Mardin’in kartal yuvası turizme açılıyor
Mardin'de kartal yuvası olarak bilinen ve yaklaşık 30 yıldır ziyarete kapalı olan kalenin turizme açılacak olması kentte büyük heyecan uyandırdı.
Kartal Yuvası olarak da bilinen ve yaklaşık 30 yıldır ziyarete kapalı olan Mardin Kalesi turizme kazandırılacak.
Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Artuklu döneminin en büyük eserlerinden biri olan bin 200 metre yükseklikteki kalede 4 yıl önce başlatılan çalışmaların bir bölümünün yakında tamamlanması planlanıyor.
Hazineye ait olan ancak halen askeri bölge olarak kullanılan kale, Mardin Müze Müdürlüğünün arkeolojik kazı çalışmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilecek. Turizme açılması için düzenlemelerin büyük bölümünün tamamlandığı kaledeki arkeolojik kazı çalışmasının 7 yıl süreceği, ancak kale kısmen turizme açılacağı için, kazı çalışmalarının bundan etkilenmeyeceği belirtildi.
“2017 turizm sezonuna yetiştirmeye çalışacağız”
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, geçtiğimiz günlerde İLKHA’ya yaptığı açıklamada, turizmcilerden oluşan bir heyetin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'u ziyaret ettiğini ve Mardin'in turizminin canlanması için çeşitli raporlar sunduklarını kaydetmişlerdi.
Söz konusu raporun içinde en önemli hususun Mardin Kalesi'nin kısmi olarak turizme açılması olduğunu aktaran Güngör, “Milli Savunma Bakanımız ile görüştük ve olumlu yanıtlar aldık. Altyapısını sağlayıp inşallah 2017 turizm sezonuna yetiştirmeye çalışacağız.” ifadelerini kullanmıştı.
“Kalenin açıldığını duyan Mardin’e gelecek”
Mardin Kalesinin turizme açılacağı yönünde yapılan açıklama kentte büyük bir heyecan uyandırdı.
İLKHA’ya konuşan turizmciler, uzun zamandır böyle güzel bir haber almadıklarını, bundan dolayı da büyük heyecan yaşadıklarını söyledi. Kalenin açıldığını duyan herkesin mutlaka kenti ziyaret etmek isteyeceklerini kaydeden Mardinliler, kalenin ekonomiye büyük katkılar sunacağını ifade ediyor.
“Yetkilerinden bu işi hızlandırmalarını istiyoruz”
Birinci Cadde esnafından Said Erkar, “Kale, turizme açılırsa Mardin kazanır, Türkiye kazanır. İnsanlar kaleye çay, kahve içmeye, en azından bir hava almaya çıkar. Mardin’in en güzel yeridir, turizme açılması gerekiyor. Yetkilerinden bu işi hızlandırmalarını istiyoruz.” dedi.
“Uzun zamandır bekliyorduk”
Mardin Kalesi’nin biran önce açılması gerektiğini belirten Mahsum Dağ da, “Yıllardır orası kapalıdır, birçok insan oraya çıkmak istiyor, fakat kapalı olduğu için çıkamıyor. Artık kalenin açılması lazım, uzun zamandır bekliyorduk. Kalenin Mardin turizmine çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
“30 yıllık hasret sona erecek inşallah”
Uzun zamandır kalenin turizme açılması için çalışmalar yapıldığını ve bunu yakından takip ettiklerini aktaran turizm işletmecisi İsmail Sincar, şunları söyledi;
“Mardin Kalesi, kentin en önemli değerlerinden birisidir. Tüm esnaf ve turizmciler, kalenin açılmasını bekliyor. Turistlerin en çok sordukları soru ‘Mardin Kalesi’ne nasıl çıkabiliriz?’dir. Kalenin açılmasıyla kentte büyük bir turist sirkülasyonu olacak. Turist gelince de esnaf kazanacak, Mardin kazanacak, ülke kazanacak. Son zamanlarda kentin üzerindeki olumsuz bulutlar da dağılmış olacak. İnşallah yakın zamanda kale açılacak ve 30 yıllık hasret sona erecek.”
Kartal Yuvası
Kente hâkim tepeye kurulan ve muhteşem taş yapıları taçlandıran kalenin 975 yılında Hamdaniler tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor.
Denizden bin 200 metre yükseklikte kurulan kalenin uzunluğu 1 kilometreye ulaşıyor. Çeşitli zamanlarda Mardin'e uğrayan gezginlerin verdikleri bilgilere göre, yapıda ambar, sarnıç, hamam ve cami gibi çok sayıda bölüm olduğu tahmin ediliyor. Bugün sadece temelleri görülebilen kale, çok korunaklı olduğu için ‘Kartal Yuvası’ olarak da adlandırılıyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.