Mardin’deki GAP ana kanalın açılışı yapıldı

Mardin’deki GAP ana kanalın açılışı yapıldı

GAP eylem planı kapsamında Şanlıurfa-Mardin arasında yapılan 221 kilometrelik ana kanalın açılışı yapıldı.

GAP eylem planı kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Şanlıurfa-Mardin arasında yapımı tamamlanan 221 kilometrelik ana kanalın açılışı, Ankara’da toplu açılış töreninde bulunan ve canlı olarak Mardin’e bağlanan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla gerçekleştirildi.

Kanalın açılışı Kızıltepe Viranşehir tarihi ipek yolunda bulunan Derik Üç Yolu’nda yapıldı. Açılışa Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, ilçe kaymakamları ve kamu kurum amirleri katıldı.

Atatürk Barajı’ndan Şanlıurfa ve tünelleri vasıtasıyla saniyede alınacak 328 metre küp su, Şanlıurfa içerisinde 2 kola ayrılacak. Urfa ana kanalına saniyede 124 metre küp su verilecek. Geriye kalan 204 metre küp suyun da Mardin ana kanalına verilecek. Mardin ana kanalı Şanlıurfa’dan başlayıp Ceylanpınar ve Mardin Derik’te son buluyor. Şanlıurfa’dan Mardin’e 221 kilometre uzunlukta olan ana kanal yol boyu bulunan 2 milyon 110 bin dekarın sulanmasını sağlayacak.

Projeler tamamlandığında Mardin iline ait 850 bin hektarın tümü bu kanallar vasıtasıyla sulanmış hale geleceğine dikkat çeken Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Mardin’de güzel şeyler olacak. Mezopotamya Fırat’la bulaşacak. Fırat’tan bir Kızılırmak ayrılıp saniyede 200 metre küp su gördüğünüz bu kanallara gelecek. Bu nehir Mezopotamya’yı tamamen yeşillendirecek ve verimli hale getirecek. Binlerce yıllık Mezopotamya tarihinde aslında çok önemli bir dönüm noktası. Daha önceden de zemin sulamalarıyla Mezopotamya ovası verimli hale geliyordu. Ancak Fırat’ın suyuyla buluşması tamamen farklı bir dönemin başlangıcı olacak. Mardin iline ait 850 bin hektarın tüm projeler tamamlandığında bu kanallar vasıtasıyla sulanmış hale gelecek. Daha önceden elektrik enerjisiyle taban suyuyla sulanan arazilere daha verimli sulamalar yapılacak ve ürünlerimizden daha yüksek seviyede verim alınacak.”

Bölge insanının barış ve refah istediğini belirten Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de yaptığı konuşmada, “Bu bölge tarihte Mezopotamya olarak biliniyor. Çevresine ışık, bereket ve bolluk saçmış bir bölge. Binlerce yıl sonra tekrar bu büyük tarihi misyonunu üstleniyor. Bu kanallarla, kanallar dediğimiz basit kanallar değil her biri bir Kızılırmak büyüklüğünde saniyede 200 metre küp su geçecek, toprakla bulaşacak. Bu milyonlarca dönüm arazide bolluk bereket olacak ve binlerce insan işe kavuşacak.” dedi.

Devlet su işleri GAP 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap ise şunları ifade etti: “Atatürk Barajı’ndan Şanlıurfa ve tünelleri vasıtasıyla aldığımız 328 metre küp suyu Şanlıurfa içerisinde 2 kola ayırıyoruz. Urfa ana kanalına 124 metre küp saniyede su veriyoruz. Geriye kalan 204 metre küp suyu da Mardin ana kanalına veriyoruz. Mardin ana kanalımız Şanlıurfa’dan başlayıp Ceylanpınar ve Mardin/Derik’te son buluyor. Tamamı 221 kilometre uzunlukta ve 2 milyon 110 bin dekarın da sulamasını sağlıyor. Milli ekonomiye yılda 508 milyon TL katkı sağlayacak. GAP eylem planının 2’ncisini 2015 yılı mart ayında Başbakanımız Mardin İlimizde açıklamıştı. Bu plana göre 2018 yılına kadar bu bölgedeki sulama sahalarımızı devreye almış olacağız. En önemli ana kaynağı da açılışını gerçekleştirmiş olduğumuz Mardin ana kanalı geçmiş yıllarda 196 kilometresinin yapımı tamamlanmıştı. Bu yıl da 25 kilometresini tamamlayarak toplam 221 kilometreyi bitirmiş olduk. Bu gün de açılışını gerçekleştirdik. Sulama 2018 yılı sonlarına kadar çiftçiyle buluşmuş olacak. Bu sayede elektrik enerjisinden de tasarruf etmiş olacağız. Su, biten inşatlarımıza 2016-2017 ve 2018 yılında kademeli olarak verilmiş olacak.” (Mehmet Aslan-İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.