllendirilecek.
Başlatılan kampanya ile ilgili bilgi veren İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan “Madde bağımlılığı önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinde olduğu kadar yaygın görülmemekle birlikte, hiç te küçümsenmeyecek oranda, ülkemizde de madde bağımlısı birçok vatandaşımız bulunmakta ve bu oran gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu projenin ilkini Gebze ilçesinde gerçekleştirdik. Sivas ilinde de gördük ki, madde bağımlısı birçok gencimiz var. Bizler de bu kapsamda Sivas’ta böyle bir proje başlattık.” dedi.
“Gerçekleştirilen kampanyada gönüllülük esası ilk şartımızdır” diyen İl Müftüsü Balkan, “ Başlatmış olduğumuz kampanya, gönüllük esasına göredir. Kişinin kendisinin bu illeti bırakmak istemesi ilk şartımızdır. Şuan itibariyle 8 kişi müftülüğümüze başvurarak tedavi olmak istediklerini bize bildirdiler. Aslında daha çok kardeşimiz var ama, onların da öğrendiğimiz kadarıyla bazı çekingenlikleri var. İnşallah onlarla da birebir görüşerek, bu sürece dahil edeceğiz” diye konuştu.
“Önce tedavi, sonrasında danışmanlık”
Tedavi olmak isteyenleri her hafta Tokat’ta bulunan tedavi merkezine götürdüklerini aktaran Müftü Balkan konuşmasına şöyle devam etti: ”Sivas’ta AMATEM kliniği bulunmadığı için, hastalarımızı her hafta Tokat’ta bulunan kliniğe, iki din görevlimizin rehberliğinde götürüyoruz. Burada uzman doktorlarımızdan bilgi alarak tedavi sürecinde neler yapmamız gerektiği, bağımlılığın derecesi ve tedavi motivasyonlarını arttıracak programlar alıyoruz. Bu süreç tamamlandıktan sonra, projemizin en önemli ayağı olan iyileştirme ve rehberlik süreci başlıyor. Madde bağımlılarının tıbbi tedavisi sonrasında rehabilite ve topluma yeniden kazandırılması sürecinde, her bir kardeşimizi bir din görevlimize emanet edeceğiz. Bu bağlamda madde bağımlısı kardeşlerimizin toplumla yeniden bütünleşmesinde inanç faktörü çok büyük önem arz etmektedir. İnançların sağlam olması bu hastalığı yenmede büyük etkendir.”
Bağımlı bireylerin topluma yeniden uyum aşamasında karşılaştıkları en önemli sorunlardan ilki, kendilerini yalnız hissetmeleri olduğunu aktaran Balkan; “Bizler de bu süreçte her bir madde bağımlısı kardeşimizi, bir din görevlimize emanet ederek, tabiri caizse günün tamamını bu kardeşlerimizle geçirmesini ve bu sürecin başarılı bir şekilde atlatılmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Madde bağımlılığını bırakanları Umreye götürmekle birlikte iş bulma imkanı da sağlayacaklarını belirten Müftü Balkan, Sivas halkından da bu kampanyaya destek vermelerini istedi. (Veysi Siyah - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.