Mardin’de Organ Bağış Haftası etkinlikleri
Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle sahne olan Organ Bağışı Haftası kapsamında Mardin’de çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Türkiye’de 28 binin üzerinde hasta, hayata bağlanmak için organ bekliyor. Beyin ölümleri ile karşılaştırıldığında organ bağışının son derece yetersiz olduğu Türkiye'de, organ bekleyenler listesine her yıl yaklaşık 4 bin kişi daha ekleniyor.
Ülkemizde Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle sahne olan Organ Bağışı Haftası kapsamında Mardin’de çeşitli etkinlikler düzenlenerek farkındalık oluşturulmaya çalışılacak.
Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz, Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün artış gösterdiğine dikkat çekti.
Yavuz, “Organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyir etmekte ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedirler. Bu durum iş gücünde ağır kayıplara yol açabildiği gibi ülke ekonomisi üzerinde de ağır bir yük oluşturabilmektedir. Bu nedenler dolayısıyla, organ yetmezliği yaşayan yurttaşlarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın ana hedefleri arasındadır.” diye konuştu.
Etkinlikler düzenlenecek
Her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlandığını hatırlatan Yavuz, şunları söyledi; “Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan Organ Bağışı Haftası’nın en etkin ve en verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabilecek. Aynı zamanda organ bağışı hususunda, vatandaşlarımızın ve sağlık personelinin farkındalığının arttırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu bağlamda müdürlüğümüzce temin edilen afiş, broşürlerin kullanılarak ‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ etkinlikleri düzenlenecektir. Etkinlik kapsamında;
Toplu yaşanılan mekânlarda (okul, kahvehane, ÇATOM vb.) halkın görebileceği uygun yerlere afişler asılıp el broşürleri dağıtılacak.
Kızıltepe ve Artuklu ÇATOM’daki bayanlara ve bir lisede öğrenim gören öğrencilere organ bağışı hakkında eğitim yapılıp, el broşürü dağıtılacak.
Cezaevi görevi olan ilgili aile hekimleri tarafından cezaevlerinde bulunan mahkumlara yönelik organ bağışı hakkında eğitim verilip , el broşürü dağıtılacak.
Movapark Alışveriş Merkezi ve Emirgan Market karşısında stant kurularak halka bilgi verilip, broşür dağıtılacak.”
Peki, Organ bağışı nedir?
Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
Organ nakli
Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan yeni, sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.
Kimler organ bağışında bulunabilir?
2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkındaki Kanuna göre; Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü, sağlığında kendisinden, ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.
Organ bağışı nereye yapılır?
Sağlık Müdürlüklerinde
Organ Nakli Yapan Merkezlerde,
Hastanelerde,
Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında)
Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.