"Mardinlilerin iftar sofrasında Meyan Şerbeti eksik olmuyor"

"Mardinlilerin iftar sofrasında Meyan Şerbeti eksik olmuyor"

Mardin’de geleneksel içecekler arasında yer alan Meyan Şerbeti, kendine has tadı, rengi ve köpüğüyle vatandaşların vazgeçemediği içeceklerin başında yer alıyor.

Mardin’de aile olarak 77 yıldır Meyan şerbeti üretimi yaptıklarını söyleyen Abdulkadir Işıktaş, şerbetin yaz aylarına denk gelen Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını ve her Mardinlinin sofrasında mutlaka bulunduğunu söyledi.

Katkısız ve sağlıklı olduğu bilinen Meyan Şerbeti Ramazan ayı ve havaların ısınmasıyla ilgi görmeye başladı.

Ramazan ayının sıcak geçmesinden dolayı bolca tüketilen Meyan Şerbetine ilginin fazla olduğunu söyleyen satıcı Abdulkadir Işıktaş, meyan kökünden yapılan şerbetin vücuttaki su tutma kapasitesini dengelediğini belirterek, Ramazan ayı ile birlikte en çok satılan içecekler arasında yer aldığını ifade etti.

Meyan kökünden yapılan şerbetinin susuzluğu gidererek, oruç tutan vatandaşlar için kolaylık sağlayacağını vurgulayan Işıktaş, şunları söyledi:

"Bu bizim dede mesleğimizdir. Benim dedem 1940’ta Meyan Şerbeti yapmaya başladı ve o günden sonra aile mesleğimiz oldu. Mardin halkı, Meyan Şerbetini seviyor, Ramazan’da her evdeki iftar sofrasında Meyan Şerbeti bulunur. Bizim yerli içeceğimizdir ve Ramazan ayında da susuzluğa çaredir."

Ramazan ayı ile birlikte işlerinde hareketliliğin yaşandığını belirten Işıktaş, meyan kökünün enerji deposu olduğunu belirtti. Işıktaş, "Meyan Şerbetinin hazmettirici olması, serinletici, böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi faydaları vardır. Sadece Mardin’de değil Güneydoğu’nun tamamında bu şerbet tercih ediliyor. Yerli 'Kola'mızdır." dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.