Mesrur Barzani'den protestolara tepki
Irak Kürdistanı Başbakanı Mesrur Barzani, son günlerde parti binaları ve kamu kurumlarına düzenlenen saldırılara tepki göstererek gösterilerin saptırıldığını söyledi.
Irak Kürdistanı Başbakanı Mesrur Barzani, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Toplantıda Kürdistan Bölgesi’nde son günlerde yaşanan olaylar ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasında süren müzakere sürecinin ele alındığını belirten Barzani, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak önümüzdeki sorunları çözmek, bu zorlu süreci atlamak için her türlü çabayı gösterdik. Diğer yandan Irak hükümetinin, Kürdistan Bölgesi halkının anayasal haklarının korunacağı bir anlaşmaya varmak için de çaba gösteriyoruz." dedi.
Kürdistan halkının yasal ve anayasal haklarını savunduklarını, olağan ve medeni gösterileri desteklerini söyleyen Barzani, "Halkın özgür bir şekilde kendini ifade etmesini istiyoruz, başkasının hak ve özgürlüklerini çiğneyerek değil." diye belirtti.
"Görevimiz ülkenin istikrarını korumaktır"
Barzani, "Halkın bir kesiminin, maalesef, kötü şartlarda yaşadığını görüyoruz ve rahatsızlıklarını anlıyoruz. Özellikle belli çevrelerin gösterilere karıştığını, şiddet ve kargaşa çıkardıklarını, insanları öldürdüklerine tanık olduk. Hükümet olarak göstericilere destek veriyoruz ancak aynı zamanda başlıca görevimiz ülkenin istikrarını korumaktır. Bütün sevgili kardeşlerimden, Kürdistan Bölgesi’nin içinde bulunduğu bu istenmeyen tehlikeli durumu görmelerini istiyorum." ifadelerini kullandı.
"Bazı kişilerin göstericilerin arasına karışıp, gösterileri saptırdığını görüyoruz"
Protestoları "başka bir maksatla" yapıldığına dikkat çeken Barzani, "Yine bazı kişilerin göstericilerin arasına karışıp, gösterileri saptırdığını görüyoruz. Sizlerin de gördüğü gibi resmi kurumlara, partilere, hizmet kuruluşlarına saldırıldı. Bu ne maaşları ne de halkın meşru haklarını sağlar." diye konuştu.
"Silahlı saldırganların göstericilerin haklı taleplerine müdahale etmesine izin vermeyeceğiz"
Barzani, "Hak talebinde bulunan gösterilere hükümet olarak destek veriyoruz ve her şekilde haklı taleplerine çözüm bulmak için çaba göstereceğiz. Aynı zamanda ortalığı karıştırmak isteyen silahlı saldırganların da göstericilerin haklı taleplerine müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü gösterilerin saldırıya çevrilmesi, halkın mal ve mülkünün yağma ve talan edilmesi, her şeyden önce göstericilerin ve halkın haklarının ihlalidir. Herkes sokağa dökülüp gösteri düzenlemiyor çünkü hükümeti, kendi hizmetkarları olarak görüyorlar." dedi.
Okulları yakıp yıkmanın, kamu kurum ve kuruluşlara saldırmanın göstericilerin meşru hakkı olmadığını söyleyen Barzani, bunu yapanların, gösterileri saptırmak isteyen bazı çevreler olduğunu kaydetti.
"Şiddet olaylarını çıkaranlar dışardan"
"Şiddet olaylarını çıkaran kişilerin Kürdistan Bölgesi’ne dışardan gelenler olduğunu gördük." ifadesine dikkat çeken Barzani, "Peşmergeleri keskin nişancı silahıyla şehit ettiler. Parti binalarına roketlerle, el bombalarıyla saldırdılar. Göstericiler roket ve silahlarla hak talebinde bulunmaz. Umarım, bunları yapanların gösterici olmadığı gerçeği ortaya çıkar. Bunlar halkın kazanımlarına saldırıyorlar." şeklinde konuştu.
Türkiye ile yapılan "50 yıllık anlaşma"
Türkiye’yle yapılan 50 yıllık bir anlaşma hakkındaki iddialara da değinen Barzani, şöyle devam etti:
Önceki hükümet, Bölge’nin bütçesinin kesilmesi sonrası, maaş ödemelerinin yapılabilmesi için mecburen petrol ihraç etme kararı aldı. Bunun için birçok uluslararası şirket Kürdistan Bölgesi’ne gelip üretime başlamak istedi. Bunun için de Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ciddi mali desteğine ihtiyaçları vardı. Çünkü petrol çıkarmanın gideri çok fazla. Çıkarım masrafının karşılanması için petrolün büyük bölümü satılıyor. 50 yıllık anlaşmanın doğru olan tek yanı, Kürdistan Bölgesi petrolünün, Türkiye toprakları üzerinden ihraç edilmesidir. Türkiye’ye petrol satılması için 50 yıllık bir anlaşma kesinlikle yapılmamıştır, sadece petrol ihracı içindir. Bu da Kürdistan Bölgesi’nin anayasal hakkıdır. Bütün yasalara göre Kürdistan Bölgesi’nin kenti petrol üretimini satmaya hakkı vardır. Özellikle de Irak Anayasası’nın yazımından kabul edilmesinin ardından bulunan petrol kuyularından çıkarılan petrolün satışı konusunda.
PKK'nin Şengal'deki varlığı
PKK'nin Şengal'den çıkıp çıkmadığına ilişkin bir soruya Barzani, şu yanıtı verdi: "PKK’ye bağlı güçler kısa süreliğine karargahlarını boşalttı ancak daha sonra tekrar geri döndü. PKK güçlerinin bir kısmı Suriye’den gelen silahlı güçlerle daha kalabalık bir şekilde Şengal’e döndü.Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın tamamen uygulanması gerekiyor."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.