Mardin'de tarihi mezarlık, su sarnıcı ve zindan turizme açıldı
Mardin'de düzenlenen tören ile Roma Dönemine ait mezarlık, su sarnıcı ve zindan turizme açıldı.
Mardin'de 18-24 Mayıs Turizm Haftası dolayısıyla 6 ve 7'nci yüz yıllarda Romalıların askeri garnizon şehri olan Dara Antik Kenti’nde mezarlık, su sarnıcı ve zindan turizme açıldı.
Açılış törenine Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu katıldı.
Açılış sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Yaman, Dara'da yapılan çalışmaların ardından vatandaşın hizmetine sunulduğunu belirtti.
"Bütün misafirlerin burayı görmelerini arzu ediyoruz"
Yaman, "Kültür Bakanlığımız, Mardin Valiliğimiz, İl Kültür Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü ile Dara Antik Kenti'nde yapmış olduğumuz çalışmaları bugün vatandaşlarımızın hizmetine açmış olduk. Dara, yıllardır yerli ve yabancı birçok turisti misafir ediyor." dedi.
Dara'nın ülkenin en önemli mekânlarından biri olduğunu kaydeden Yaman, "Antik mezarlar, sarnıçlar ve zindanlara ilişkin yapılan faaliyetleri de bugün itibari ile halkımızın istifadesine sunmanın programını gerçekleştirmiş olduk. Dara Mahallemiz ve burada tescilli olan kültür varlıklarımız, gerçekten ülkemiz için bir hazine değerindedir. O nedenler Mardin'e gelen bütün misafirlerin burayı görmelerini arzu ediyoruz. Burada ki çalışmalarımız deva edecek." diye konuştu.
Bölgede artık huzurun ön planda olduğunu vurgulayan Yaman, "20-21 Mayıs'ta bölgede en çok ziyaret edilen il halinde Mardin. İlk geldiğimde söylüyordum, ‘sabredin Mardin, ülkenin en huzurlu kenti haline gelecek’ diye. Sağ olsun devletimiz, hükümetimiz ve bakanlığımız her türlü desteği verdi ve artık bölgede huzur ön planda. Mardin'imiz huzurlu bir şehir haline geldi." dedi.
"Dara'yı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz"
Mardin İl Kültür Müdürü Alaattin Aydın ise Dara Antik Kent'te Müzeler Haftası'nın açılışını yaptıklarını belirtti. Dara'yı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak istediklerini anlatan Aydın, "Açılışı burada yapmamızın nedeni, kentteki değerleri dünyaya ve halkımıza tanıtmak ve vatandaşların buraya gelmesini sağlamak. Dara gibi bizim bakir alanlarımız çoktur. Mardin kültür açısında geniş bir şehir… Bu kültürü sanatla birleştirerek daha çok artırmak istiyoruz. Huzur ortamından dolayı Mardin'de her gün çeşitli etkinlikler oluyor." ifadelerini kullandı.
"Buranın kamulaştırılmaması devletin ayıbıdır"
Dara Mahalle Muhtarı İbrahim Bilgiç de milattan önce üçüncü yüzyıla dayanan Dara'nın eşsiz bir tarihe ve öneme sahip olduğunu kaydetti. Bilgiç, "Dara, 40 yıldır birinci derece SİT alanı, ancak maalesef hizmetlerden yararlanamıyoruz. Yerin altına 65 basamakla indiğimiz yeraltı zindanı var, ama hemen üstünde daha sonra yapılmış bir yapı var. Buranın bir türlü kamulaştırılmaması devletin bir ayıbıdır. Bu görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması için kamulaştırma şart. Bunlar yapılsa dünyanın en çok ziyaret edilecek en büyük tarihi kentlerden olacak." dedi. (M. Salih Keskin- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.