Mağdurlar 'süresiz nafaka' uygulamasının kalkmasını istiyor
Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın, "Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz." şeklindeki söylemini değerlendiren nafaka mağdurları konuyla ilgili bir an önce adım atılması gerektiği belirtti.
Süresiz nafaka ile bir gün bile evli kalan çiftlerin boşanması durumunda erkek süresiz olarak boşandığı kadına nafaka vermek zorunda kalıyor. Toplumda ciddi anlamda mağduriyetlerin yaşanmasına neden olan bu uygulamaya son verilmesi için çağrılar yapılmaya devam ediyor. Her geçen gün sayıları artan mağdurlar bir çözüm yolu bekliyor.
Nafaka mağdurları, geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın, "Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz. Dolayısıyla bunu da ele almak ve buna da dikkat etmek lazım." şeklinde söyleminin önemli olduğunu ve bir an önce adım atılması gerektiğini dile getiriyor.
Konuyla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve mağdurlar İLKHA muhabirine konuştu.
"Hem erkeği hem de kadını mağdur etmeyecek adil ve hakkaniyetli bir çözüm ortaya konulması gerekiyor"
Türkiye Sözkonusu Aile Birliği Derneği Başkanı Serkan Gürsoy
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın nafaka ile ilgili değerlendirmesini çözüm yolunda önemli bir adım olarak yorumlayan Türkiye Sözkonusu Aile Birliği Derneği Başkanı Serkan Gürsoy, "Cumhurbaşkanımız da aileyi koruyan açıklamalar yapmıştı. Süresiz nafakanın birçok ailede mağduriyetlere sebep olduğunu kamuoyu biliyor. İlk önce nafakayı tanımlamamız, problemin asıl kaynağını ortaya koymamız gerekiyor. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru ağır olmamak kaydıyla karşı taraftan ekonomik imkanları ölçüsünde süresiz nafaka isteyebilir diyor. Burada temel bir problem ise uygulamada problem olmasıdır. Süresiz nafakanın adil olmadığını söylüyorlar ancak karşı taraf ağır kusurlu olsa bile erkeğe süresiz nafaka ödemek için bağlayabiliyorlar. Kadının ekonomik durumu iyi olsa bile mesela kadının ekonomik durumu çok iyi ve erkek engelli, çalışmıyor ya da ekonomik koşulları para vermeye elverişli değil ama bunlara rağmen TMK 175'inci maddede cinsiyet ayrımı olmamasına rağmen algı mühendisliği sayesinde erkeklerden kadınlara süresiz nafaka bağlanıyor. Bu durum anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Devletin tarafsız ve adil olması gerekiyor. Hem erkeği hem de kadını mağdur etmeyecek adil ve hakkaniyetli bir çözüm ortaya konulması gerekiyor."dedi.
"Ömür boyu nafaka bağlanması ne insanlığa ne vicdana yakışır ne de haktır"
Cengiz Dinçer
2010 yılında boşandığı eski eşine 13 yıldır nafaka ödeyen Cengiz Dinçer, "2010 yılından beri nafakam devam ediyor, ne kadar süreceğine dair yasal bir sınırlama yok. En büyük tepkimiz nafakanın süresiz olması ve bununla ilgili bir sınırlama getirilmemiş olmasıdır. Tekrar bir evlilik yaptım ve bu evliliğim de sarsıntı içerisinde. 2018 yılında ikinci eşim hamileyken nafakayı ödeyememekten dolayı hapse girdim ve bebeğimi kaybettim. Nafaka hapsi bu zulmün devamıdır. Nafakadan dolayı 4 defa hüküm giydim, 2 defa eşimden dostumdan borç alarak ödemeye çalıştım. İş garantim yok, yaş ilerledikçe iş bulma imkanı da yok. Birçok işyeri 35 yaşından sonra personel almıyor ama ne hikmetse kendi öz çocuğuma 18 yaşına kadar ödüyorken eski eşime hala nafaka ödemekle yükümlüyüm. İki seçenek sunuluyor; ya ben öleceğim ya kadın ölecek. Devlet başka alternatif sunmuyor. Diyoruz ki; nafaka süreli olmalı en fazla bir yıl olmalı bu süre içerisinde de kadına yoksulluktan kurtulacak destekler verilmeli, buna karşı değiliz. Nafaka tamamen kalksın demiyoruz ama kadına ömür boyu nafaka bağlanması ne insanlığa ne vicdana yakışır ne de haktır. Umarım yeni Aile Bakanı bunu söylemde bırakmaz bu konuda yasal süreci hızlandırırlar, mecliste bu yasa çıkar ve bir an önce bu süresiz nafaka zulmü biter."şeklinde konuştu.
"Pandemi dönemi oldu çalışamadık herhangi bir gelirimiz olmadı ama maalesef süresiz nafaka mağduriyeti hala ısrarla devam ettirildi"
Harun Yastı
2009 yılından beri süresiz nafakanın mağduru olduğuna değinen Harun Yastı, "Yaşadığımız yıl 2023, pandemi dönemi oldu çalışamadık herhangi bir gelirimiz olmadı ama maalesef süresiz nafaka mağduriyeti hala ısrarla devam ettirildi. Devlet, 'Kadına ben senin yanındayım, eğer 3 ay boyunca herhangi bir şekilde sebebi her ne olursa olsun ödemezse şikayetçi ol 6284'ün nimetlerinden de dilediğin gibi istifade edebilirsin ben onu 3 ay boyunca hapse atacağım.' dedi. 3 ay hapse girdim, benim nafaka borcum iptal edildi mi? Hayır, faiziyle beraber devam edecek. 3 ay içerdeyim ama nafaka borcum ertelenmedi, içerde olmama rağmen yine devam ettirildi ve hepsinin toplu ödemesi faiziyle istendi." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.