Marmaray dualarla açıldı
Marmaray'ın Üsküdar'daki açılış törenine Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı katılıyor. Erdoğan, Marmaray'ın İstanbul'un değil insanlığın projesi olduğunu söyledi. Açılış dualarla yapıldı
Asya ile Avrupa'yı denizin altından birbirine demiryoluyla bağlayan Marmaray hattı bugün düzenlenen törenle hizmete giriyor. Açılış töreninde protokol konuşmalarından sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptığı duayla gerçekleşti.
DAKİKA DAKİKA AÇILIŞ TÖRENİ
17.00 Tüm konuklar kürsüye çıktıktan sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez açılış için dua etti. Görmez ile birlikte kürsüde bulunan Japon Başbakanı Abe de ellerini açarak dua etti. Daha sonra tren düdükleri ile birlikte açılış kurdelası kesilmeden önce Cumhurbaşkanı Gül Başbakan Erdoğan ile pazarlık yaptı. Başbakan Erdoğan, marmaray'da 15 gün ücretsiz geçiş olması müjdesini verdi.
GÜL: BU PROJE İLE HERKES GURUR DUYSUN
16.50 Törende kürsüye en son çıkan Cumhurbaşkanı Gül oldu. Gül, Cumhuriyetin 90. yaş günü kutlanırken hükümetde çok büyük bir projeyi halkın hizmetine sunuyor. Marmaray, dünyanın sayılı projelerinden biridir.
-Her proje önce hayal edilir, sonra projelendirilir gerçekleştirilir. 150 yıl önce hayal edilen bir olay bugün gerçekleşiyor.
-İstanbul 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaptı. İmparatorluklar tarihe iz bırakırken İstanbul'a da iz bıraktırlar. Tarihe iz bırakan projelerden biri de budur.
-Bu sadece Asya ile Avrupa kıtasının en yakın uçlarını birleştirmek değil aynı zamanda iki kıtanın en uzun iki noktasını da birleştiriyoruz.
-Bakü -Tiflis Kars demiryolu önümüzdeki yıl ağırlık kazanacak. Bu sadece İstanbul'u ilgilendiren değil kıtaları ilgilendiren bir projedir. Bu projeden dolayı gurur duyulmalıdır. İstikrar ile birlikte çok büyük projeler hayata geçirilme imkanı bulmuştur. İstikrar devam ettiği sürece projeler hayat bulmaya devam edecektir.
-Değerli kardeşim projeyi yakından takip etti, değerli bakan Yıldırım, bu projelerle birlikte diğer projeleri de yakından takip ettiler. Diğer bakanlar da gerekli desteği verdiler ve bu rüya bu hayal gerçek oldu.
-Bu proje çok büyük bir mühendislik şahikasıdır. Bu projeyi gerçekleştiren teknik ekip, TCDD olmak üzere her kademede yerli yabancı şirketler tüm çalışanlara çok çok teşekkür ediyorum. Bu proje ile gurur duyacağız. Yeni projeleri de hayata geçireceğiz.
16.50 Törende kürsüye en son çıkan Cumhurbaşkanı Gül oldu
16.40 Başbakan Erdoğan'dan sonra kürsüye Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud çıktı. Mahmud, Cumhuriyet'in kuruluş gününde bize kucak açtığınız bizi kabul ettiğiniz için herkese teşekkür ediyoruz. Somali'nin geçtiği zor günlerde yanında olan Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a şükran borçluyuz. Biz bu ilgiyi sadece Türkiye'den gördük.
19 Ağustos 2011 yılında Erdoğan, Somali'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretten dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Bu ziyaret uluslararası camianın Somali'ye bakışını değiştirdi. Sizin yardımlarınız sayesinde sağlıkları iyi olmayanların bu tesislere kavuşma imkanı buldu.
16.30 Başbakan Erdoğan'dan sonra kürsüye gelen Meclis başkanı Çiçek, her milletin kendisi için şükredeceği günler olduğunu bu günün de Türkiye için şükredilecek günlerden biri olduğunu söyledi. Çiçek, daha dün maaş verecek para bulamayan, borç alamayan bir ülkeden böyle bir yatırımın gerçekleştiğini görmekten dolayı herkesin şükretmesi gerektiğini söyledi.
ERDOĞAN'A MARMARAY'A KARDEŞ KAZANDIRACAĞIZ
16.10 Japonya Başbakanı'ndan sonra kürsüye Başbakan Erdoğan çıktı. Erdoğan, Fatih'in 1453'e şehre girdiğinde söylediği sözleri hatırlattı ve halkın gönlünü kazanma vazifesini verdiğini belirterek "Bu hayali kuran, bu hayali kağıtlara döken Sultan Mecid ve Abdulhamid'e Allahtan rahmet diliyorum. Bu proje için katkı sunmuş, emek vermiş herkese şükranlarımı ifade ediyorum.
-Asrın projesini anlamlı bir günde anlamlı bir tarihte hizmete açıyoruz. Cumhuriyet'in 90. yılında hizmete açıyoruz. Marmaray'ı özellikle bu günde açmak istedik.
-Demokratik bir cumhuriyetin kardeşlik içinde neler başarabileceğini ispat ediyoruz.
-Cumhuriyetin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. G.Mustafa Kemal İstanbul'dan Samsun'a ulaşmak için karadenizin hırçın dalgaları ile mücadele etmiş öyle ulaşmıştır. Kurtuluş savaşını kağnılar ile kazanılmıştır. Allah şehitlerimize rahmet etsin.
-Cumhuriyet'in kuruluşu ile başlayan ulaştırma projeleri böyle bir projenin temelini oluşturur. 11 yıllık iktidar döneminde ulaşıma büyük önem verdik. Cumhuriyet tarihince yapılanlardan kat kat fazlasını yaptık.
-İnşa ettiğimiz bölünmüş yollarlar, demiryolları ve uçaklarla kuzeyi güneye doğuyu batı ile kucaklaştırdık.
-Cumhuriyeti sadece ulaştırma yatırımları ile ayağa kaldırma noktasında kalmadık. Cumhuriyeti kardeşlik eşitlik ve gelişen demokrasi ile nakış nakış işledik.
-Marmaray sadece iki kıtayı birleştirmekle kalmıyor, 150 yıllık hayali bugüne kavuşturuyor. Marmaray geçmişi gelecekle buluşturuyor.
-Marmaray inanınca nelerin başarılacağını gösteriyor.
-Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir.
-Marmaray aynı zamanda İzmir'in Trabzon'un tüm türkiye'nin projesidir.
-İnşallah Tokyo, Pekin, Londra İstanbul, olurmu olur mu, Marmaray, Tokyo'dan Pekin'den Londra'ya kadar bir barış projesidir.
-Japonya ile bir başka adım daha atıyoruz. sinoptaki nükleer santrali Japonya, Fransa ve Türkiye birlikte inşa edeceğiz.
-İki yıl sonra buranın 300 metre yakınından boğazın altından tekerlekli araçların geçeği tüneli açacağız. 2015 yılında aynı zamanda 3. köprüyü de hizmete açağız. Bugün ikinci tünel için denizin altında çalışmalar sürüyor.
-Bizi sevsin sevmesin bu ülkedeki herkes bu proje ile gurur duysun. Bugün bu ülkede yaşayan herkes bu projede pay sahibidir. Marmaray milletimizin ülkemizin eseriyiz. Biz bu milletin efendisi değil hizmetkarıyız.
-Marmaray'a kısa zamanda bir kardeş kazandıracağız. Hızlı treni yılbaşına varmadan İstanbula ulaştıracağız. İzmir'den Sivas'a birçok ile hızlı trenle tanıştıracağız.
ÜSKÜDARLI HEMŞEHRİLERİM HAKLARINI HELAL ETSİN
-Bu projeyi yaparken azami çevre duyarlılığı gösterdik. Balıkların yumurtlama dönemlerine dikkat ettik. Tarihin en eski dönemlerini gün yüzüne çıkardık. Tek yönde saatte 75 bin yolcu bir yönden diğer yöne geçecek. Sivas Ankara, Konya Eskişehir'den hızlı trene binen yolcu saatler içinde İstanbul'a ulaşacak ve tünelle Avrupa'ya ulaşacaktır.
-İnşaat dolayısıyla burada büyük sıkıntılar oldu. Ben Üsküdarlarlı hemşehrilerim haklarını helal etsinler. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu da bir kutlu doğumdur.
JAPON BAŞBAKAN'DAN ERDOĞAN HAYRANLIĞI
16.00: Kürsiye bu kez Japonya Başbakanı Abe çıktı.. Abe konuşmasını Japonca yaptı. Abe konuşmasında " Türk halkını geleneklerini özenle korumak için gayret gösterdi. Asyanın doğusundan gelen tarihi gelen bizler asyanın batısında yaşayan sizlerin zorluklarını çok iyi biliyoruz." dedi. Abe, Mayıs ayında Erdoğan ile görüştüğünü o gün Olimpiyatlar için yarıştıklarını kim kazanırsa birbirlerini tebrik edecek demiştik. 7 Eylül'de Tokyo kararı çıktıktan sonra Erdoğan yanıma geldi ve beni kutladı. O gün Erdoğan'dan yürekten etkilendim. Başbakan Erdoğan, bu projenin kendileri için önemini anlattı ve ben bugün Başbakan Erdoğan'a sözümü tutmuş oluyorum
15.50 Bakan Yıldırım'dan sonra Romanya Başbakanı Viktor Ponta konuşma yatı. Ponta törene davet edilmekten dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Bu projenin ipekyolunu birleştirdiğini ve bu projenin tarihi bir proje olduğunu söyledi. Tarihi projelerin tarihi liderlerle gerçekleştirilebileceğini, ülkenizin büyük bir hayranınız olduğunu ve Başbakan Erdoğan'a büyük saygı duyduğunu söyledi.
YILDIRIM: İSTANBUL'UN TARİHİ DEĞİŞTİ
14.40 Vali Mutlu'dan sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuşmasını yaptı. Yıldırım, bu projenin Türkiye'nin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Gül'ün doğum gönünde Marmaray'ın Türkiye ve insanlığa hayırlı olmasını diledi. İlk kaynakta, ilk sürüşün gerçekleşmesi ve projenin her kademesinde çalışmaları takip eden Cumhurbaşkanı Gül ve Erdoğan'a teşekkür etti.
Yıldırım, İstanbul'un 153 yıllık bir hayali olduğunu belirterek "Bu İstanbul'un tarihini de değişteren bir projedir. İstanbul artık Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra oluşmaktadır. Marmaray ile birlikte İstanbul tarihi 6 bin yıl geriye gidiyor. Marmaray ile birlikte tarih de değişiyor" dedi. Yıldırım projede emeği geçin tüm çalışan ve personele teşekkür etti
15.37. Topbaş'tan sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuşma yaptı.
15.35. Törende ilk konuşmayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş yaptı. Topbaş, Başbakan'a Marmaray'ı devreye sokmasından dolayı teşekkür etti ve bugün iki büyük bayram yaşadıklarını söyledi.
Dünyanın gözü kulağının İstanbul'da olduğunu anlatan Topbaş, İstanbul'da gelişim var hareket var, Marmaray dünyanının geleceğine vurulan bir mühürdür" dedi.
15. 28 açılış öncesi İstiklal Marşı okundu ve Marmaray'ın inşaası ile ilgili bir sinevizyon gösterisi yer aldı
15.24 Törende Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Abe ve Somali Başbakanı, Cumhurbaşkanı Gül ve Meclis Başkanı Çiçek yanyana oturdular.
15.22 Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve diğer konuklar tören alanına geldi.
Kabinenin tamamına yakını tören alanındalar.
-------------
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.