Misafir ağırlamak boşanma sebebi sayılmamalı

Misafir ağırlamak boşanma sebebi sayılmamalı

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesinin boşanma kararına tepki gösteren Vaiz Murat Nergis, misafir ağırlamak boşanma sebebi sayılmaması gerektiğini söyledi.

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesinin ilginç boşanma kararıyla ilgili tepki gösteren Siirt İl Müftülüğü Uzman Vaizlerinden Murat Nergis,İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.  Nergis, Gelen misafir ve muhtaca yardımda bulunmak, hatta zengin olsa bile gelen misafiri ağırlamak, bir yudum su bile olsa onun gönlünü hoş etmenin dinimizce çok kutsal bir vazife olduğunu söyledi.

"Misafir ağırlamak insani bir görevdir"

Misafir ağırlamanın ecdadımızdan günümüze kadar gelen güzel hasletlerden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Nergis, " Misafir ağırlamak dinimizde emredildiği gibi örf ve adetlerimizde de ecdadımızdan günümüze kadar gelen güzel hasletlerden,  ahlak numunelerinden birisidir.  Hatta Avrupa’dan gelen seyyahlar dediğimiz şahısların yazdıkları eserlerinde Müslümanların misafirperverliklerinden bahsederken, Müslümanların yabancıları nasıl ağırladıklarını, ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını övgü ile bahsetmişler. Misafir ağırlamak insani bir görevdir. Bir de dinimizce emredilen bir husustur. Peygamberimiz bir hadisinde ‘en çok meleklerin olduğu yer misafirlerin olduğu yerledir.’ Misafir rızkı ile beraber gelir, rızkı ile gider." dedi.

"Dinimizce misafir ağırlamak tavsiye edilen bir davranıştır"

Dinimizce misafir kabul etmenin ve onu ağırlamanın tavsiye edilen bir davranış olduğuna vurgu yapan Nergis, " Yolda kalmışa yardım etmek, gelen misafir ve muhtaca yardımda bulunmak hatta zengin olsa bile gelen misafiri ağırlamak çok önemlidir. Hatta bir yudum su bile olsa onun gönlünü hoş etmek dinimizce çok kutsal bir vazifedir. Misafir ağırlamak dini emirlerdendir. Peygamber efendimizin zamanında fakirler gelmiş ve bazı zamanlar misafiri ağırlayamayınca başka sahabelerine onları ağırlamasını istemiş. Allah (Celle Celalüh),  Kur’an’da misafirleri ağırlayanlardan övgü ile’ Kendileri muhtaç olsalar bile başkasını daha çok düşünürler' diye bahseder. Melekler de o sahabenin davranışını beğenmiş ve şaşırmışlardır. Yani dinimizce misafir kabul etmek ve onu ağırlamak tavsiye edilen bir davranıştır. Misafirin olduğu yerde melekler, rahmet ve bereket vardır." ifadelerini kullandı.

"Eve misafir getirmenin bir ölçüsü olması gerekir"

Gayri İslami bir şekilde eve misafir alınmaması gerektiğini belirten Nergis, Kimin ne olduğunu, tanımayan ve güvenilmeyen kişilerin eve misafir alınmaması gerektiğini söyledi.

Nergis, "Mahkemenin verdiği bu tür kararlar, boşanmaların artmasına sebep olur. En ufak bir anlaşmazlıkta, şeytan ve nefsin devreye girerek akıllarda şu soruların oluşmasına sebep olur. ‘şimdi bu misafiri neden getirdi gibi? Tabi, eve misafir getirmenin bir ölçüsü olması gerekir. Gayri İslami bir şekilde eve misafir alınmaması gerekir. Kimin ne olduğunu bilinmeyen, tanımadığı bir kişiyi, güvenmediği bir kişiyi eve almaması lazım; ama akrabası gelmiş, yoldan misafiri gelmiş, yolda kalan bir fakir gibi misafirler hariç. Bu tür kişileri ağırlamanız insani bir görevdir." şeklinde konuştu.

"Misafir davet edilirken karşılıklı rıza gözetilmeli"

Nergis, son olarak misafir ağırlamanın boşanma sebebi sayılmaması gerektiğini ve dinimizde de böyle bir şeyin olmadığını belirterek şunları söyledi.

Bu tür boşanma kararlarından inşallah dönülür yoksa ne olacak, İnsanlar robot gibi mi yaşayacak? Evine sohbet edeceği veya sevdiği kimseyi almayacak mı? Ama bunun da karşılıklı bir rızanın olması lazım, habersiz eve misafir getirilirse eşini de mahcup duruma sokar. Bunu bir ölçüsü ve sınırı olması lazım, ama mutlak olarak misafir ağırlamak boşanma sebebi sayılmamalı ve dinimizde böyle bir şey yok."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.