Mardin’de “Yapı Denetim” toplantısı
Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yapı denetimi konusunda Mimarlar Odası’nda bir toplantı düzenledi.
Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından konu ile ilgili Mimarlar Odası İl Temsilciliğinde bir toplantı düzenledi.
Toplantıya Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Mesut Ağrakçe, Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Alaattin Demirat, Mardin Mimarlar Odası İl Temsilcisi Derya Uğurlu, Mimar Cihan Ateş Avcıoğlu ve Mimar Gülçin Aydın katıldı.
Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Mesut Ağrakçe, Yapı Denetim Sistemi’nin tam olarak uygulanabilmesi için Mühendis-Mimar odası üyelerinin proje safhasında başta İmar Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında kanun ile diğer mevzuatlara riayet etmesinin bir gereklilik olduğunu söyledi.
Ağrakçe, “Yapı uygulamaları mimari proje ile başlar, mimari projelerin mevzuatlara uygun olmaması halinde, hem uygulama sorunları, hem de telafisi imkânsız ekonomik ve hukuki kayıplara sebebiyet verebilecektir. Telafisi imkânsız uygulamaları, Mimar-Mühendis Odalarının da gayretiyle tamamen ortadan kaldıracağımıza inanıyorum.” dedi.
Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Alaattin Demirat ise şunları söyledi; “Bilindiği üzere Bakanlığımızdan Lisans alarak faaliyet gösteren Yapı Denetim Kuruluşlarını Mimar-Mühendisler kurmaktadır. Yapı Denetim kuruluşlarının başarılı oluşlarında, Odaların mesleki eğitimlerinin ve uyarılarının aslında büyük bir payı vardır. Meslek Odalarının üyeleriyle yapacağı bu eğitimlere ihtiyaç vardır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak Yapı Denetim Sisteminin amacına uygun olarak uygulanması için 13 defa İstişare toplantısı düzenlendi ve uygulamalarda büyük başarılar sağlandı. Odaların ve Belediyelerin katkısıyla İlimizde yaşanabilir kent alanlarını oluşturulması gayretindeyiz.”
Mardin Mimarlar Odası İl Temsilcisi Derya Uğurlu da bir yapının imar planlarına uygun olarak hazırlanmasının ne kadar önemli olduğunun farkında olduğunu söyledi. Uğurlu, “Mimarlarımızın hazırladığı projelerin Kanun ve Yönetmeliklere uygunluğunu Belediyelerin ruhsat aşamasında iyi incelemesi gerekmektedir. Belediyelerde, Mimar-Mühendis kadrolarındaki eksiklik, projeler üzerinde istenilen düzeyde kontrol yapılmasına olanak vermemektedir. Belediyelerin bu bakımdan teknik kadrolarının güçlendirilmesi gerektiği görüşündeyim.” diye konuştu.
Toplantı görüş alışverişinin ardından sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.