Mardin’in en önemli rotası 'Ulusal Turizm Kongresi'nde masaya yatırılacak
Ulusal Turizm Kongresi'nin 18'incisi Mardin'de yapılacak. DİKA Genel Sekreteri Altındağ, kongrenin kente önemli katkılar sunacağını belirtikten, MAÜ Rektörü Ağırakça ise kongre ile bir farkındalık oluşturacağını söyledi.
Türkiye’de turizm alanında düzenlenen en büyük organizasyon olan Ulusal Turizm Kongresi, Mardin Valiliğinin himaye ve koordinasyonunda, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) teknik ve mali desteğiyle, Mardin Artuklu Üniversitesinin ev sahipliğinde ve Mardin Eğitim Vakfının (MARSEV) iş birliğiyle 19-22 Ekim tarihleri arasında Mardin’de düzenlenecek.
Bu yıl 18'incisi düzenlenecek Ulusal Turizm Kongresi’nin Doğu ve Güneydoğu’da Bölgeleri'nde ilk defa Mardin’de gerçekleştirilecek.
Hazırlıkları tamamlanan kongreye 300’e yakın akademisyenin 150 bildiriyle başvuruda bulunduğu belirtildi. Turizm alanında tamamının “Profesör” unvanına sahip akademisyenlerden oluşan Kongre Bilim Kurulu tarafından değerlendirilen bildirilerden 112’sinin kabul edildiği öğrenildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımlarının beklendiği kongreye siyaset, ekonomi ve turizm alanında tanınmış isimlerin yanı sıra il içi ve il dışından çok sayıda Mardinli işadamı, yatırımcı ve girişimcinin katılımlarını bildirdiği açıklandı.
“Mardin’in en önemli rotası turizmdir”
Ulusal Turizm Kongresi hakkında İLKHA’ya konuşan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, kentin en önemli rotasının turizm olduğunu belirterek, bu kapsamda kongrenin kente önemli katkı sunmasını beklediklerini söyledi.
Altındağ, “Her yıl ülkemizin önemli turizm merkezlerinden birinde düzenlenen Ulusal Turizm Kongresi, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ilk defa Mardin’de gerçekleştirilecektir. Akademi ve iş dünyasından geniş kapsamlı bir katılımın ‘Kültür Turizmi’ temasıyla ele alınacağı 18. Ulusal Turizm Kongresi’nin Mardin’e ve Bölge turizmine büyük bir katkı sağlaması hedeflenmektedir. Günümüzde turizm sektöründe yaşanan olumsuz faktörlere rağmen, bu kongre turizmin dinamizmini kadim şehrimize taşıyarak, Mardin’in turizm potansiyelini hak ettiği yerlere ulaştıracaktır. Kongre ile birlikte ajansımız koordinasyonunda ‘Mardin Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Yeni Perspektif ve Fırsatlar’ konulu bir çalıştay düzenlenecektir. Çalıştaya Kültür Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, TÜROB gibi ulusal kurum ve kuruluşlardan yetkililer, kültür turizmi alanında önemli çalışmaları olan, stratejilere imza atan turizm uzmanları, Mardin Turizmi konusunda stratejik, bilimsel ve pratik deneyimlere sahip akademisyenler ile Mardin’in önde gelen turizm aktörleri katılacaktır. Kongre sonrasında Mardin ve çevresine yönelik olarak düzenlenecek olan kültür gezisi ile kadim şehrimizin tüm güzelliklerini, Türkiye’nin turizm alanındaki en yetkili otoriteleri bizzat görme imkânı bulacaklardır.” dedi.
Kongrede konuşulması gereken bazı başlıklar
Mardin’in geleceği turizm ile olduğunu aktaran Altındağ, ajansın Mardin ile ilgili faaliyetlerinin yüzde 90’nın turizme dönük olduğunu ifade etti. Altındağ, “Gastronomi müzesi ve uygulama merkezinin yapılması, Birinci Caddenin yayalaştırılması, Kale’nin turizme açılması, teleferiğin kurulması gibi birçok konu kongrede konuşulması gereken önemli hadiselerdir. Kongrenin Mardin'in turizmini yeniden canlandırmak açısından büyük bir rol oynayacağına inanıyoruz. Ancak her toplantıda şunu söylüyoruz; biz bu toplantıda ne aldık ve biz ne yapacağız? Başarmanın birlikte olabileceğine inanıyoruz, bu konuda hem diğer paydaşlarımıza hem de size (İLKHA) çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Rektör Ağırakça: Kongre, ülke turizmine önemli katkılar sunacak
Turizmin son yıllarda Mardin’in gelişiminde lokomotif sektör konumuna geldiğine dikkat çeken Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça bu sektörün, gelir ve istihdam sağladığı katkı ile şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel hareketliliğinde pozitif bir rol üstlendiğini ifade etti.
Kültür ve inanç turizmi bakımından oldukça önemli eserler bulunduran Mardin’in bir kongre ile kültür turizm merkezi olma potansiyelini de taşıdığını vurgulayan Rektör Ağırakça, kongrenin düzenlemesinde katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür etti.
Ağırakça, “Kongrenin ülke turizmine ve şehrimize faydalı sonuçlar doğuracağı kanaatindeyim. Bu vesileyle Mardin’in kültürel değerleri ile zengin tarihi mirasının akademik anlamda öne çıkarılarak farkındalık oluşturacağına inanıyorum.” diye konuştu.
İşbirliği protokolü imzalanmıştı
Mardin’de yapılacak 18. Ulusal Turizm Kongresi’nin işbirliği protokolü Valilik Makamında Mardin Valisi Mustafa Yaman, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) Genel Başkanı Kemal Nehrozoğlu ve Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ arasında imzalanmıştı. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.