Mardin’de tarih yok oluyor
Mardin’de bulunan 900 yıllık Hüsamiye Medresesi’nin büyük bir bölümü bakımsızlıktan çöktü. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi medrese için yapılan tüm girişimler ise sonuçsuz kaldı.
Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümünde olan Mardin’in en eski yapılarından biri olan Hüsamiye Medresesi, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten dolayı çöküyor. Savur Kapı Mahallesi’nde bulunan 900 yıllık Hüsamiye Medresesi, yok olma tehlikesiyle karşı kaşıya.
Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan mahalle sakinleri ile duyarlı vatandaşlar, yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirttiler.
Hüsamiye Medresesi’nin tarihi hakkında bilgi veren vatandaşlardan Mehmet Selim Parlakoğlu, “Tarihi kentimiz Mardin’in yıkılmaya yüz tutmuş bu nadide eseri, 1100 yıllarının başlarında Hüsamettin Timurtaş tarafından yaptırılmış olan bu mekânda pek kimsenin bilmediği Hüsamiye Medresesi vardır. Ayrıca Mardin’de 3 meçhul sahabiden birisi olan Muhammed Faris Hazretleri de burada yatmaktadır. Bu da pek kimse tarafından bilinmez. Bu bilinmezlik, bu yapılara sahip çıkılmasının en büyük nedenlerinden biridir.” dedi.
“Medrese adeta keşfedilmeyi bekliyor”
Medresenin pek bilinmediğini ve keşfedilmeyi beklediğini kaydeden Parlakoğlu, “Birçok medrese bilinirken maalesef Hüsamiye Medresesi hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. Ayrıca burada Hüsamettin Timurtaş’ın mezarının da olduğu söylenir. Bu da belgelerle sabittir. Osmanlı kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, bir de mescit vardır burada. Eskiden hükumet erkânı gelip Cuma namazlarını burada eda ederlermiş.” diye konuştu.
“Girişimlerimiz bürokratik engellere takıldı”
Yaklaşık 30 ay önce hem İl Kültür Turizm Müdürlüğüne hem de Müze Müdürlüğüne başvurduklarını aktaran Parlakoğlu, yaptıkları başvuruların bürokratik engellere takıldığını söyledi. Parlakoğlu, “Bu sahipsiz mekânımız, kimse tarafından bilinmediğinden gerekli restore işlemlerine başlanmamıştır. Kültür Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü’ne yaptığımız girişimler maalesef yaklaşık 30 aydır bürokratik engellere takılmıştır. Burada oturan insanlar, bu tarihi mekânın kurtulması için tapularını devlete hibe etmişlerdir. Buna rağmen Müze Müdürlüğü, 30 aylık çalışmasını bir türlü bitiremedi. Hep bürokratik engeller gösterildi.”
“Gerekli restorenin bir an önce yapılmasını istiyoruz”
Medresenin duvarlarının yıkıldığını belirten Parlakoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “6 ay önce sağlam olan duvar bile yıkıldı. Bu yıkı duvarlar birbirini takip edecek ve bir tarih gözler önünde yok olacak maalesef. Mardin’e tarih ve kültür kenti diyoruz ama bu nadide kültür mekânına sahip çıkamıyoruz. Hiç olmazsa eğer saygıları varsa bu bin yıllık ağaca sahip çıksınlar. Buranın her tarafı tarih, Medrese eyvanın önünde havuz vardı, ama çocuklar düşmesin diye o havuz toprakla kapatılmış. Devletin bu tarihi mirasımıza sahip çıkarak gerekli restorasyonunu yapmasını istiyoruz.”
“Tarih yok olmasın”
Mardin Savur Kapı’daki tarihin yok olmaması gerektiğine değinen mahalleli Abdulkadir Özel de “Biz buranın ev sahibiyiz. Kültür Bakanlığı’na gereken başvuruları yaptık. Şu an başvuru sonucunu bekliyoruz. İnşallah buranın restore edilmesini istiyoruz. Buranın her bir köşesi ayrı bir tarih. Buradan bir tarih yok olmasın. Bu yüzden bu tarihe bir el atmaları lazım.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.