Malezya'da 56 Yıllık İktidar Değişmedi
Malezya’da katılma rekoru kırılan seçimde ülkeyi 56 yıldır yöneten Ulusal Cephe koalisyonu ilk kez karşılaştığı güçlü muhalefete rağmen yine kazandı.
Seçim Kurulu Başbakan Necip Rezaki liderliğindeki Ulusal Cephenin 222 üyeli parlamentoda 112 sandalye kazanarak hükümet kuracak çoğunluğu elde ettiğini açıkladı. Muhalefet lideri Enver İbrahim’in üç partiden oluşan koalisyonu ise 57 milletvekili çıkardı.
Seçim kurulu yetkilileri 28 milyon nüfuslu ülkede katılma oranını yüzde 80 olarak açıkladı.
İktidardaki Ulusal Cephe özellikle geleneksel olarak güçlü olduğu kırsal kesimlerde oy toplarken muhalefet ülkenin en büyük kenti Kuala Lumpur dahil kent merkezlerinde büyük varlık gösterdi.
Seçim, seçmenlerin parmaklarına sürülen mürekkebin kolayca çıktığı, bu nedenle mükerrer oy verildiği ve yabancılara oy kullandırıldığı gibi yoğun hile söylentileri içinde geçti.
Başbakan Necip Rezak’ın liderliğindeki Birleşik Malezya Ulusal Cephesi ülke 1957’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından beri yapılan hiçbir seçimi kaybetmedi.
Ancak muhalefet lideri Enver İbranim’in üç partiden oluşan koalisyonu, Ulusal Cepheden duyulan yaygın hoşnutsuzluğun kendilerini bu kez iktidara getirmesini umuyordu.
MALEZYA SEÇİMLERİNDE KİM KİMDİR:
Dünya Bülteni'nden Gürsel Aksoy Malezya seçimlerindeki aktörlerin kim olduğunu yazdı:
Malezya'da 5 Mayıs'ta genel seçimler yapılacak. Genel seçimlerde ülkeyi 56 yıldan beri yöneten iktidar partisi Barisan Nasional ile muhalefet koalisyonu Pakatan Rakhat yarışıyor. İktidar koalisyonun başında Necib Rezak bulunurken, muhalefetin lideri ise Enver İbrahim. Son seçimlerde muhalefetin meclisteki koltukların yaklaşık üçte birini kazanması bu seçimde de yarışın çok çekişmeli geçeceğini gösteriyor.
1990'da yapılan seçimlerde o dönemki muhalefet oluşumu yüzde 46.6 oy almıştı. 2008 yılında yapılan en son seçimde ise, son on yılın siyasi ve toplumsal değişimlerine paralel olarak ortaya çıkan yeni muhalefet oluşumu benzer bir oya ulaşarak (yüzde 46.41) mevcut köklü sistemin organlarında neredeyse tam bir şok etkisi yaptı.
NECİB REZAK VE BARİSAN NASIONAL
Barisan Nasional (BNP), malezya'da 1957 yılından beri iktidar partisi. Fakat parti 2008 seçimlerinde ağır oy kaybına uğradı ve ilk defa meclisteki koltukların üçte birini kaybetti.
İktidar koalisyonunun üç önemli bileşeni din ve ırk temelli partiler olan Birleşik Ulusal Malay Örgütü, Malay Çinliler Birliği ve Malay Hintliler Kongresi'dir. Fakat bu partiler ülkede ırklararası uyumdan yanadır. Güneydoğu Asya ülkesi olan malezya nüfus oranlarında Uzakdoğu'yu tam anlamıyla yansıtıyor.malezya nüfusunun yüzde 55'i Müslüman, yüzde 25'i Budist, yüzde 10'u Hristiyan ve yüzde 6'sı da Hindu.
13 partiden oluşan Barisan Nasional ittifakı kendisini partiler konfederasyonu olarak tanımlıyor. İktidarı oluşturan partiler ise genelde milliyetçi, muhafazakar ve liberal eğilimlere sahip.
Başbakan Necib Razak Birleşik Malay Ulusal Örgütü'nün de başkanıdır. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde yabancı okullarda eğitim gören Rezak, 2009'dan beri malezya'nın 6. başbakanı olarak görev yapıyor. Rezak aynı zamanda malezya'nın ikinci başbakanı Tun Abdul Rezak'ın oğlu.
İktidar koalisyonunun lideri Necib Rezak seçim kampanyasını çok ırklı ve çok dinli bir ülke olan malezya'da farklı unsurları bir arada tutma idealiyle ortaya attığı ''Tek malezya'' sloganı etrafında yürütüyor.
''PAKATAN RAKHAT'', GEVŞEK BİR MUHALEFET KOALİSYONU
Üç partiden oluşan malezya muhalefeti ise resmi bir koalisyona sahip değil. malezya yasaları yalnız yedi parti ve üstünü koalisyon saydığı için muhalefet koalisyonu resmileşemedi. Muhalefetin koalisyonu resmileştirme çabaları ise iç anlaşmazlıklar yüzünden sonuç vermedi.
Bu gevşek koalisyon Halkın Adalet Partisi (PKR), Demokratik Eylem Partisi (DAP) ve Pan-malezya İslam Partisi(PAS)'nden oluşuyor. Koalisyon 2008'deki seçimden sonra kuruldu. Seçimlerde ise meclisteki koltukların üçte birini aldılar.
Muhalefet partileri daha çok sosyal adalete ağırlık veriyor ve iktidarın yolsuzlukları üzerinden siyaset yapıyor. Halkın Adalet Partisi bunun tipik bir örneği. Demokratik Eylem Partisi ise sosyal demokrat.
Muhalefetin seçim vaadleri arasında iç güvenlik ve basın yasasının kaldırılması, devlet sırları yasasının ıslahı, hükümet iktidarının azaltılması, mahkeme ve polis teşkilatında reform yer alıyor.
İKTİDARDAN GELEN MUHALEFET LİDERİ
Malezya muhalefetinin başında eski başbakan yardımcılarındanEnver İbrahim bulunuyor. 1947 doğumlu olan Enver İbrahim aynı zamanda Halkın Adalet Partisi(PKR)'nin de fiili lideri. İbrahim, 1993-1998 yılları arasında Mahathir Muhammed hükümetinde maliye bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptı.
Aslında Enver İbrahim'in 1981'de liberal politikalarıyla tanınan Başbakan Mahathir Muhammed'in safına
geçmesi herkesi şaşırtmıştı. İbrahim bu değişimden sonra siyasi kariyer basamaklarını da hızla tırmandı.
Fakat Asya'da yaşanan ekonomik krizin ardından, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ile görüş ayrılığına düşünce başbakan yardımcılığından alındı.
Enver İbrahim hakkında ise 1998'de eşcinsel olduğu iddiaları öne sürüldü. Hatta İbrahim bu suçlamalardan dolayı altı yıl hapis yattı. Ancak 2004 yılında aklanarak serbest kaldı. Enver İbrahim hapisten çıktıktan sonra malezya muhalefetinin başına geçti.
AMBLEMİ ROKET OLAN PARTİ
Malezya'da partiler her yerde olduğu gibi siyasi duruşunu yansıtan bir ambleme sahip. Bunların içinde en ilgincini ise Demokratik Eylem Partisi'nin amblemi oluşturuyor. Çünkü partinin amblemi fırlayan bir roket. Partiye göre amblem modernliğin ifadesi. Ayrıca amblemdeki renkler ve sayısal ayrıntılar malezya'daki etnisitelerden siyasi ahlaka kadar bir dizi şeyi temsil ediyor.
İSLAM PARTİSİ GÜNDEM OLUŞTURMAYI BİLİYOR
Dato Seri Abdul Hadi liderliğindeki Pan-malezya İslam Partisi ülkede gündeme oturan açıklamalarıyla biliniyor. Parti özellikle Birleşik malezya Ulusal Örgütü'nü sık sık Müslüman olmayan partilerle işbirliği yaptığı için eleştiriyor. Fakat Pan-malezya İslam Partisi 2004 seçimlerinden itibaren Müslüman olmayan unsurlara da yönelme göstermeye başladı. Hatta parti bu seçimlerde Hristiyan adaylar gösterdi.
Pan-malezya İslam Partisi'nin İslami bir yönetim istediği biliniyor. Bununla birlikte parti taleplerinin yalnız Müslümanlar için geçerli olduğunu vurguluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.